Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Πύργος: Ο θεσμός του θερινού σχολείου Φυσικής «Ήρων»
Πύργος: Ο θεσμός του θερινού σχολείου Φυσικής «Ήρων»

Πύργος: Ο θεσμός του θερινού σχολείου Φυσικής «Ήρων»H ιδέα της διοργάνωσης του θερινού σχολείου Φυσικής «Ήρων», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου του τόπου μας, κατά κύριο λόγο προέκυψε από:

-Την πίστη μου ότι η ΔΩΡΕΑΝ μετάδοση της γνώσης προς τους μαθητές αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή μας (όχι μόνο ηθική), ειδικά για όλους όσοι θέλουν να έχουν λόγο σε ζητήματα εκπαιδευτικής πολιτικής στη χώρα μας.

-Τη διαπίστωση της υποβάθμισης της διδασκαλίας της Φυσικής στο Γυμνάσιο-Λύκειο, όπως προκύπτει από τα αναλυτικά προγράμματα, όπου η σύγχρονη Φυσική, δηλαδή η Φυσική του 20ου αιώνα, δεν διδάσκεται καθόλου παρόλο που ζούμε σε έναν κόσμο που είναι γεμάτος από τις εφαρμογές των θεωριών της.

-Τις περισσότερες ευκαιρίες που έχουν οι μαθητές άλλων περιοχών της χώρας μας, όταν ένα Τμήμα Φυσικής βρίσκεται στην περιοχή τους, καθώς μέσω της διοργάνωσης εκπαιδευτικών δράσεων κατανοούν βασικές αρχές της Φυσικής και ενημερώνονται για τα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα.

«Η επιτυχία του θερινού σχολείου «Ήρων», θα κριθεί από το αν οι μαθητές μας μάθουν να αναζητούν τη γνώση και ταυτόχρονα αναπτύξουν/εξελίξουν τη φυσική σκέψη τους, δηλαδή να αναλύουν και να επεξεργάζονται κάθε νέα πληροφορία που λαμβάνουν από τον σχολικό, οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρό τους χρησιμοποιώντας όχι υποθέσεις αλλά αποδείξεις», τονίζει ο κ. Βελντές, εμπνευστής του 1ου Θερινού Σχολείου Φυσικής στον Πύργο.

Κατά συνέπεια, κύριοι στόχοι του θερινού σχολείου Φυσικής «Ήρων» είναι η γνωριμία των μαθητών με τη σύγχρονη Φυσική και τις εφαρμογές της και η διεύρυνση των γνώσεών τους, ώστε να αναπτύξουν και να ενισχύσουν την κριτική σκέψη τους. Η υιοθέτηση των στόχων από τον δήμαρχο Πύργου κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλο και η άμεση απόκρισή του στο αίτημά μου για χρηματοδότηση καθώς και η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου εξασφάλισαν τους πόρους για την υλοποίηση του θερινού σχολείου «Ήρων», που για τη φετινή χρονιά διεξήχθη το χρονικό διάστημα από 31 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου 2021.

Το 1ο θερινό σχολείο «Ήρων», είχε ως θέμα τον Ηλεκτρομαγνητισμό και τις εφαρμογές του. Ο ηλεκτρομαγνητισμός διδάσκεται ελάχιστα στο σχολείο με αποτέλεσμα οι μαθητές, παρόλο που βλέπουν τις εφαρμογές του στην καθημερινότητά τους, να αγνοούν τις βασικές αρχές του και να ενισχύεται η λανθασμένη άποψη ότι η Φυσική δεν είναι τίποτα άλλο από ένα δυσνόητο μάθημα με μαθηματικούς τύπους και εξισώσεις.

Σε αυτό το τετραήμερο εστιάσαμε στην επιστήμη της Φυσικής, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε εξισώσεις αλλά και χωρίς να εκλαϊκεύσουμε, προσπαθήσαμε να δείξουμε ότι η Φυσική δεν είναι μια στατική επιστήμη και η εξέλιξή της σήμερα δεν καθορίζεται από μεμονωμένους πεφωτισμένους επιστήμονες (όπως συνέβαινε μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα και διδάσκονται οι μαθητές στο σχολείο) αλλά από τη συνεργασία επιστημονικών ομάδων που η καθεμία έχει ερευνητική εξειδίκευση σε κάποια περιοχή της Φυσικής.

Αποτίμηση

Επιχειρώντας μια πρώτη αποτίμηση της δράσης του 1ου θερινού σχολείου θα εστιάσω στα ακόλουθα σημεία:

-Παρόλο που διανύουμε μια δύσκολη περίοδο με την πανδημία και ήταν η πρώτη χρονιά λειτουργίας του θερινού σχολείου, η συμμετοχή των μαθητών ήταν μεγάλη, καλύπτοντας τις προβλεπόμενες θέσεις, δείχνοντας την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τη Φυσική.

-Ο συνδυασμός των μαθημάτων-διαλέξεων με την εκπαιδευτική εκδρομή στο Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών «Θερμοπύλαι» (Κ.Δ.Ε.Θ.) του ΟΤΕ, που βρίσκεται στη Σκάρφεια Φθιώτιδος, έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να κατανοήσουν ότι η Φυσική μας βοηθάει να εξηγήσουμε αυτά που βλέπουμε αλλά και αυτά που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε με τις αισθήσεις μας, τα οποία μας «αποκαλύπτονται» μέσα από τις τεχνολογικές εφαρμογές που χρησιμοποιούμε.

-Λόγω των αυστηρών πρωτοκόλλων υγείας που εφαρμόσαμε δεν ήταν εφικτή η πραγματοποίηση πειραμάτων με τη συμμετοχή των μαθητών. Ωστόσο, την τελευταία ημέρα του θερινού σχολείου που επισκεφθήκαμε το Κ.Δ.Ε.Θ., οι μαθητές περιηγήθηκαν ανάμεσα στους επιβλητικούς επίγειους σταθμούς και ξεναγήθηκαν στον επίγειο σταθμό όπου έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για τη μετατροπή του στο πρώτο Ελληνικό Ραδιοτηλεσκόπιο THERMOpYlae. Τους αναλύσαμε πώς συνδυάζονται τα διάφορα πεδία της Φυσικής (π.χ. Αστροφυσική, Ηλεκτρομαγνητισμός) με την τεχνολογία ώστε να αποκτήσουμε ένα επιστημονικό όργανο (ραδιοτηλεσκόπιο) για τη μελέτη του Σύμπαντος, την επικοινωνία με διαστημικές συσκευές κ.α.

-Δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές, μέσα από τις εξαιρετικές ομιλίες της ιατρού κας Πολυδώρου και του συγγραφέα-σκηνοθέτη κ. Θεοδοσίου, να αντιληφθούν ότι οι γνώσεις της Φυσικής είναι απαραίτητες όχι μόνο σε έναν γιατρό αλλά και σε έναν σκηνοθέτη κινηματογράφου που φαινομενικά δε έχει κάποια σχέση με τη Φυσική.

Φιλοδοξούμε το θερινό σχολείο Φυσικής «Ήρων», που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο στον Πύργο, να αποτελέσει θεσμό για τον τόπο μας. Στη διάρκεια κάθε σχολικής χρονιάς θα προγραμματίζονται εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις για μαθητές αλλά και για καθηγητές της Β’θμιας εκπαίδευσης που θα ενισχύουν τη δυναμική και το ρόλο του.

Η επιτυχία του θερινού σχολείου «Ήρων», θα κριθεί από το αν οι μαθητές μας μάθουν να αναζητούν τη γνώση και ταυτόχρονα αναπτύξουν/εξελίξουν τη φυσική σκέψη τους, δηλαδή να αναλύουν και να επεξεργάζονται κάθε νέα πληροφορία που λαμβάνουν από τον σχολικό, οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρό τους χρησιμοποιώντας όχι υποθέσεις αλλά αποδείξεις. Τότε θα έχουν αποκτήσει ένα σημαντικό εφόδιο που θα τους χρησιμεύσει όχι μόνο στην όποια επαγγελματική επιλογή τους αλλά θα γίνουν πολίτες που δε θα χειραγωγούνται από οποιονδήποτε και θα εναντιώνονται σε κάθε είδους παραπληροφόρηση που δυστυχώς εμφανίζεται πολύ συχνά στην εποχή μας (π.χ. σε θέματα όπως η πανδημία COVID-19, τα δίκτυα 5G, η σφαιρικότητα της γης κ.α.).

* του Γιώργου Βελντέ, διευθυντή του «HERON LAB», Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 Info`s

Το  θερινό σχολείο «Ήρων» αποτελεί μια καινοτόμα δράση του δήμου Πύργου, μετά και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το «HERON LAB», το Εργαστήριο Υψηλών Συχνοτήτων, Μεταϋλικών και μη Γραμμικών Κυμάτων του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ιδρύματος.

Απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, και είναι δωρεάν γι’ αυτούς. Θα πραγματοποιείται στον Πύργο κάθε έτος, για πέντε συνεχή χρόνια, και σε αυτό θα διδάσκουν Καθηγητές Πανεπιστημίου και Ερευνητές. Βασικοί στόχοι αυτής της δράσης, μέσα από τον ορθό επιστημονικό τρόπο, είναι να δώσει την ευκαιρία σε ταλαντούχους μαθητές της Ηλείας να γνωρίσουν την επιστήμη της Φυσικής και τις εφαρμογές της.

Οι διδάσκοντες του 1ου θερινού σχολείου “‘Ηρων”

Α. Καθηγητές Πανεπιστημίου-Ερευνητές

1) Δρ. Άγγελος Αβραμόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμ. Φυσικής/Παν. Θεσσαλίας

2) Δρ. Γεώργιος Βελντές, Επίκουρος Καθηγητής Τμ. Φυσικής/Παν.Θεσσαλίας

3) Δρ. Νεκταρία Γκιζάνη,  Επίκουρη Καθηγήτρια ΣΘΕΤ/ΕΑΠ

4) Δρ. Χρήστος Σίμος, Επίκουρος Καθηγητής Τμ. Φυσικής/Παν.Θεσσαλίας

5) Δρ. Μαρία Μπίρμπα, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια Τμ. Φυσικής/Παν.Θεσσαλίας

Β. Ειδικοί ομιλητές

1) Βασίλειος Σωτηρόπουλος, Φυσικός, Καθηγητής Β’θμιας Εκπαίδευσης

2) Παναγιώτα-Ελισάβετ Πολυδώρου, Ειδική Παθολόγος

3) Νίκος Θεοδοσίου, Σκηνοθέτης-Συγγραφέας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: