
ΣΕΠΕ Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας: «Δύο χρόνια αγώνας, ενάντια στην ατομική αξιολόγηση»
Παρουσία του Ζήση Καπράνα, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΠΕ Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, ενόψει της ολομέλειας των προέδρων των ΣΕΠΕ όλης της χώρας, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, στα πλαίσια των αποφάσεων που θα πρέπει να λάβει ο κλάδος για την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Τόσο ο κ. Καπράνας, όσο και η πρόεδρος του ΣΕΠΕ Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας Αντωνία Μπρή, τόνισαν ότι δεν είναι κατά της διαρκούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, αλλά είναι ενάντια στον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να επιβάλλει την ατομική αξιολόγηση το Υπουργείο Παιδείας.
Αντωνία Μπρή: «Έκτακτη Γενική Συνέλευση, σχετικά με την ατομική αξιολόγηση»
Η κα Αντωνία Μπρή τόνισε χαρακτηριστικά στην εφημ. «Πατρίς»:
«Έχουμε Έκτακτη Γενική Συνέλευση ενόψει της ολομέλειας των προέδρων που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια των αποφάσεων που θα πρέπει να πάρει ο κλάδος στη βάση του και θα μεταφερθούν εκεί από τους προέδρους, σχετικά με την ατομική αξιολόγηση και τα βήματα που θα ακολουθήσουμε στη συνέχεια και αφορούν αυτήν την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Ήδη αυτή έχει ξεκινήσει σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας και θα ξεκινήσει σύντομα και στην περιοχή μας, για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς».
Επιπλέον η κα Μπρή στάθηκε και στη συμμετοχή του συλλόγου στην 24ωρη απεργία που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 8 Μαρτίου, τονίζοντας.
«Επίσης το πρωί της Τετάρτης ο σύλλογος μας παραβρέθηκε σε συγκέντρωση που έκαναν τα Πρωτοβάθμια σωματεία, στην 24ωρη απεργία που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και συμμετείχε και η ομοσπονδία μας με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και φυσικά για όλες τις διεκδικήσεις που έχουμε και εμείς ως κλάδος, όπως ασφαλή κτίρια, ασφαλείς σχολικές μονάδες. Από την ομοσπονδία μας, από το διοικητικό συμβούλιο βρίσκεται σήμερα μαζί μας και συμμετέχει ως κεντρικός ομιλητής στην έκτακτη γενική συνέλευση, ο Ζήσης Καπράνας μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΟΕ».
Ζήσης Καπράνας: «Κάνουμε έναν αγώνα εδώ και δύο χρόνια, ενάντια στην αξιολόγηση της κας Κεραμέως»
Ο κ. Ζήσης Καπράνας αναφερόμενος στην ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών από το υπουργείο ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Όσον αφορά το επίδικο της έκτακτης γενικής συνέλευσης, κάνουμε έναν αγώνα εδώ και δύο χρόνια, ενάντια στην αξιολόγηση της κας Κεραμέως. Η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών συμφωνεί ότι πρέπει το παρεχόμενο έργο από τους εκπαιδευτικούς να αποτιμάτε, να ανατροφοδοτείτε, “να μορφωθούμε εκεί που δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα”, αλλά ταυτόχρονα από την άλλη μεριά να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον για το αύριο των παιδιών μας. Η αξιολόγηση που προτείνει η κα Κεραμέως είναι κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών, εκπαιδευτικών και στο βάθος του τούνελ απόλυση των εκπαιδευτικών και το κυριότερο φόβος. Εμείς ομόφωνα, παρότι είμαστε έξι συνδικαλιστικές παρατάξεις στην Ομοσπονδία, είμαστε ενάντια στην ατομική αξιολόγηση. Είμαστε ενάντια οι όποιες ελλείψεις υπάρχουν στην εκπαίδευση, να φορτωθούν στην πλάτη του δασκάλου, της δασκάλας και του νηπιαγωγού. Εμείς θέλουμε ένα σχολείο δημόσιο και δωρεάν για όλους, με όλους τους εκπαιδευτικούς, με όλους τους μαθητές. Αν υπάρχουν νέα και σύγχρονα παιδαγωγικά αντικείμενα να διδαχθούν στο σχολείο. Αυτή τη στιγμή η κα Κεραμέως τη λεγόμενη εισαγωγική επιμόρφωση για τους νέους συναδέλφους την κάνει εξ αποστάσεως, μέσα από το webex, ούτε καν μέσα στο ωράριο εργασίας και την κάνει μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, που είναι των Μυροφόρων. Θέλει λοιπόν να μας … μυρώσει με την ατομική αξιολόγηση. Δεν θα δεχτούμε και είμαστε στο δρόμο. Στις 13 του μήνα στην ολομέλεια των προέδρων που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσουμε για τη μετέπειτα πορεία μας που θα είναι αγωνιστική και δεν θα περάσει η κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών».
Ακολούθως ο κ. Ζήσης Καπράνας στάθηκε στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης:
«Αυτή η μέρα έδειξε τα αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας σε όλη τη χώρα. Σε όλους τους νομούς, σε όλες τις πόλεις και περισσότερο στην Αθήνα, οι συγκεντρώσεις και πορείες σχεδόν δεν έχουν προηγούμενο. Συγκρίνονται με το Μάη του 2010, στις κινητοποιήσεις που ήταν ενάντια στην υπογραφή του πρώτου μνημονίου. Το μήνυμα που βγήκε πέρα από την οργή, πέρα από το πένθος, πέρα από την κραυγή, είναι έως εδώ οι ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, όπως είναι ο σιδηρόδρομος, το νερό, ο αέρας, το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και το δημόσιο σχολείο».
Ο κ. Καπράνας τέλος αναφέρθηκε και στην παγκόσμια ημέρα της γυναίκας τονίζοντας:
«Μην ξεχνάμε και ότι στις 8 Μάρτη είναι η ημέρα του αγώνα για την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Είναι ο αγώνας για τη γυναίκα, τη μητέρα, την αδελφή, την εργαζόμενη, τη νοικοκυρά, όπου παρότι σε μας την εκπαίδευση το 65% έχει άρωμα γυναίκας, σε επίπεδο διευθυντικών θέσεων, έχουμε άρωμα ανδρών. Πρέπει να δώσουμε έναν αγώνα ούτως ώστε να ανταποκρίνονται οι συναδέλφισσες εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και όχι μόνο. Θα έχουν το δικαίωμα όχι μόνο στην εργασία αλλά και στη διοίκηση, αλλά και απέναντι στον σεξισμό, αφού η χώρα μας το 2022 κατετάγει στις γυναικοκτονίες, αναλογικά, πρώτη. Πρέπει να δώσουμε και μία μεγάλη μάχη απέναντι στη βία κατά των γυναικών».
– PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας