Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Σταυρογιαννόπουλος: Στο πλευρό του Μυλωνά – Τα έργα και το νοικοκύρεμα της Δυτικής Αχαΐας
Δήμος Δυτικής Αχαΐας

Σταυρογιαννόπουλος: Στο πλευρό του Μυλωνά – Τα έργα και το νοικοκύρεμα της Δυτικής Αχαΐας


Το «δεξί χέρι» του δημάρχου, πρώτα επί των Οικονομικών και τώρα για τα Εργα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησο», μιλάει για την εμπειρία του, επιχειρεί έναν απολογισμό της δουλειάς του και αναφέρεται σε κρίσιμα θέματα της φετινής εκλογικής χρονιάς.

-Κύριε Σταυρογιαννόπουλε μπήκαμε ήδη στη χρονιά διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών και θα ήθελα να κουβεντιάσουμε γι’ αυτές και για εσάς. Τι θα κάνετε;

Οπως ξέρετε, οι δημοτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 8 Οκτωβρίου του 2023. Εως τότε υπάρχουν οκτώ ολόκληροι μήνες. Αυτήν τη στιγμή φέρω την ιδιότητα του αντιδήμαρχου έργων στον Δήμο Δυτικής Αχαϊας. Αυτό σημαίνει ότι έχω επωμιστεί την παρακολούθηση και το τρέξιμο μιας σειράς έργων. Από την ανάπλαση των αποθηκών του ΑΣΟ μέχρι το νέο δημαρχείο, τη β’ φάση της ανάπλασης στην Κάτω Αχαΐα, την εισαγωγή νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, την προστασία της ακτής Καλαμακίου αλλά και σημαντικά έργα αγροτικής οδοποιίας. Η αναφορά αυτή είναι μόνο ενδεικτική και τα λέω για να δώσω μια αίσθηση του φόρτου εργασίας που δεν μου αφήνει μεγάλα περιθώρια για προεκλογικές ενασχολήσεις.

-Αναφερθήκατε σε ορισμένα μεγάλα έργα που ούτως ή άλλως δεν θα ολοκληρωθούν φέτος. Ποιοι θα τα τελειώσουν;

Πράγματι, πρόκειται για έργα που ξεκινούν στην παρούσα θητεία και θα ολοκληρωθούν στην επόμενη. Προσωπικά θα διεκδικήσω να είμαι παρών, όχι μόνο στους θεμέλιους λίθους αλλά και όταν με επικεφαλής τον Σπύρο Μυλωνά θα παραδώσουμε αυτά τα έργα, στην επόμενη θητεία μας, στον τόπο και στην κοινωνία.

-Μιλήστε μας για την εμπειρία της συνεργασίας σας με το δήμαρχο;

Το στυλ διακυβέρνησης Μυλωνά είναι συγκεκριμένο. Οι αρμοδιότητες που αναθέτει είναι κατ’ ουσίαν, εμπιστεύεται τους συνεργάτες του και συνεργάζεται μαζί τους, σεβόμενος την αυτονομία τους, για την επίτευξη των στόχων που τίθενται από κοινού.

-Αυτό σημαίνει ότι συμφωνείτε πάντα μαζί του;

Είμαι 20 χρόνια παντρεμένος. Δεν συμφωνώ πάντα με τη σύζυγό μου, όπως και εκείνη μαζί μου. Ομως σας διαβεβαιώνω ότι διατηρούμε μια αρμονική και αγαπημένη σχέση.

-Υπηρετήσατε δύο χρόνια ως αντιδήμαρχος Οικονομικών. Ποιος είναι ο απολογισμός σας εκεί;

Ας βάλουμε τα πράγματα στη σειρά τους. Αναλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2019 με ένα προϋπολογισμό πλήρως δεσμευμένο μέχρι τις 31/12/19. Από αυτήν την άποψη, η δική μας θητεία ξεκίνησε την 1/1/20. Από τότε ξεκίνησε ένας τιτάνιος αγώνας. Με τις υπηρεσίες του Δήμου αποδεκατισμένες έπειτα από μια δεκαετία κρίσης και ύφεσης που έπληξε όλη τη χώρα και όλους τους δήμους. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ξεκίνησε ένας αγώνας για νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου. Θα θυμάμαι για πάντα να είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς και να δουλεύω μαζί με τους υπαλλήλους του δήμου μέχρι τις 7 το απόγευμα. Αυτή η σκληρή προσπάθεια έφερε αποτελέσματα και είναι μεγάλη ικανοποίηση να ακούς από τους δημότες το «έχετε βάλει μια σειρά» και το «ο δήμος σήμερα λειτουργεί καλύτερα.

-Υπάρχει όμως η αίσθηση ότι έχετε καθυστερήσει, ιδιαίτερα με τα μεγάλα έργα.

Θα σας θυμίσω τον ενάμιση χρόνο του covid και τον τρόπο λειτουργίας τότε της δημόσιας διοίκησης και του δήμου. Το 50% του προσωπικού δούλευε με τηλεργασία, οι υπηρεσίες δεν δέχονταν κοινό, στα υπουργεία δεν έβρισκες υπηρεσιακούς παράγοντες κι ούτε μπορούσες να κλείσεις ραντεβού για προσωπικές επαφές. Αυτός ήταν και ο λόγος που το κράτος παρέτεινε τις προθεσμίες. Ακόμα και μικρότερα έργα πήγαν πολύ αργά και ένα παράδειγμα αρκεί. Εργο αγροτικής οδοποιίας της τάξης των 500.000 ευρώ. Η πρόσκληση βγαίνει Νοέμβριο του 2021. Υποβάλλουμε πρόταση τον Δεκέμβριο του ’21. Τα προσωρινά αποτελέσματα βγαίνουν Σεπτέμβριο του ’22 και τα οριστικά Οκτώβριο του ’22. Ακολουθεί η δημοπράτηση του έργου εντός του 2023. Αυτοί είναι οι ρυθμοί του ελληνικού Δημοσίου και αυτός είναι και ο αγώνας όσων είμαστε μέσα σε αυτόν τον χορό.

-Είπατε μόλις τη φράση «δημοπράτηση εντός του ’23». Προχωράτε δηλαδή σε προεκλογικά έργα;

Αυτήν τη στιγμή είμαστε πολύ κοντά σε παρεμβάσεις ύψους 1 εκατ. ευρώ για χαλικοστρώσεις, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για ασφαλτοστρώσεις και ύψους 300.000 ευρώ για τσιμεντοστρώσεις, πάντα στην αγροτική οδοποιία. Είναι παρεμβάσεις που θα ολοκληρωθούν από την παρούσα δημοτική αρχή αλλά, παρακαλώ προσέξτε, πρόκειται για παρεμβάσεις που τις οραματίστηκε, τις σχεδίασε και θα τις υλοποιήσει η παρούσα δημοτική αρχή με δουλειά που έγινε σε όλη την προηγούμενη τριετία. Είναι έργα, δεν είναι ρουσφέτια. Τα έργα δεν πέφτουν από τον ουρανό, έχουν πάντα πίσω τους μακροχρόνια προεργασία κι όποιος διαφωνεί είμαι στη διάθεσή του για να το συζητήσουμε.

«ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ, ΕΓΩΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΡΕΒΑΝΣΙΣΜΟΙ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ»

-Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ένα μπαράζ ανεξαρτητοποιήσεων από την παράταξή σας. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;

Το 2019 δημιουργήσαμε την παράταξη «όραμα για τη Δυτική Αχαΐα» με επικεφαλής τον Σπύρο Μυλωνά και κερδίσαμε τις εκλογές. Σ’ αυτήν την παράταξη στρατευτήκαμε νέοι άνθρωποι, παλιοί αυτοδιοικητικοί με ποικίλες εμπειρίες και ευαισθησίες. Οι συνδημότες αγκάλιασαν την προσπάθειά μας και μας εμπιστεύτηκαν τη δημοτική αρχή μεμόνο γνώμονα το καλό του τόπου. Από εκεί και πέρα, οι παρατάξεις είναι ζωντανοί οργανισμοί. Στην πορεία κάποιοι θα εγκαταλείψουν και κάποιοι θα προσέλθουν. Οι προσωπικές κόντρες, οι εγωισμοί και ρεβανσισμοί δεν χωράνε σε μια συλλογική προσπάθεια και δεν αφορούν τους δημότες. Η γενική μου αίσθηση είναι ότι οι συνδημότες διακρίνουν τον αγώνα της δημοτικής αρχής και τον τρόπο που πορεύεται, μας αγκαλιάζουν και μας δυναμώνουν.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: