Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Στο Κάιρο τη Δευτέρα 21/6 ο πρωθυπουργός – Διεργασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής
Στο Κάιρο τη Δευτέρα 21/6 ο πρωθυπουργός - Διεργασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής (video) - ertnews.gr

Στο Κάιρο τη Δευτέρα 21/6 ο πρωθυπουργός – Διεργασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής


Επίσκεψη στην Αίγυπτο πρόκειται να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη Δευτέρα 21 Ιουνίου, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Αλ Σίσι και τον πρωθυπουργό, Μουσταφά Μαντμπούλι. Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού έρχονται λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες, τις εργασίες της οποίας θα απασχολήσουν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις. Η Αθήνα ζητά να παραμείνει στο τραπέζι το θέμα των κυρώσεων προς την Αγκυρα – έστω και αν πήγε καλά η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο ΝΑΤΟ. Στην παραδοσιακή, πριν τη σύνοδο, “προπαρασκευαστική” συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν εκδηλώθηκε η στήριξη της Γαλλίας υπέρ Ελλάδας και Κύπρου αλλά καταγράφηκε και η διστακτικότητα του Βερολίνου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί νωρίς το πρωί της Δευτέρας, 21 Ιουνίου, στην Αίγυπτο. Η πρωθυπουργική επίσκεψη έρχεται περίπου ένα χρόνο μετά από ένα κομβικό ορόσημο στον βηματισμό Ελλάδας και Αιγύπτου. Τη συμφωνία της 6ης Αυγούστου 2020 για τη Μερική Οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών, που εξέπεμψε ηχηρά μηνύματα στην περιοχή, με τις σχέσεις Αθήνας-Καΐρου να βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.

Γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις τακτικές επαφές που έχουν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Αλ Σίσι, είτε αυτές είναι τηλεφωνικές, είτε διά ζώσης, από την κοινή οπτική για τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας, πάντα υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας, αλλά και από την τριμερή συνεργασία Αθήνας, Λευκωσίας και Καΐρου, την οποία ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει θεμέλιο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή μας.

Τις συζητήσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της Αιγύπτου αναμένεται να απασχολήσουν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Κυπριακό και τη Λιβύη, ενώ στην πρώτη γραμμή θα βρεθεί και η περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας σε τομείς, όπως η οικονομία, οι επενδύσεις, η ενέργεια, το εμπόριο και η άμυνα.

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο θα έχει και έντονο ελληνικό …άρωμα. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, ενώ θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια, όπου θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο και θα έχει συνάντηση με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’.

Την Πέμπτη η Σύνοδος των “27”

Στο μικροσκόπιο των 27 Ευρωπαίων ηγετών μπαίνουν ξανά οι ευρωτουρκικές σχέσεις, με τα κράτη- μέλη να προετοιμάζονται για τη σύνοδο της 24ης Ιουνίου, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν τόσο το μεταναστευτικό, όσο και η τελωνειακή ένωση. Σε Βερολίνο και Παρίσι επιφυλάσσονται μεν για την αντιφατική τουρκική συμπεριφορά, αναγνωρίζοντας όμως την ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα.

Η Τουρκία βρίσκεται στην ατζέντα και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης που συνεδριάζει τη Δευτέρα με Ευρωπαίο αξιωματούχο να προειδοποιεί για πιθανή μεταστροφή της πολιτικής της Άγκυρας.
“Οι εξελίξεις μπορεί να πάνε προς την λάθος κατεύθυνση, μπορεί να υπάρξουν ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο ή περιφερειακές κρίσεις που μπορεί να είναι επιβλαβείς προς τα συμφέροντα της ΕΕ”, όπως επισημαίνει.

Την ίδια ώρα νέα σαφή μηνύματα προς τον Ερντογάν έρχονται και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων αμερικανικής Γερουσίας, προτρέπει τον Λευκό Οίκο να μην προβεί σε παραχωρήσεις προς την Τουρκία.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Δημήτρης Γκάτσιος

ertnews.gr

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: