Σαν σήμερα: Οι φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία που κόστισαν 34 ζωές
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Σαν σήμερα: Οι φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία που κόστισαν 34 ζωές
Σαν σήμερα: Οι φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία που κόστισαν 34 ζωές - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σαν σήμερα: Οι φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία που κόστισαν 34 ζωές

Στις 26 Αυγούστου 2007 η Ελλάδα στεκόταν μπροστά σε μια αδιανόητη καταστροφή που είχε ξεκινήσει δύο ημέρες νωρίτερα.

Μια σειρά από δασικές πυρκαγιές σε πολλούς νομούς της Ελλάδας είχαν ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και να καούν 1.500 σπίτια, 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και 60.000 ζώα.

Το χρονικό της καταστροφής

Από τις πυρκαγιές επλήγησαν οι νομοί: Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας (όπου έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι), Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Αττικής και Ευβοίας και Φθιώτιδας. Το ύψος των καταστροφών αποτιμήθηκε σε περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στάχτη έγιναν περισσότερα από 1.5 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ οι δορυφορικές φωτογραφίες με την Πελοπόννησο να καίγεται έκαναν το γύρο του κόσμου.

Η φωτιά εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες της 24ης Αυγούστου, στη Ζαχάρω. Το πύρινο μέτωπο στο νομό Ηλείας κατέστρεψε έκταση μεγαλύτερη από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα (Σύμφωνα με την ευρωπαϊκη υπηρεσία EFFIS ειναι περίπου 450 χιλιάδες στρέμματα), με βάση ανεπίσημες πηγές, κατακαίοντας από άκρη σε άκρη το νομό.

Η καταστροφή όμως αφορούσε και κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Μέχρι την 26η Αυγούστου είχαν καταγραφεί 37 θάνατοι εκ των οποίων 25 στο ίδιο χωριό στην Αρτέμιδα, ενώ εκφράζονταν και ανησυχίες για περισσότερους αγνοούμενους.

Η καταστροφή της Αρχαίας Ολυμπίας

Η φωτιά έφτασε μέχρι τον χώρο της αρχαίας Ολυμπίας θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον αρχαιολογικό θησαυρό της περιοχής.

Μετά την καταστροφή των παροχών ηλεκτρισμού προς τις αντλίες νερού του πυροσβεστικού συστήματος του χώρου, η φωτιά κατέκαψε το περιβάλλον δάσος και απετράπη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή μόνο όταν συγκεντρώθηκε στον χώρο μεγάλη πυροσβεστική δύναμη.

Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς στο νομό Αρκαδίας, αναπτύχθηκε στο Δήμο Μεγαλόπολης, όπου η φωτιά κατέκαψε και οικίες μέσα και στην πόλη της Μεγαλοπόλεως.

Από το νομό Λακωνίας ξεκίνησε το καταστροφικό και κατά πολλούς συντονισμένο έργο των πυρκαγιών. Το αρχικό σημείο της εκδήλωσης της φωτιάς ήταν η Αρεόπολη ενώ γρήγορα επεκτάθηκε και σε κορυφές του Ταΰγετου.

Τα χωριά Λάγα, Καρβέλι, Αράχωβα, Αρτεμησία, Οίτυλο κατακάηκαν. Η φωτιά πίσω της άφησε 6 νεκρούς στο Νέο Οίτυλο.

Στο Νομό Μεσσηνίας τα μέτωπα των πυρκαγιών ήταν τρία: Στα Φιλιατρά, που η φωτιά μετακινήθηκε και στο γειτονικό χωριό, τους Μεταξάδες, στο Δήμο Φοινικούντα και στην περιοχή του Δυτικού Ταϋγέτου από την Αλαγονία (χωριά Αλαγονία, Αρτεμισία, Λαδά, Καρβέλι, Ελαιοχώρι), μέχρι τα Γιαννιτσάνικα της Καλαμάτας.

Θεωρίες συνωμοσίας

Την επόμενη μέρα της ανείπωτης τραγωδίας στην Ηλεία, στις 25 Αυγούστου, ο τότε πρωθυπουργός προβαίνει σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, κηρύσσοντας τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ παράλληλα ανακοινώνει τα πρώτα μέτρα ανακούφισης και την ίδρυση του Ταμείου Αρωγής που θα μείνει γνωστό στη συνέχεια ως Ταμείο Μολυβιάτη.

Για πρώτη φορά εισάγεται από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα ο όρος «ασύμμετρη απειλή».

Μάλιστα ο κ. Πολύδωρας είχε ισχυριστεί ότι οι φονικές πυρκαγιές ήταν ένα ευρύτερο σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης Καραμανλή και δημιουργίας πολιτικής ανωμαλίας στη χώρα.

Πρακτικά κάτι τέτοιο δεν αποδείχθηκε ποτέ δημοσίως παρά τις έρευνες που έγιναν εκ των υστέρων από τις υπηρεσίες ασφαλείας του κράτους.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: