Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Στην κορυφή της Ευρώπης…

Στην κορυφή της Ευρώπης…

Θ. Βασιλόπουλος: «Κάναμε τα νέα παιδιά να αγαπήσουν περισσότερο το επάγγελμα»

Ο πρώτος έλληνας νέος αγρότης που πάτησε την ευρωπαϊκή κορυφή στο συνέδριο στην Ευρώπη του 2016, ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος, σήμερα είναι πρόεδρος Νέων Αγροτών Ηλείας, μέλος του Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Αμαλιάδας, πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης και αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας.

Μια σημαντική διάκριση καθώς κατέκτησε την πρώτη θέση στον Διαγωνισμό για τον Καλύτερο Νέο Αγρότη στην Ευρώπη. Ο διαγωνισμός διεξήχθη στις 7 Απριλίου στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Νέων Αγροτών όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 200 αγρότες από 17 διαφορετικά κράτη μέλη στις Βρυξέλλες και διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε συνεργασία με τη Συνομοσπονδία των πορτογαλικών Αγροτών (ΚΓΠ) και την Οργάνωση των ισπανικών Αγροτών (ASAJA).

Αναφορά για την επιτυχία του αυτή έκαναν και η εφημερίδα τα  «ΝΕΑ», όπου κατέθεσε τη δική του άποψη για την πορεία που πρέπει να χαράξει η πολιτεία όσον αφορά την αγροτική παραγωγή:

«Εμείς παράγουμε βιολογικό ελαιόλαδο, βιολογικές ελιές Καλαμών, βιολογική κορινθιακή σταφίδα, βιολογικό αλεύρι από στάρι μαλακό και σκληρό, δίκοκκο αλεύρι ζέας βιολογικό, αγριέλαιο, κηπευτικά εποχής και βιολογική λιαστή ντομάτα.  Η οικογένεια ξεκίνησε με καλαμπόκια, σιτηρά, αμπέλια, ελιές, σταφίδες.

Εμείς εξελίξαμε τη δουλειά, αλλάξαμε κάποιους κωδικούς, προσθέσαμε κι άλλους και προχωράμε.

Από το 2004 που πήρα το πτυχίο μου ως τεχνολόγος γεωπόνος με ειδικότητα στη Βιολογική Γεωργία, καλλιεργώ, μεταποιώ τα προϊόντα, τα συσκευάζω και τα εμπορεύομαι στην εσωτερική αγορά και στο εξωτερικό σε χώρες της Ευρώπης. Μαζί με τα ξαδέλφια μου καταθέσαμε υποψηφιότητα το 2016 με ένα καινοτόμο μηχάνημα για το μάζεμα της ελιάς. Πήραμε πρωτιά στον συνεργατισμό, στην καινοτομία και στα οικονομικά μεγέθη μεταξύ 22 χωρών. Δεν το περιμέναμε!

Ημασταν όμως καλά οργανωμένοι. Το καινοτόμο μηχάνημα κατέβαζε το κόστος παραγωγής και αυτό μέτρησε πολύ στον διαγωνισμό. Μετά μας κάλεσαν άλλα κράτη-μέλη να μας βραβεύσουν. Κάναμε πιο γνωστό το προϊόν μας και τη δουλειά μας και κάναμε τα νέα παιδιά να αγαπήσουν περισσότερο το επάγγελμα και να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς. Η διάκριση μας έκανε πιο δυνατούς, οργάνωσε την επιχείρησή μας καλύτερα, ένωσε περισσότερο τις οικογένειές μας και μας έκανε να ψάχνουμε καινούργια πράγματα. Στον αγροτικό τομέα χρειάζεται μια δεκαετής στρατηγική, με την επιλογή πέντε-δέκα βασικών προϊόντων που θα θεωρηθούν εθνικά. Εκεί η πολιτεία θα μπορέσει να οργανώσει με κατάρτιση και εκπαίδευση τους αγρότες, να δημιουργήσει ομάδες παραγωγών ώστε το υπουργείο μετά να ακούει τους αγρότες για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Η πολιτεία όπως και η ελληνική οικονομία έχουν να κερδίσουν πολλά»

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: