Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Στα 1.010 ευρώ το στρέμμα υπολογίζει η ΔΑΟΚ Πέλλας τις απώλειες των μηλοπαραγωγών – Αγροτικά Νέα,ΟΠΕΚΕΠΕ, Επιδοτήσεις, Eνισχύσεις,Νέοι Γεωργοί
Σάνα Μάριν: Νέα, ωραία και πρωθυπουργός σε πάρτι - Είναι αυτονόητο δικαίωμά της; - Αγροτικά Νέα,ΟΠΕΚΕΠΕ, Επιδοτήσεις, Eνισχύσεις,Νέοι Γεωργοί

Στα 1.010 ευρώ το στρέμμα υπολογίζει η ΔΑΟΚ Πέλλας τις απώλειες των μηλοπαραγωγών – Αγροτικά Νέα,ΟΠΕΚΕΠΕ, Επιδοτήσεις, Eνισχύσεις,Νέοι Γεωργοί


Στην επιστολή, ο  αντιπεριφερειάρχης παραθέτει στοιχεία από την τοπική ΔΑΟΚ που καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι απώλειες των τοπικών μηλοπαραγωγών το 2022 ανέρχονται σε 1.010 ευρώ ανά στρέμμα. Υπογραμμίζεται μάλιστα ο κίνδυνος η τοπική μηλοκαλλιέργεια να παρουσιάσει συρρίκνωση στο μέλλον, λόγω των αντίξοων συνθηκών στην παραγωγή και διάθεσή τους.

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στα κεράσια, τα αχλάδια, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα ακτινίδια εξηγεί ο Ιορδάνης Τζαμτζής, για τις ζημιές των οποίων έγιναν ειδικές αναφορές και στον Πρωθυπουργό, ενώ εκπονούνται από τη ΔΑΟΚ οικονομοτεχνικές εκτιμήσεις.  Ήδη έχουν αποσταλεί όλα τα στοιχεία για την αποζημίωση των σπαραγγοπαραγωγών.

Ολόκληρη η επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με σημαντικά προβλήματα έκλεισε το έτος 2022 για την καλλιέργεια των μήλων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, λόγω της δυσκολίας στη διάθεση και της μεγάλης μείωσης των τιμών, ως αποτέλεσμα των αλλαγών στις πληρωμές των εξαγωγέων που επέβαλε η Αίγυπτος, του εμπάργκο που επέβαλε η Λευκορωσία, του πολέμου στην Ουκρανία, των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς και του αυξημένου κόστους παραγωγής. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας, η καλλιεργούμενη έκταση φτάνει τα 11.988,7 στρέμματα (ΟΣΔΕ 2022), εκ των οποίων σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛ.Γ.Α, τα 9.240 στρέμματα βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία. Η μεγαλύτερη παραγόμενη ποσότητα πωλείται στο εξωτερικό κυρίως σε τρίτες χώρες (ΑΙΓΥΠΤΟ, ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ, ΙΟΡΔΑΝΊΑ κ.λπ.). Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες φαίνονται συγκεντρωτικά στο συνημμένο πίνακα 1.

Στον πίνακα 2, η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών για το έτος 2022, εκτιμήθηκε από τη ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας σε 1.010 €/στρ.

Ζητούμε την οικονομική ενίσχυση των μηλοπαραγωγών, οι οποίοι λόγω οικονομικών προβλημάτων, αδυνατούν να καλλιεργήσουν για την ερχόμενη περίοδο.

Κύριε Υπουργέ  τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες καλλιέργειες όπως τα κεράσια , τα αχλάδια, τα ροδάκινα ,τα νεκταρίνια και τα ακτινίδια   θα ακολουθήσουν οικονομοτεχνικές εκτιμήσεις και για όλες αυτές τις περιπτώσεις.                                                                                                     

Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας»

Οι σχετικοί πίνακες τεκμηρίωσης της ΔΑΟΚ Πέλλας έχουν ως εξής:

Κοινοποιήστε το:

Διαβάστε Επίσης

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: