
Σοβαρή καταστροφή σε γέφυρα που ενώνει Ηλεία – Αχαία: “Θα έχουμε αλλά Τέμπη”
Την αγανάκτησή τους για τη μη επιδιόρθωση του προβλήματος της κατάρρευσης που έχει υποστεί η γέφυρα στην περιοχή της Βάλμης από τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου του 2021, εξέφρασαν με δυναμική κινητοποίησή τους στο σημείο κάτοικοι αλλά και πρόεδροι των περιοχών των νομών Ηλείας και Αχαΐας που επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από αυτή την κατάσταση. Βασικό ζητούμενο για τους ίδιους η άμεση αποκατάσταση της καταστροφής που έχει υποστεί, είτε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είτε από το δήμο Ήλιδας, προτού συμβεί κάτι σοβαρό και απευκταίο.
Όπως τόνισαν από κοινού πρόεδροι και κάτοικοι, η κατάσταση αυτή ταλαιπωρεί τις όμορες κοινότητες για περισσότερους από 17 μήνες, με το έδαφος να έχει υποχωρήσει στο μεγαλύτερο μέρος της γέφυρας και η διέλευση οχημάτων πλέον να γίνεται με μεγάλη δυσκολία και με προσοχή από πλευράς οδηγών, προκειμένου με ασφάλεια να μπορέσουν να περάσουν από το σημείο. Παράλληλα, εστίασαν στις επαφές τους με Περιφέρεια και δήμο Ήλιδας, σημειώνοντας πως ο ένας «πετάει το μπαλάκι στον άλλον» για το ποιος είναι αρμόδιος για τη συντήρηση και κανείς από τους δυο δεν έχει κάνει κάποια ενέργεια όλο αυτό το διάστημα για την επίλυση του ζητήματος.
«Κινδυνεύουμε από σοβαρά ατυχήματα»
Μεταξύ άλλων, πρόεδροι και κάτοικοι εξέφρασαν το φόβο τους πως όσο η κατάσταση αυτή παραμένει ίδια, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να υπάρξει κάποιο δυσάρεστο περιστατικό, ενώ πρόσθεσαν πως επιθυμία τους είναι η άμεση αποκατάσταση που θα φέρει το αίσθημα της ασφάλειας και πάλι στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τη γέφυρα. Παρακάτω, οι δηλώσεις τους στην «Π»:
Διονύσιος Μπαντούνας – Πρόεδρος Αγραπιδοχωρίου
«Μετά τις πλημμύρες στο τέλος του 2021, προκλήθηκε μεγάλη καταστροφή στη γέφυρα. Ως πρόεδρος πήρα θέση με έγγραφο προς την Περιφέρεια και το Δήμο Ήλιδας για αποκατάσταση του προβλήματος. Η περιφέρεια απάντησε ότι την αρμοδιότητα έχει ο Δήμος, ενώ ο τελευταίος έκανε έγγραφο και το υπουργείο απάντησε ότι ανήκει στην Περιφέρεια. Επειδή δεν έχει γίνει κάτι και έχουν περάσει δύο χρόνια, στόχος είναι να προλάβουμε το κακό. Δεν θέλουμε να πολιτικοποιήσουμε το θέμα με την συγκέντρωση μας σήμερα, αλλά μαζευτήκαμε για να βρούμε λύση. Ως κάτοικοι της περιοχής δε μας απασχολεί που ανήκει, αλλά να λυθεί το πρόβλημα για να προλάβουμε το κακό και να μη θρηνήσουμε άτομα».
Στυλιανός Τσίγγανος – Πρόεδρος Ξενιών
«Την κατάσταση βιώνουμε εδώ και 17 μήνες. Το νερό τότε είχε ανέβει ψηλά, με αποτέλεσμα την υποχώρηση της γέφυρας. Σαν πρόεδρος αναφέρω πως είναι ένας κύριος άξονας που συνδέει Αχαΐα και Ηλεία. Δεν έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση. Πολλοί κάτοικοι όμορων περιοχών περνούν από εδώ, φορτηγά, βυτία, επιβαρύνοντάς το περισσότερο. Για ποιο λόγο δεν ενδιαφέρονται οι αρμόδιοι, είτε αυτός είναι ο Δήμος Ήλιδας είτε η Περιφέρεια, δεν το γνωρίζω. Πρέπει να χαθούν ζωές για να γίνει κάτι; Ζητάμε λύση του προβλήματος άμεσα. Ο πρόεδρος έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Θεωρώ ντροπή γέφυρα που αποτελεί κύριο άξονα για την περιοχή και συνδέει τους δύο νομούς, να παραμείνει έτσι. Όταν θα χαθούν άτομα, τότε τι θα πούμε; Είναι γέφυρα διπλής κατεύθυνσης και πλέον δεν είναι ούτε μονής. Απορώ πως περνούν βαριά οχήματα χωρίς να έχει γίνει κάτι. Αν γινόταν πλημμύρα πάλι φέτος, τι θα γινόταν; Τότε είχαν αποκλειστεί άτομα και τα απεγκλωβίσαμε με την πυροσβεστική».
Παναγιώτης Δριμάλας – Πρόεδρος Πορτών Αχαΐας
«Έχουμε 17 μήνες τώρα σοβαρό θέμα με τη γέφυρα που ενώνει Αχαΐα, Ηλεία και τη ΒΙΠΕ, εξυπηρετώντας πολύ κόσμο. Δεν έχει γίνει καμιά επισκευή της γέφυρας και θέλουμε άμεσα να γίνει κάτι. Φέτος δεν έβρεξε, αλλά εάν γινόταν υπήρχε μεγάλη περίπτωση να κοπεί ο δρόμος ή να γίνει κάποιο ατύχημα. Είναι δρόμος που εξυπηρετεί νοσοκομεία, κατοίκους, υπηρεσίες, τα πάντα. Θα πρέπει οι φορείς να αντιληφθούν τη σημασία του».
Γιώργος Τσαρούχας – Πρόεδρος Λάττα
«Η γέφυρα έχει καταστραφεί σχεδόν δύο χρόνια. Υπάρχει ένα “μπαλάκι” για το που ανήκει. Πιστεύω θα έπρεπε να έχει κληθεί αρμόδιος από το Δήμο και την περιφέρεια για να συζητήσουμε και να βρεθεί λύση για να διορθωθεί άμεσα η ζημιά. Βαριά φορτηγά περνάνε δύσκολα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως αν θέλει κάποιος από τα Καλυβάκια να πάει στη Βάλμη, δίχως αυτή τη γέφυρα θα πρέπει να κάνει 40 χλμ. τη στιγμή που η απόστασή τους είναι μόνο 3 χλμ. Θυμάμαι όταν είχε κατασκευαστεί η γέφυρα πριν χρόνια, πως είχε κατασκευαστεί από την τότε νομαρχία και το είχε εγκαινιάσει βουλευτής της περιοχής, ο κ. Γεωργακόπουλος».
Δημήτρης Μητρόπουλος – Επιχειρηματίας
«Βρίσκομαι τα τελευταία τέσσερα χρόνια εδώ, με τη γέφυρα να έχει υποστεί τεράστια ζημιά και δεν υπάρχουν ούτε καν κώνοι. Έχει γκρεμιστεί ο μισός δρόμος και κινδυνεύουμε από σοβαρά ατυχήματα. Δήμος και περιφέρεια παίζουν το ρόλο τους και δεν ξέρουν τελικά ποιος είναι υπεύθυνος, στέλνοντας χαρτιά μεταξύ τους. Θα φτάσουμε μέχρι και τον εισαγγελέα, προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για το ποιος είναι υπεύθυνος του έργου και να αποκατασταθεί η ζημιά άμεσα. Αυτός ο δρόμος ενώνει Αχαΐα-Ηλεία, αποτελεί έναν κεντρικό άξονα και όσοι ασχολούνται με καλλιέργειες και κτηνοτροφία τον χρησιμοποιούν. Πολλοί βολεύονται από το δρόμο για τα Νοσοκομεία της Πάτρας ή το Κέντρο Υγείας Σιμόπουλου. Η ευθύνη θεωρώ είναι και στους δύο. Δεν θα το πάμε πολιτικά, γι’ αυτό πιστεύω ότι και οι δύο έχουν ευθύνη. Θα πρέπει ο ένας να πιέσει τον άλλον και να γίνει το έργο άμεσα».
Παρασκευή Αλεξανδροπούλου – Κάτοικος Βάλμης
«Η κατάσταση είναι τραγική. Περνάω συχνά από το δρόμο και φοβάμαι. Ο κίνδυνος είναι τεράστιος και τρέμει η ψυχή μας όταν βρισκόμαστε στη γέφυρα. Δυο χρόνια τώρα ταλαιπωριόμαστε και είναι ένα σημείο που έχει αρκετή κίνηση και εξυπηρετεί πολύ κόσμο».
Χρύσανθος Μπαντούνας – Κάτοικος Βάλμης
«Εδώ και 17 μήνες έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Μεγάλο μέρος της γέφυρας έχει πέσει. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον ούτε από περιφέρεια, ούτε από Δήμο. Ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλον. Είναι δρόμος που συνδέει τους δυο νομούς, κτηνοτροφικές μονάδες, βιομηχανίες και ουσιαστικά η διέλευση είναι πολύ δύσκολη. Στην Αχαΐα που έχει νοσοκομεία, μας βολεύει ο δρόμος από εδώ γιατί σε μισή ώρα βρισκόμαστε εκεί. Εκτός αυτού, πρέπει να λυθεί το πρόβλημα γιατί θα θρηνήσουμε θύματα. Θα έχουμε άλλα Τέμπη. Και απορώ ακόμα πως δεν έχουμε θρηνήσει κάποιον. Τι περιμένουμε; Να σκοτωθεί και να πούμε γιατί έφυγε τόσο άδικα, όπως συνέβη στα Τέμπη με τόσους νεκρούς; Ας ευαισθητοποιηθούν κάποιοι».
«Δεν πρέπει να υπάρξει άλλη χρονοτριβή»
Το παρόν στην συγκέντρωση έδωσε και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΕΠ Ηλείας και δημοτικός σύμβουλος Ήλιδας Κώστας Αναγνωστόπουλος, υποστήριξε πως αρκετές φορές έχει τεθεί ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και έχει ζητηθεί η συνδρομή του δήμου, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να του τονίζει πως το έργο ανήκει στην Περιφέρεια. Επιπλέον, εστίασε σε αλληλογραφίες και έγγραφα που του έχουν παρουσιάσει άνθρωποι της Περιφέρειας και αποδεικνύουν ότι ανήκει στο δήμο, καθώς και για την ενημέρωση από τους ίδιους για το ότι δεν μπορούν να επέμβουν στην εκτέλεση ενός έργου εάν δεν υπάρχει αίτημα από το Δήμο περί αδυναμίας ολοκλήρωσής του. Πρόσθεσε δε πως ο δήμος έχει λάβει αρκετά χρήματα από την Πολιτική Προστασία για καταστροφές και με τα οποία θα μπορούσε να είχε προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου, σημειώνοντας μάλιστα πως προβληματίζεται που δεν έχει προχωρήσει ο Δήμος σε μία απλή μελέτη και σε αίτημα για προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια, που θα έλυνε το πρόβλημα άμεσα μιας και θα αναλάμβανε αυτή. Τέλος, έδειξε κατανόηση όσον αφορά τις αντιδράσεις των κατοίκων και τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει άλλη χρονοτριβή.
Απάντηση δήμου Ήλιδας
Για το φλέγον αυτό ζήτημα απάντησε και ο αντιδήμαρχος Πηνείας Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως από αλληλογραφία του Δήμου με το Υπουργείο Υποδομών, τη Γενική Διεύθυνση Οδών και με άλλα συγκεκριμένα έγγραφα και συντεταγμένες από το Αγραπιδοχώρι μέχρι και τη γέφυρα και τα όρια του νομού Αχαΐας, ελήφθη απάντηση πως η αρμοδιότητα είναι της Περιφέρειας. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως υπάρχει και σχετικό ΦΕΚ που αναφέρει πως η αρμοδιότητα για την συντήρηση του δρόμου ανήκε στην τότε νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ηλείας, δηλαδή στην τωρινή Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.
Ένα ακόμα στοιχείο στο οποίο επικεντρώθηκε είναι τα ποτάμια και ρέματα που ανήκουν στην Περιφέρεια, εκφράζοντας την απορία πως γίνεται ένας δρόμος που φτιάχτηκε από την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση το 1993-1994 να ανήκει στο Δήμο. Επιπλέον, επεσήμανε πως υπάρχει για το δρόμο Μοσχονέρι – Παλαιοχώρα – Ξενιές – Αγραπιδοχώρι μια εργολαβία συντήρησης που αποδεικνύει ποιος έχει την αρμοδιότητα, ειδάλλως για ποιο λόγο να υπάρχει κάτι τέτοιο; Κλείνοντας, δεν θέλησε να μιλήσει για τη σκοπιμότητα όσων έκαναν τη συνάντηση, ωστόσο πρόσθεσε πως ο πρόεδρος Αγραπιδοχωρίου από τον Αύγουστο έχει λάβει την σχετική απάντηση από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ήλιδας και γνωρίζει πως η αρμοδιότητα ανήκει στην Περιφέρεια.
patrisnews