Νέα της Ηλείας, ειδήσεις,ενημέρωση-Πύργος,Αμαλιάδα,Ζαχάρω,Ολυμπία
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Σαρδήνιοι κτηνοτρόφοι χύνουν το γάλα διαμαρτυρόμενοι για χαμηλές τιμές
Σαρδήνιοι κτηνοτρόφοι χύνουν το γάλα διαμαρτυρόμενοι για χαμηλές τιμές

Σαρδήνιοι κτηνοτρόφοι χύνουν το γάλα διαμαρτυρόμενοι για χαμηλές τιμές


Η πτώση της τάξης του 25% στην τιμή του γάλακτος, σημειώνει το euronews.com, συνδέεται και με τη μείωση εκείνης του τυριού Pecorino Romano, που απορροφά περίπου το μισό της παραγωγής πρόβειου γάλακτος στη Σαρδηνία.

Οι διαμαρτυρίες συνεχίσθηκαν και την Κυριακή (10/02), με περίπου 100 αγρότες να σταματούν στη λεωφόρο 131 της Terralba μια αποστολή με γαλλικό χοιρινό κρέας. Είχαν αναρτήσει πανό με σύνθημα: “Οι κτηνοτρόφοι της Σαρδηνίας δεν είναι σκλάβοι κανενός”.

Βοσκός στο 0:30 > “Κάθε βοσκός θρέφει πολλούς άλλους ανθρώπους. Δεν έχουμε καμμία βοήθεια, ωστόσο βοηθάμε άλλους”.

Κτηνοτρόφος στο 0:38 > “Αυτοί οι άνθρωποι είναι η νέα γενιά. Τους διδάσκουμε αξιοπρέπεια, όχι να πουλάνε ό,τι παράγουν.”

Παραγωγός στο 0:57 > “Πεινάμε και κανείς δε δίνει σημασία.”

Tη Δευτέρα οι παραγωγοί προγραμματίζεται να συναντηθούν με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Όπως τονίζουν οι ίδιοι, «πλέον, το γάλα κοστίζει λιγότερο από το εμφιαλωμένο νερό και αυτό είναι απαράδεκτο». Οργανώθηκαν μέσω του hashtag #iostoconnando και σχετικά βίντεο επικοινωνήθηκαν με το σύνθημα: “Προτιμώ να πετάξω το γάλα παρά να το πουλήσω για ψίχουλα”.

Σε ένα από αυτά, ο 23χρονος κτηνοτρόφος Francesco Pintore, με την άφιξη ενός φορτηγού-ψυγείου μεταφοράς γάλακτος, αφήνει από το δοχείο με αντλία το γάλα να τρέχει. “Δεν υπάρχει γάλα για σένα, άσκοπα πηγαινοέρχεσαι, όπως κι εγώ. Αυτό το κάνω για τη μάνα μου, τα αδέρφια μου και την ψυχή του πατέρα μου”, ακούγεται να λέει μεταξύ άλλων.

Η Σαρδηνία είναι μια από τις περιοχές της Ιταλίας η οποία μαστίζεται από χρόνια ανεργία, και με τα υψηλότερα ποσοστά μετανάστευσης των νέων, σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι κτηνοτρόφοι έκαναν γνωστό ότι αν δεν βρεθεί λύση τις αμέσως επόμενες ημέρες, πρόκειται να μπλοκάρουν τους κύριους δρόμους του νησιού, κατά τη διάρκεια των τοπικών εκλογών της 24ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Unione Sarda, οι διανομείς γάλακτος μέχρι στιγμής αρνούνται να κάνουν παραχωρήσεις, αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Ο Gianluigi Crobu, εκπρόσωπος του κινήματος, ζήτησε από τους συναδέλφους του να μη χαραμίζουν το γάλα αλλά να το διανέμουν στην κοινότητα.

Πέντε κτηνοτρόφοι θα καταγγελθούν στις δικαστικές αρχές για πρόκληση ζημιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, euronews.com

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: