Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Σκυλακάκης: «Η Ηλεία έχει να κερδίσει πολλά από τον αγροτοδιατροφικό τομέα»
Σκυλακάκης: «Η Ηλεία έχει να κερδίσει πολλά από τον αγροτοδιατροφικό τομέα» - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σκυλακάκης: «Η Ηλεία έχει να κερδίσει πολλά από τον αγροτοδιατροφικό τομέα»Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη να δηλώνει ότι η Ηλεία θα πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον της -όσον αφορά τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης- στον Αγροτοδιατροφικό τομέα, πραγματοποιήθηκε  το πρωί της Παρασκευής στον πολυχώρο εκδηλώσεων του Πάρκου Ξυστρή στον Πύργο, η εκδήλωση με τίτλο «Ευκαιρίες και Προοπτικές του Ελλάδα 2.0».

Και η συγκεκριμένη εκδήλωση (μετά την χθεσινή στην Πάτρα) εντασσόταν στην εκστρατεία ενημέρωσης των μελών, λογιστών-φοροτεχνικών και επιχειρήσεων, για το Ταμείο Ανάκαμψης με την διοργάνωση του να ανήκει στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος (εφημ. ΠΑΤΡΙΣ), Γεώργιος Μικελόπουλος. 

«Η ανάπτυξη δεν έτυχε»…

Αρχικά ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ενέργειας  χαρακτηρίζοντας την σκληρή και εξαιρετικά άκαμπτη προσθέτοντας ότι «είναι ευθύνη της Ευρώπης να αντιδράσει. Το πρόβλημα πια δεν είναι μόνο ενεργειακό αλλά είναι δημοσιονομικό και η Ελλάδα που δεν έκανε επενδύσεις τα προηγούμενα χρόνια στα ενεργειακά και δεν είχε σταθερά συμβόλαια προμήθειας βρέθηκε να εξαρτάται πιο πολύ από το φυσικό αέριο ενώ τώρα προχωρούν οι χώροι αποθήκευσης σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη. Δεν ξέρω τι θα συμβεί στην επόμενη φάση αλλά το αέριο αυτή τη στιγμή προκαλεί ένα τεράστιο μακροοικονομικό και κοινωνικό κόστος. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο το αέριο μας κόστισε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν δεν υπήρχε αυτό θα είχαμε μία ανάπτυξη πάνω από το 6% και κοντά στο 7%».

«Εργαλείο για να κρατηθεί η οικονομία και η κοινωνία το Ταμείο Ανάκαμψης»

Αναφερόμενος στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως «Η ανάπτυξη αυτή δεν έτυχε αλλά είναι αποτέλεσμα κυβερνητικών επιλογών. Προέρχεται από την αύξηση στις εξαγωγές από τον τουρισμό και από τις επενδύσεις που ύστερα από χρόνια άπνοιας όλα τα μέτρα που πήραμε και τα κίνητρα που δώσαμε έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο επενδυτικό κύμα. Με όλα αυτά καλύπτουμε τον πόνο που προκαλεί το αέριο και ο διεθνής πληθωρισμός. 

Το ταμείο ανάκαμψης ενώ το είχαμε φτιάξει ως ένα εργαλείο ανάπτυξης μετά την Πανδημία, σε μία ανέφελη εποχή, τώρα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να κρατηθεί η οικονομία και η κοινωνία.  Ζούμε μία θύελλα με ανέμους 10 μποφόρ που έρχονται από παντού και αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση. Σε αυτή τη θύελλα το ταμείο ανάκαμψης είναι το σκοινί που πρέπει να κρατήσουμε και που μας οδηγεί σε ένα ασφαλές λιμάνι. Αν το χρησιμοποιήσουμε σωστά δεν θα μπούμε σε ύφεση ακόμα κι αν μπει σε ύφεση ολόκληρη η Ευρώπη. 

Σωστή αντιμετώπιση και σωστός χειρισμός σημαίνει ότι αυτό το ταμείο δεν πρέπει να το βάλουμε στο επίπεδο της κομματικής αντιπαράθεσης και του ακραίου φανατισμού που ζούμε εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και μετριοπάθεια και κυρίως να είμαστε αποτελεσματικοί στον τρόπο που κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί και δεν πρόκειται καμία κυβέρνηση να τις πάρει πίσω. 

Θα πρέπει να υπερβούμε εαυτούς διότι ο μέσος χρόνος καθυστέρησης των έργων στην Ελλάδα το 2019 ήταν περίπου 4,5 χρόνια κι έχουμε μπροστά μας λιγότερα από τέσσερα χρόνια. 

Αυτή είναι η αλλαγή που πρέπει να κάνουμε σε λογική και νοοτροπία. Οι πόροι του Ταμείου -που είναι απίστευτα ευέλικτο και γρήγορο- αρκούν για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν ή θέλουν ή μπορούν να αποκτήσουν τραπεζικό προφίλ. Οι διατάξεις του οριστικοποιήθηκαν το Φεβρουάριο και τον Ιούνιο ξεκίνησε η πλατφόρμα να δουλεύει. Ως τώρα έχουν εγκριθεί 107 επενδυτικά σχέδια κάθε είδους ύψους 4 δις ευρώ ενώ ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί επενδύσεις ενός δισεκατομμυρίου».

«Ευνοϊκότατο επιτόκιο – Χωρίς κρατική παρέμβαση»

Μιλώντας για την οικονομική δομή του Ταμείου ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι «Το μεσοσταθμικό επιτόκιο είναι 0,77%, σταθερό για τα επόμενα 11 χρόνια. Κανένα από τα σχέδια που έχουν συμβασιοποιηθεί δεν χρειάστηκε υπογραφή δημοσίου υπαλλήλου.  Είναι απόλυτα αυτοματοποιημένο και γίνεται όλο ηλεκτρονικά. Η υποβολή των αιτήσεων ελέγχεται από ομάδες αξιολογητών. Η λειτουργία του ταμείου τρέχει πολύ γρήγορα και δεν έχει σχέση με προηγούμενα αναπτυξιακά προγράμματα και τις καθυστερήσεις που υπήρχαν. 

Όσοι έχετε ή μπορείτε να αποκτήσετε τραπεζικό προφίλ να ενδιαφερθείτε για το συγκεκριμένο εργαλείο το οποίο είναι το πιο διαφανές. Οι τράπεζες βάζουν τα λεφτά τους και επειδή το κάνουν αυτό ελέγχουν τη βιωσιμότητα ενός επενδυτικού σχεδίου. Αυτό το εργαλείο δεν έχει καμία σχέση με άλλα του παρελθόντος. Πρόκειται για ένα εργαλείο για σοβαρές επενδύσεις, σοβαρούς επενδυτές που θέλουν να πετύχουν, είναι προνομιακό, αλλά δεν είναι εργαλείο για οποιαδήποτε είδους πλαγιές σκέψεις…». 

«Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι «Η ελληνική οικονομία έχει τεράστιες δυνατότητες και τις μεγάλες κρίσεις των τελευταίων ετών (πανδημία & ενεργειακό) τις περνάμε χωρίς οικονομική και κοινωνική καταστροφή και μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Μια μεταρρύθμιση είναι που αυξάνει την αποτελεσματικότητα ενός οικονομικού και κοινωνικού συστήματος και ο στόχος του ταμείου είναι να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα με την οποία θα λειτουργεί το κράτος, θα λειτουργεί η οικονομία, θα λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Είναι το κλειδί για να πετύχουμε στο μέλλον κι αυτό κάνουμε αυτά τα τρία χρόνια παρά τις θύελλες. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον». 

«Η Ηλεία έχει να κερδίσει πολλά από τον αγροτοδιατροφικό τομέα»

Ιδιαίτερη σημασία για το νομό Ηλείας έχει όσα είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση της εφημ. ΠΑΤΡΙΣ, για το ποιος από τους τέσσερις πυλώνες μπορεί να προσαρμοστεί («ταιριάζει») καλύτερα στην περιοχή μας…

«Από πλευράς ιδιωτικών Επενδύσεων η Ηλεία έχει να κερδίσει πολλά από τον αγροτοδιατροφικό τομέα και του αγροτικού επισιτισμού για τον οποίο προβλέπονται 500 εκατομμύρια ευρώ. Είναι κάτι που δεν έχει συνειδητοποιήσει ο αγροτικός κόσμος. Πρόκειται για η ρύθμιση που αφορά τους κατ` επάγγελμα αγρότες που είτε είναι σε συνεταιρισμό είτε καλλιεργούν με συμβολαιακή Γεωργία, είτε ανήκουν σε ομάδες παραγωγών με άλλες νομικές μορφές και υπόκεινται στη μισή φορολογία εισοδήματος από τους άλλους δια νόμου.

Οι κατ` επάγγελμα αγρότες έχουν ένα τεράστιο κίνητρο για συνεργασία και δεν είναι μόνο θέμα μεγέθους του κλήρου που καλλιεργούν αλλά ότι η σύγχρονη Γεωργία ακριβείας, η βιολογική γεωργία ή η επιστημονική Γεωργία, απαιτεί συνεργασία και όχι μοναχική Γεωργία που πολλές φορές βασίζεται στο ότι θα τα δώσω στον έμπορο και… ο Θεός και η ψυχή των φορολογικών στοιχείων αυτής της συναλλαγής.  

Προφανώς πρέπει να είσαι προστατευμένος από όλα όσα πρόκειται να συμβούν στην κλιματική αλλαγή ή στις αγορές αλλά τα μακροχρόνια συμβόλαια, οι εγγυημένες τιμές, οι εγγυημένες ποσότητες, είναι το κλειδί για το μέλλον». 

«Πρόσβαση από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στερήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας, παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στις πληθωριστικές πιέσεις -στην παγκόσμια και ελληνική οικονομία- που ροκανίζουν τις αναπτυξιακές προοπτικές.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην παραγωγική αλυσίδα έχουν επιφέρει ένα κλίμα αβεβαιότητας οδηγώντας στην παγκόσμια οικονομία σε ανισορροπία. Αυτό δυσκολεύει την άσκηση αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής από την κυβέρνηση ενώ παράλληλα μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα πολιτών και επίσης περιορίζεται ο δημοσιονομικός χώρος που έχει δημιουργηθεί. Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και αυτό φαίνεται από το ποσοστό της ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο 2022 πού κυμαίνεται στο 7% αλλά και την απόφαση για άμεση έξοδο της χώρας μας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα ολιστικό πρόγραμμα, άνω των 70 δισεκατομμυρίων ευρώ, που στοχεύει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, είτε με το ταμείο ανάκαμψης είτε με το ΕΣΠΑ 2021-27 που έχει στόχο τον ανασχηματισμό των επιχειρήσεων και τη δημιουργία πιο εξωστρεφών παραγωγικών και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.

Το ταμείο ανάκαμψης έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη και στη χώρα μας αναλογούν περισσότερα από 31 δις ευρώ από τα οποία τα 18,5 θα είναι επιδοτήσεις και τα 12,7 δάνεια. Πράσινη, ψηφιακή μετάβαση, απασχόληση, ιδιωτικές επενδύσεις είναι οι τέσσερεις βασικοί πυλώνες και ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα έχουν πρόσβαση σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που στερήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι θα μπορέσουν να επιχορηγηθούν, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση μέσω των δανείων και να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας μέσω συμπράξεων και συγχωνεύσεων για να μπορέσουν να ωφεληθούν από τα χαμηλότοκα δάνεια. 

Επιβάλλεται η στοχευμένη διάθεση των πόρων τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά. Εχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το ταμείο ανάκαμψης εστιάζοντας σε συγκεκριμένα κομμάτια ώστε να διατεθούν περισσότερα κονδύλια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από την άλλη να υπάρχει ταχύτητα στις αποφάσεις. Ο χρόνος είναι περιορισμένης διάρκειας, μιας και το πρόγραμμα δεν κρατά όσο το ΕΣΠΑ, που ήταν 7 + 3 χρόνια. Πρόκειται για μονόδρομο και μεγάλη πρόκληση και πρέπει να επιδείξουμε μεγάλες ταχύτητες στη διαχείρισή τους στο πλαίσιο των κοινοτικών νόμων και να δούμε αυτό το πακέτο ως την καλύτερη δυνατή ευκαιρία για να χτίσουμε πάνω του. Όλα αυτά πάντα προς όφελος των επιχειρήσεων και της Ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Κόλλιας αναφέρθηκε επίσης και στην απλοποίηση της διαδικασίας για τις αίτησης ένταξης που γίνονται μέσω πλατφόρμας χωρίς να παρεμβαίνει δημόσιος υπάλληλος. 

Στον χαιρετισμό που απεύθυνε, στην έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος του 10ου Π.Τ. Ο.Ε.Ε. Γιώργος Παππάς τόνισε πως «Ως Οικονομικό Επιμελητήριο και ως επιστήμονες θέλουμε το ταμείο ανάκαμψης να είναι ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο που θα διασφαλίζει όχι μόνο την ευημερία της χώρας αλλά και την κοινωνική δικαιοσύνη στην κατανομή των πόρων. Με όρους ισότιμης συμμετοχής και για την προστασία της οικονομίας και της ραχοκοκαλιάς αυτής, της λεγόμενης μικρής και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας το σχέδιο πρέπει να επιτύχει. Όχι μόνο σε επίπεδο απορρόφησης πόρων αλλά σε επίπεδο του γενικού οικονομικού γίγνεσθαι. Οι αριθμοί του ταμείου ανάκαμψης είναι ιλιγγιώδεις και ο χρόνος είναι σχετικά λίγος. Οι συνάδελφοί λογιστές, φοροτεχνικοί και οικονομολόγοι, μετά από τον πολύ σημαντικό ρόλο που έπαιξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας βρίσκονται για μία ακόμα φορά στην πρώτη γραμμή στήριξης που επιχειρείν και με αυτό τον τρόπο θα αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο και θα ενημερώσουν τις επιχειρήσεις για τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης». 

Ημερίδα του Ο.Ε.Ε. στον Πύργο 02.09 | Ευκαιρίες και Προοπτικές του Ελλάδα 2.0 (LIVE)

– PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: