Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Ρελάνς με άνοδο στο Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο: Με το… ζόρι στις 900 μονάδες ο ΓΔ

Ρελάνς με άνοδο στο Χρηματιστήριο


Με θετικά πρόσημα και παίρνοντας βοήθειες από το ανοδικό ξεκίνημα της Wall Street, κινούνται οι δείκτες των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, όμως οι περισσότεροι επενδυτές έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, περιμένοντας τις αποφάσεις των Ηγετών της Ε.Ε., στη Σύνοδο Κορυφής, για την ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης, ενώ παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων.

Πιο συγκεκριμένα, την παραίτησή της από την Πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε η Λιζ Τρας, λιγότερο από δύο μήνες αφότου ανέλαβε καθήκοντα, δηλώνοντας ότι “θα παραμείνω στην θέση του Πρωθυπουργού, μέχρι την εκλογή του επόμενου Ηγέτη των Τόρις”.

“Οι προτάσεις για την Ενέργεια έχουν καλή ισορροπία ώστε να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα. Είναι πιθανό, αλλά και δύσκολο”, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά σήμερα.

Φινάλε με θετική έκπληξη από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς οι βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, αποδείχθηκαν ικανές να κλείσουν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. στο υψηλό ημέρας και τον Γενικό Δείκτη σε υψηλά 36 συνεδριάσεων (το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 31/8 και στις 856,36 μονάδες).

Ανεξάρτητα από τα “μαγικά” των τελικών δημοπρασιών, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας 7 τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου), θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από το ενδιαφέρον σε επιμέρους τίτλους και με την συναλλακτική δραστηριότητα, να επιμένει στα αποκαρδιωτικά επίπεδα των τελευταίων, πολλών, συνεδριάσεων.

Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου, που περιμένουν από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, να κάνουν το επόμενο ανοδικό βήμα, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνεται με εντολές σχετικού “ειδικού βάρους”, που μπαίνουν στο σύστημα των συναλλαγών, κατά τις τελικές δημοπρασίες, απλά για την δημιουργία εντυπώσεων.

“Το ενδιαφέρον της Ion Group για την Τράπεζα Πειραιώς, ήρθε να προστεθεί στο κατάλογο των ενδιαφερομένων για τα ποσοστά που κατέχει το ΤΧΣ στις Ελληνικές Τράπεζες. Οι Ιταλοί της Ion, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φαίνονται διατεθειμένοι να πληρώσουν 1,34 ευρώ για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς. Σε αυτήν την τιμή αγοράζουν στο 0,34 της ενσώματης καθαρής θέσης του εξαμήνου, μια τιμή που θύμισε την τρίτη και τελευταία, μη δεσμευτική προσφορά του Lone Star προς του μετόχους της Τράπεζας Κύπρου (0,36x) στις αρχές Σεπτεμβρίου. Παράλληλα η θέση της Reggeborgh Invest B.V στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank έχει ξεπεράσει το 5% και σύμφωνα με δημοσιεύματα φαίνεται ότι θα φθάσει το 10%. Οι τοποθετήσεις και εδώ φαίνεται να γίνονται σε τιμές κτήσης μεταξύ 0,35 και 0,38 φορές την ενσώματη καθαρή θέση. Τέλος υπάρχει και το ενδιαφέρον από το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας για το 20% της Εθνικής Τράπεζας χωρίς να υπάρχει κάποιο ενδεικτικό επίπεδο τιμής, υπενθυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Όλα τα παραπάνω δεν έρχονται σε τυχαίο χρόνο. Οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν ολοκληρώσει το “ταξίδι” μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν μειώσει το κόστος λειτουργίας τους και βρίσκονται στην αφετηρία της αναπτυξιακής τους προσπάθειας, που θα μεταφραστεί σε κερδοφορία και μερίσματα. Εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα (MREL, πλειστηριασμοί κλπ) όμως σε σχέση με αυτά που έχουν προηγηθεί από το 2015 και μετά, μάλλον αφορούν το εύκολο κομμάτι της διαδρομής.

Επομένως για έναν επενδυτή που θέλει να μπει στον Χρηματοοικονομικό χώρο και να αποκτήσει Τραπεζική άδεια σε μια Χώρα της Ε.Ε., τώρα είναι η στιγμή.

Το δυνητικό περιθώριο μέχρι να φθάσουν οι αποτιμήσεις τις ώριμες Ευρωπαϊκές Χώρες, μπορεί να σημαίνει και διπλάσιο δυνητικό περιθώριο ανόδου, από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Η απόδοση αυτή θα μπορούσε να δικαιολογήσει απόλυτα το εγχείρημα, λαμβάνοντας υπόψη το ρίσκο της Χώρας και τις παραμέτρους που καθορίζουν την παρουσία των Τραπεζών στην ευρύτερη γεωγραφική Περιοχή.

Έχοντας το ΤΧΣ ποσοστά που εξασφαλίζουν έλεγχο και μάλιστα με μία μόνο συναλλαγή, η διαδικασία διευκολύνεται εντυπωσιακά: Είτε με πρόσκληση σε διαγωνισμό, είτε με την εκδήλωση “αυθόρμητου” ενδιαφέροντος.

Η καλύτερη διαδικασία είναι αυτή που εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό τίμημα, τηρουμένων πάντα των συνθηκών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ έχουν αγοραστεί με την έκδοση Κρατικού χρέους. Όσο ψηλότερα, τόσο καλύτερα λοιπόν.

Από την άλλη πλευρά η ευκαιρία της αναζήτησης Στρατηγικού Επενδυτή, θα πρέπει να λάβει υπόψη της την οικονομική θέση του Ενδιαφερόμενου. Η διάθεση των ποσοστών σε έναν ισχυρό οικονομικά Οργανισμό, θα διασφάλιζε την σταθερότητα του Συστήματος, αφού πλέον τα μερίδια Αγοράς των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν μικρή διαφορά μεταξύ τους. Επίσης η ταυτότητα του νέου Επενδυτή μπορεί να στείλει ένα μήνυμα στις Αγορές.

Η αγορά μιας Τράπεζας στην Ελλάδα δεν έχει το χαρακτήρα μιας κλασσικής επένδυσης, όπως π.χ. θα συνέβαινε στον κλάδο Μεταλλουργίας, αλλά περιέχει και ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στην Οικονομία.

Οι ζυμώσεις στον Τραπεζικό κλάδο έχουν ξεκινήσει και αυτό είναι ένα καλό νέο για το Χρηματιστήριο. Θα δώσει λόγους αναθεώρησης των αποτιμήσεων, λόγους δημοσιότητας και λόγους για περισσότερη δράση.

Αρκεί αυτή την φορά μαζί με τον καπνό να υπάρξει και φωτιά”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Εν τω μεταξύ, από τις 20 έως τις 31 Οκτωβρίου οι οκτώ Εταιρείες συμμετέχουσες στον MSCI θα αξιολογηθούν για το αν πληρούν, ή όχι τα κριτήρια συμμετοχής στο δείκτη. Η ανακοίνωση της αναθεώρησης των δεικτών θα γίνει την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η ετυμηγορία για το Ελληνικό αξιόχρεο από την Standard & Poor’s, την ίδια μέρα λήγουν τα συμβόλαια Οκτωβρίου στην Αγορά Παραγώγων, ενώ ακούγεται ότι θα ανακοινωθεί και κάποιο deal.

Αλλαγή σκηνικού και διαθέσεις αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων για όλους τους Εκδότες.

Στο 4,57% η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 4,12% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,997% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 843,33 (-0,57%) και 851,8 μονάδων (+0,43%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 851,52 (+0,39%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 854,8 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,78%.

Ο τζίρος στα 45,9 εκατ., από τα οποία τα 2,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ), ενώ ΤΕΝΕΡΓ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 40% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 45,9 εκατ., τα 42,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές στα στενά όρια του FTSE25.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,3), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7), ΟΠΑΠ (4,5), Eurobank (3,6), Εθνική (3,2), Μυτιληναίο (2,3), ΔΕΗ (2,3), Alpha Bank (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (2,1), Ελ. Πετρέλαια (2,1), Motor Oil (1,9) και Jumbo (1,9 δισ. ευρώ).

Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, όλες άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για την απόλυτη επικράτηση των “buyers” (Alpha Bank +2,22%, Εθνική +0,37%, Eurobank +1,07%, Πειραιώς +2,26%).

Μεταξύ 568,41 (-1,27%) και 581,45 μονάδων (+0,99%) κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 581,07 (+0,93%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 583,39 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,33%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 502 μονάδων. Για την περαιτέρω αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, πρέπει να αφήσει πίσω του και τη ζώνη 561 – 585, μέσα στην οποία συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 ημερών. Αν την υπερκεράσει, η επόμενη αντίσταση στο ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών και αν χαθεί η στήριξη στη ζώνη 500 – 490 μονάδες, θα ενεργοποιηθούν κινήσεις “stop loss”.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “με αργές διαδικασίες ανταποκρίνονται, προς το παρόν, οι Σαουδάραβες στην προσκόμιση εγγράφων, τα οποία ζητά ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, προκειμένου να ανάψει ‘πράσινο φως’ για ενδεχόμενη απόκτηση ειδικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας. Το Public Investment Fund of Saudi Arabia εισήλθε, πριν περίπου ένα μήνα, σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με το ΤΧΣ για το ως 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και μια θέση στο Διοικητικό της Συμβούλιο. Η περίοδος αποκλειστικότητας λήγει στις 30 Νοεμβρίου, με δυνατότητα παράτασης, αν χρειαστεί”.

Υπέρ των “πράσινων” τίτλων, έγειρε στο τέλος η εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΑΡΑΙΓ (-0,42%), ΕΕΕ (-0,40%), ΕΥΔΑΠ (-1,23%), ΚΟΥΕΣ (-1,49%), ΜΟΗ (-1,41%), ΟΛΠ (-0,25%) και ΣΑΡ (-0,32%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΛΧΑ.

Πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,22%). Η μετοχή έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 8,41 ευρώ. Προσοχή στη ζώνη αντίστασης 9,22 – 9,27 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, τα 9,38 και 9,68 ευρώ, επόμενοι στόχοι.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (-1,23%), κατεβάζοντας σημαντικά τον όγκο συναλλαγών. Στα 7,34 το ημερήσιο “stop short”, στη ζώνη 7,40 – 7,44 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), η αμέσως επόμενη αντίσταση. Σε περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης, δεν πρέπει να καταστρατηγηθεί η στήριξη στα 7,00 ευρώ.

Είκοσι συνεδριάσεις συμπλήρωσε η μετοχή της Jumbo (+0,15%), με κλεισίματα χαμηλότερα των 13,98 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Αν πετύχει την ανοδική διαφυγή, η αμέσως επόμενη αντίσταση στη ζώνη 14,16 – 14,18 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη στήριξη στα 13,15 ευρώ.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: