Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική «Σε πλήρη απόγνωση οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας»
Ανοχή για εκτροπή από τις δεσμεύσεις των Νέων Αγροτών

«Σε πλήρη απόγνωση οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας»

Κύριε Υπουργέ,

Σημαντικές ζημιές προκάλεσε ο παγετός, που σημειώθηκε την Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021, στην Δυτική Αχαΐα σε καλλιέργειες πατάτας, κηπευτικών και δημητριακών με τους αγρότες και φορείς της περιοχής να καλούν σε άμεσες εκτιμητικές διαδικασίες τον ΕΛΓΑ. Ο πάγος κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά του. Είναι αδύνατο να καλυφθεί το κόστος παραγωγής, όλα τα έξοδα αλλά και οι φορολογικές τους υποχρεώσεις. Το πλήγμα για όσους είχαν καλλιέργειες σε πατάτες, κηπευτικά και δημητριακά μοιάζει ισχυρό. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λακκόπετρας με ανακοίνωσή του παρακαλεί: « Να σταλούν άμεσα γεωπόνοι του ΕΛΓΑ, προκειμένου να διαπιστώσουν τη ζημιά που έχει προκληθεί για να προχωρήσει η διαδικασία της καταγραφής και της αποζημίωσης».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να παρέμβετε κατάλληλα, ώστε να προβούν άμεσα στην πραγματοποίηση επιτόπιων ελέγχων τα αρμόδια κλιμάκια στελεχών του ΕΛΓΑ, προς διαπίστωση και καταγραφή από κοντά της έκτασης των ανωτέρω ζημιών, προκειμένου να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η διαδικασία της αποζημίωσης των παραπάνω αναφερόμενων πληγέντων από τον παγετό αγροτών;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

«Αποζημίωση καλλιεργητών Δυτικής Αχαΐας λόγω ακραίων καιρικών

συνθηκών»

ΣΧΕΤ:        Η Ερώτηση 3885/4-2-2021

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο               Βουλευτής κ. Κ.

Βελόπουλος, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Για τις καλυπτόμενες ζημιές που οφείλονται στον παγετό της 20ης Ιανουαρίου 2021, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αχαΐας σε καλλιέργειες πατάτας, χειμερινών κηπευτικών κ.λπ. σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α., έγιναν 13 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 260 δηλώσεις ζημιάς. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη. Σημειώνεται ότι, εφόσον κριθεί απαραίτητο, το Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Πάτρας θα στελεχωθεί και με επιπλέον προσωπικό για την έγκαιρη ολοκλήρωση των αποζημιώσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκτιμήσεων, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά παραγωγούς και κτηνοτρόφους που έχουν υποβάλει την Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Ψηφιακά υπογεγραμμένο από SPYRIDON PANAGIOTIS LIVANOS

Ημερομηνία: 2021.03.08 15:13:20 EET

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΒΑΝΟΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλο

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: