Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Σε υψηλό 50 συνεδριάσεων το Χρηματιστήριο
Ενα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω στο Χρηματιστήριο

Σε υψηλό 50 συνεδριάσεων το Χρηματιστήριο


Καθαρά ανοδική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. ακολούθησαν τον θετικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι πρωτοβουλίες των αγοραστών στο μεγαλύτερο κομμάτι από το ταμπλώ του FTSE25, αλλά και σε λίγους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, ενώ σημαντικές βοήθειες έδωσαν και οι τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας 10 τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου).

Ξεκινώντας από το εξωτερικό και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, “οι Ευρωπαϊκές Αγορές πήραν ώθηση από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι Κινεζικές Αρχές εξετάζουν τρόπους, για να ελαφρύνουν τον αντίκτυπο από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19”.

Από την άλλη και επειδή οι Αγορές παραμένουν σε θερμοκήπιο “μεταβλητότητας”, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα επιστρέψουν οι επιφυλάξεις και δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα θυμηθούν τις τελευταίες δηλώσεις Πάουελ, σύμφωνα με τις οποίες “τo τελικό επίπεδο των επιτοκίων της Fed θα είναι υψηλότερο από αυτό που προβλεπόταν προηγουμένως. Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα γύρω από το επίπεδο στο οποίο πρέπει να φτάσουν τα επιτόκια για να πέσει ο πληθωρισμός. Υπάρχει ακόμα δρόμος”.

Απόλυτα ενδεικτική η άποψη Ξένου διαχειριστή, σύμφωνα με την οποία “για τα επόμενα χρόνια, το Παγκόσμιο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα θα κινηθεί μακριά από τη ‘νιρβάνα’ των μηδενικών, ή αρνητικών επιτοκίων που κυριάρχησε την τελευταία δεκαετία και πλέον”.

Δείχνουν να επιστρέφουν οι ανοδικές διαθέσεις, όσον αφορά τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων.

Πιο συγκεκριμένα, στο 4,75% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, στο 4,18% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,688% επιστρέφει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 879,21 μονάδες (+2,02%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 878,25 (+1,91%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 879,10 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,01%%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων 34 συνεδριάσεων, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 16/9 με 113,7 εκατ. στα 74,7 εκατ., από τα οποία τα 4,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΝΤΕΡ, ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ), ενώ ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 74,7 εκατ., τα 69 εκατ. αφορούν συναλλαγές στα στενά όρια του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε πέμπτη συνεχόμενη ανοδική, με εβδομαδιαία κέρδη 2,13%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 3,45%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει απώλειες 1,59% και ο ΔΤΡ κέρδη 7,17%.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,1), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7), ΟΠΑΠ (4,7), Eurobank (3,8), Εθνική (3,4), Μυτιληναίο (2,4), ΔΕΗ (2,4), Alpha Bank (2,3), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), Ελ. Πετρέλαια (2), Jumbo (2) και Motor Oil (2 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Alpha Bank (+4,82%) και Πειραιώς (+4,75%), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η Εθνική (+2,77%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο τίτλος της Eurobank (+1,98%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 618,19 μονάδες (+3,62%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 616,52 (+3,34%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 616,13 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,28%%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 502 μονάδων. Όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 585 – 565, μέσα στην οποία συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 ημερών και ακόμα καλύτερο υψηλότερα των 616, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς 638 και 650 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στην οριστικοποίηση της μεθοδολογίας, υπό την οποία θα εξετασθεί, ανά περίπτωση, το αν οι Κρατικές εγγυήσεις που έχουν παράσχει Κράτη – Μέλη της Ε.Ε. επί senior notes ομολογιών τιτλοποιήσεων προσμετρηθούν στο χρέος, προχώρησε η Eurostat. Όπου διαπιστώνεται ότι ο κίνδυνος που φέρουν οι αγοραστές mezzanine και junior notes υπολείπεται των ελάχιστων ορίων συσχέτισης με τον κίνδυνο Δημοσίου, που θέτει η μεθοδολογία, η Κρατική εγγύηση θα προσμετράται στο χρέος. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η συσχέτιση να είναι ετεροβαρής σε δύο από τα τρία κριτήρια. Δεν έχει διευκρινισθεί αν θα προσμετράται στο χρέος ολόκληρη η εγγύηση, ή μόνο το μέρος του υπερβάλλοντος κινδύνου που έχει αναλάβει ως εγγυητής το Δημόσιο. Σε αυτό το πεδίο πιθανώς να εντοπίζονται τα όποια περιθώρια πολιτικής διαπραγμάτευσης”.

Σαφέστατο προβάδισμα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησε μόνο ο τίτλος του ΣΑΡ -0,63%.

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (+0,80%)

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, “ το ΥΠΕΝ επέλεξε να ανακοινώσει μόνο τη φορολογητέα ύλη, δηλαδή, το ποσό των 373,55 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει το 90% της έκτακτης εισφοράς, την οποία θα κληθούν να καταβάλουν οκτώ Ηλεκτροπαραγωγοί για υπερκέρδη που αποκόμισαν κατά το διάστημα Οκτώβριος 2021 – Ιούνιος 2022: ΔEΗ, Μυτιληναίος, Elpedison, ΗΡΩΝ ΙΙ Α.Ε., ΗΡΩΝ Ενεργειακή ΑΕ, Κόρινθος Power, Enel Global ΑΕ και Optimus Energy, Εταιρεία ΦΟΣΕ, συνδεδεμένη με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που εκπροσωπεί στη Χονδρεμπορική Αγορά Εταιρείες ΑΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, από το ποσό των 373,55 εκατ. ευρώ, περί τα 280 εκατ. ευρώ θα κληθεί να πληρώσει η ΔEΗ. Τα υπόλοιπα περίπου 93 εκατ. ευρώ κατανέμονται στις υπόλοιπες επτά Εταιρείες”.

Η μετοχή της ΔΕΗ (+0,97%) πρόσφατα βρέθηκε σε υψηλά 5μηνου, ενώ σήμερα κινήθηκε στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης με αρνητικό πρόσημο, αλλά οι πρωτοβουλίες που πήραν προς το τέλος οι αγοραστές, άλλαξαν τα δεδομένα. Το ημερήσιο “stop long” στα 5,935 ευρώ, με την επόμενη αντίσταση στα εντοπίζεται στα 6,43 – 6,55 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Κλείσιμο υψηλότερα των 6,55, μπορεί να δώσει ώθηση προς τα 6,85 ευρώ.

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (+1,43%) σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, η μετοχή πρέπει να πετύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 7,36 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,41 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών και ημερήσιο “stop short”). Αν επιστρέψουν οι πωλητές, δεν πρέπει να χαθεί η στήριξη στα 6,84 ευρώ.

Συνεχίσει να ταλαιπωρείται με κλεισίματα λίγο πάνω από τα 11,00 ευρώ, η μετοχή της TITC (+1,96%). Μόνη θετική ένδειξη, ότι ο τίτλος αρνείται να δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 10,72 ευρώ. Όμως για να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο, πρέπει να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 11,33 – 11,42 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών) και να κινηθεί προς την επόμενη ζώνη των 12,06 – 12,09 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, η μετοχή της Jumbo (+6,61%), δίνοντας και ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 13,71 ευρώ και με ενδιάμεση στήριξη τη ζώνη 14,22 – 14,15 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Αν συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη αντίσταση στα 15,58 ευρώ.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: