Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Ρεύμα: «Σιγοψήθηκαν»… οι μικρές επιχειρήσεις για τις αναδρομικές επιδοτήσεις – Πολλά ερωτηματικά από τους επαγγελματίες
Ρεύμα

Ρεύμα: «Σιγοψήθηκαν»… οι μικρές επιχειρήσεις για τις αναδρομικές επιδοτήσεις – Πολλά ερωτηματικά από τους επαγγελματίες


Προ ημερών δημοσιεύθηκε η πολυαναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση, για τις αναδρομικές επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα για πάνω από 1 εκατ. μικρές επιχειρήσεις, αλλά, η υπόθεση εξελίσσεται σε ένα πραγματικό γραφειοκρατικό χάος που απειλεί να τινάξει στον αέρα το εγχείρημα που είχε ξεκινήσει από πέρυσι.

Η ενίσχυση είναι συνολικού ύψους 85 εκατ. ευρώ και αφορά σε 1.250.000 επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35 kVA (εστιατόρια, κομμωτήρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κλπ), όλα τα αρτοποιεία χωρίς όριο ισχύος παροχής, καθώς και αγρότες χωρίς όριο ισχύος και επίπεδο τάσης.

Αφορά την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως και τον Νοέμβριο του 2022 και είχε δοθεί ως υπόσχεση με το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης από το υπουργείο Ενέργειας, αλλά έπρεπε πρώτα να δοθεί το «πράσινο φως» από την Κομισιόν και έτσι έγινε τον περασμένο Οκτώβριο.

Ωστόσο, η υπεύθυνη δήλωση που πρέπει να υποβληθεί, λέγεται ότι είναι ένα πραγματικό «σταυρόλεξο», με πληθώρα στοιχείων που καλούνται να συμπληρώσουν οι δικαιούχοι, αν θέλουν να εισπράξουν την επιδότηση που τους αναλογεί.

Τη διαδικασία αυτή υποχρεούνται να διεκπεραιώσουν οι εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού για τους πελάτες τους που εμπίπτουν στη ρύθμιση. Να στείλουν, δηλαδή, σε κάθε δικαιούχο τη δήλωση και να την πάρουν συμπληρωμένη, ώστε να γίνει δυνατή η πίστωση των ποσών στους λογαριασμούς τους.

Ομως, οι προμηθευτές αντιδρούν για τον έλεγχο που τους επιβάλλεται από την ΚΥΑ να κάνουν στις δηλώσεις και επιπλέον, για τον απίστευτο γραφειοκρατικό φόρτο με τις πληροφορίες που ζητούνται.

Επίσης, προκύπτουν πολλά ακόμα ζητήματα που περιπλέκουν την κατάσταση. Μπορεί μία επιχείρηση στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου να έχει αλλάξει προμηθευτή, γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα για την απόδοση των σωστών ποσών. Ακόμη πιο σύνθετη είναι η περίπτωση της ενιαίας επιχείρησης, με δύο-τρεις συνδεδεμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες, κάθε μία των οποίων μπορεί να εξυπηρετείται από διαφορετικό προμηθευτή, αλλά και να ισχύουν γι’ αυτές διαφορετικά μέγιστα ποσά.

Οι προμηθευτές, επίσης, πρέπει, μεταξύ άλλων, να διαχωρίσουν λογαριασμούς «έναντι» (με εκτιμωμένη κατανάλωση) και εκκαθαριστικούς (με πραγματική) ανά μήνα εφαρμογής του μέτρου, ανά παροχή και ανά κατηγορία πελατών, να διαφοροποιήσουν τη μεθοδολογία υπολογισμού της επιδότησης για κάθε μήνα που ίσχυε η Ρήτρα Αναπροσαρμογής και για κάθε μήνα που ανεστάλη, κ.ά.

«ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΑΔΙΚΗΘΟΥΝ»

O Αρης Τηλιγάδης

Η επιδότηση που θα δοθεί για το 2022 για κάθε μήνα, από τον Φεβρουάριο έως και τον Νοέμβριο και περιλαμβάνει ποσά από 50 έως και 300 ευρώ ανά MWh. Για κάποιους μήνες είναι οριζόντια για όλες τις επιχειρήσεις, για άλλους μήνες γίνεται διαχωρισμός των αγροτικών χρήσεων και των αρτοποιείων.

Πάντως, για το θέμα καταγράφονται ήδη πολλά ερωτηματικά από τον κλάδο των επαγγελματιών. Ο πρόεδρος των αρτοποιών του Αιγίου και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Άρης Τηλιγάδης, δήλωσε στην «Π» ότι η διαδικασία είναι εξαιρετικά γραφειοκρατική και είναι βέβαιο ότι στο τέλος θα αδικηθούν πολλοί. «Εγώ έχω μηνιαίο λογαριασμό και δεν μπορώ πολλές φορές να βγάλω άκρη, φανταστείτε τι θα γίνει με επιχειρήσεις που έχουν λογαριασμούς διμήνου ή τετραμήνου και άλλες που έχουν αλλάξει πάροχο στην διάρκεια του περασμένου χρόνου» είπε ο Αρης Τηλιγάδης.

pelop

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: