Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ στη Βουλή
Τι «σημαίνει» η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας | Εφημερίδα Πρωινή

Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ στη Βουλή

Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι με  αυτή αναβαθμίζεται και ενδυναμώνεται ακόμη περισσότερο ο γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας. Για συμφωνία χωρίς ανταλλάγματα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικίνδυνη μετατόπιση και πως δεν προβλέπεται συγκριμένη διάρκεια αλλά είναι «επ’ αόριστον».

«Δεν μετεωριζόμαστε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Το λέμε καθαρά είμαστε με την συμμαχία της Δύσης, προερχόμαστε από τον Διαφωτισμό και πορευόμαστε με την Δημοκρατία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Φοβάμαι ότι αυτό το οποίο κάνετε σήμερα κύριε Μητσοτάκη δεν θα το έκανε κανένας πολιτικός και από τη μεταπολίτευση και μετά αλλά δεν θα το έκανε και καμιά σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Θα το έκανε μια χώρα δορυφόρος γιατί αυτό λέγεται δορυφοριοποίηση της χώρας» ανέφερε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Και δεν μπορώ να ακούω ανοησίες περί χωρίς εθνικής ανεξαρτησίας από το κόμμα που είχε υπουργό τον κύριο Καμμένο που είχε πει να συνδεθούμε με το δολάριο και να κάνουμε την Κάρπαθο αμερικανική βάση και το αεροδρόμιο της Καρπάθου εναλλακτικό του Κανάβεραλ. Αυτόν είχατε υπουργό άμυνας και έρχεστε εδώ να κούνησε το δάχτυλο» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Ο υπουργός εξωτερικών ζήτησε από τις ΗΠΑ αλλά και από άλλους νατοϊκούς συμμάχους να μην δίνουν όπλα στην Τουρκία.

Κριτική στην συμφωνία, αλλά θετική ψήφο θα δώσει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Άλλο σύμμαχοι και άλλο δορυφόροι. Αυτή είναι μια κορυφαία διαφορά στην αντίληψη της Δεξιάς και της Δημοκρατικής Παράταξης για την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς συνεργασίες, τόνισε στην τοποθέτησή του για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, Βασίλης Κεγκέρογλου. Η διαπραγματευτική προσπάθεια και το αποτέλεσμά της δεν αξίζουν το ναι, είπε ο κ. Κεγκέρογλου σημειώνοντας ωστόσο ότι, στην κρίσιμη αυτή περίοδο δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλεια της στρατηγικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ, και αυτό είναι το νόημα της θετικής μας ψήφου.

«Θέλει θράσος να φέρνει για κύρωση η κυβέρνηση αυτή τη συμφωνία, ενώ μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία. Εμείς λέμε αποσύρετέ την» τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νικόλας Παπαναστάσης. Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστάση, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετατρέπονται σε «γρανάζι» του ΝΑΤΟ, ενώ η Ελλάδα, γίνεται ιμπεριαλιστικό πολεμικό ορμητήριο, θύτης κατά άλλων λαών, αλλά και δυνητικός στόχος αντιποίνων.

«Όχι κύριοι της νέας Δημοκρατίας η συμφωνία είναι κακή. Δεν είναι υπέρ του συμφέροντος της Ελλάδος δεν θα πω ότι είναι δουλική. Αλλά θα πω ότι είναι κακή» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος.

Καταψηφίζουμε την συμφωνία, ανέφερε η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην ονομαστική ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα. Για να ψηφιστεί η αμυντική συμφωνία απαιτείται βάσει του Συντάγματος η υπερψήφιση της από 151 βουλευτές.

Ρεπορτάζ: Κώστας Κωσταντόπουλος

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: