Σε αχαρτογράφητα νερά φέτος η καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτα
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Σε αχαρτογράφητα νερά φέτος η καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτα
Σε αχαρτογράφητα νερά φέτος η καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτας - ΗΛΕΙΑ ΤV

Σε αχαρτογράφητα νερά φέτος η καλλιέργεια βιομηχανικής τομάτα


Τα υπέρογκα καλλιεργητικά κόστη δημιουργούν καθεστώς ανασφάλειας στους καλλιεργητές της Ηλείας – Μέση τιμή παραγωγού τα 94 λεπτά ο τόνος

Σε αχαρτογράφητα νερά σε ότι αφορά τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, παρά την υπογραφή των συμβολαίων με τα δύο εργοστάσια της περιοχής από την Ο.Π Αμαλιάδας και την δέσμευση των ποσοτήτων που θα πρέπει να παραδώσουν, προχωρούν τη φετινή χρονιά οι τοματοπαραγωγοί του νομού. Αιτία είναι τα αυξημένα καλλιεργητικά κόστη που φτάνουν σε υπέρογκα ύψη και αντιστοίχως οι τιμές που δίνουν οι μεταποιητές που αν και είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι δεν μπορούν με τίποτα να καλύψουν το κόστος της καλλιέργειας, παρότι το ένα από τα δύο εργοστάσια του νομού προκειμένου να δημιουργήσει ένα επί πλέον καλλιεργητικό κίνητρο, προσφέρει και μπόνους για την κατανάλωση πετρελαίου βάσει συγκεκριμένου πλαφόν από τις συνεχείς ανατιμήσεις.Παράλληλα, εξακολουθεί να αποτελεί τεράστιο πρόβλημα η ανασφάλεια των παραγωγών σε ότι αφορά την παροχή νερού, αφού αν και η αρδευτική περίοδος είναι προ των πυλών, κανένας δεν γνωρίζει ακόμα πόσοι ΤΟΕΒ θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν ρεύμα για να μπορέσουν να ποτίσουν.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ο.Π Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, «ακόμα δεν έχουμε σαφή εικόνα για τις εκτάσεις που θα καλλιεργηθούν με ντομάτα στην περιοχή μας κι αυτό λόγω του ότι οι παραγωγοί είναι κουμπωμένοι με τα τσουχτερά κόστη. Πιο σαφή εικόνα για τις εκτάσεις, θα έχουμε στα τέλη Απρίλη με αρχές Μάη. Από προσφορές που έχουμε από δυο εργοστάσια, προκύπτει μια μέση τιμή παραγωγού στα 94 λεπτά το κιλό. Η αντίστοιχη τιμή πέρσι ήταν 84 λεπτά το κιλό, όμως φέτος τα κόστη των εισροών, είναι κάτι παραπάνω από δυσβάστακτα και ο κόσμος είναι διστακτικός. Το καλό είναι ότι ήδη από συγκεκριμένη εταιρεία έχει προσφερθεί και ένα μπόνους για την κατανάλωση πετρελαίου, που ενεργοποιείται όταν η τιμή βάσης του diesel ξεπερνά τα 1,39 λεπτά ανά λίτρο».Από την άλλη να τονίσουμε ότι στον αέρα βρίσκεται ακόμα το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την βιομηχανική τομάτα, καθώς αν και υπήρξαν ανακοινώσεις για άλλα προϊόντα, η τομάτα ακόμα βρίσκεται εκτός. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που υποστηρίζει την συμβολαιακή γεωργία, θα πρέπει να δώσει και τα ανάλογα κίνητρα για τνα την στηρίξει στην πράξη και όχι μόνο στη θεωρία.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: