Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Στον αστερισμό του φόβου ύφεσης διεθνώς το Χρηματιστήριο
Στον αστερισμό του φόβου ύφεσης διεθνώς το Χρηματιστήριο

Στον αστερισμό του φόβου ύφεσης διεθνώς το Χρηματιστήριο


Οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ έριξαν τη Wall Street. Με απώλειες ακολούθησαν οι αγορές της Ασίας, με οριακά θετικό πρόσημο τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη και στα ευρωπαϊκά η απειλή της ύφεσης είναι κάτι παραπάνω από ορατή.

Εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης μεν το Ηνωμένο Βασίλειο, πλην όμως η-σχεδόν- βέβαια είσοδος σε περιβάλλον ύφεσης το 2023 αναμφισβήτητα επηρεάζει την Ευρώπη. Αλλωστε οι προβλέψεις της πλειονότητας των αναλυτών κάνουν λόγο για αρνητικό, μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης και κάτι παραπάνω από τη μονάδα για Ιρλανδία, Ολλανδία, Ελλάδα και Πορτογαλία.

Ωστόσο, γνωστά λίγο ως πολύ αυτά εδώ και καιρό, συνεπώς η επίκληση της ύφεσης περισσότερο ως αφορμή για διόρθωση εκλαμβάνεται παρά ως αίτιο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι επενδυτές έψαχναν αφορμή για να διορθώσει η Wall Street, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα για τις συνεδριάσεις που μένουν μέχρι να κλείσει το 2022.

Από τις 13.914 (-1,30%) ο DAX, από τις 7.469 (0,37%) ο FTSE100 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που δεν τους πρόλαβε η διόρθωση της Νέας Υόρκης, ο ΓΔ στις 924,20 (0,04%). Με συναλλαγές 36,4 εκατ. ευρώ -σε Eurobank, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Mytilineos και ΟΤΕ η 5άδα με τον μεγαλύτερο, συγκριτικά πάντα, τζίρο-, ούτε η χθεσινή συνεδρίαση μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική.

Από τις 2.239,11 χωρίς μεταβολή ο FTSE25, από τις 640,48 (0,47%) ο ΔΤΡ, με αρκετές μετοχές του δείκτη σε long τάση -AEGEAN, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, ElvalHalcor κ.α.- και με Εθνική, Eurobank, Πειραιώς από τα τραπεζικά.

Με μειωμένο μαξιλάρι ρευστότητας (στα 30,6 δισ.) ξεκινά το 2023, σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη, με τον ΟΔΔΗΧ να έχει βάλει τον πήχη στα 7 δισ. για την ερχόμενη χρονιά.

Αδιαμφισβήτητα η πολιτική παράμετρος θα είναι από τους κύριους ρυθμιστές (και) για την επιχειρηματική/επενδυτική κοινότητα, με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Το σενάριο Βορίδη για τις ημερομηνίες είναι το επικρατέστερο -προσώρας-, με το οποίο κινείται η αγορά, πλην όμως τον τελικό λόγο τον έχει ο πρωθυπουργός.

Ζητούμενο για την αγορά η αποσαφήνιση του χρόνου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Πάντως το γεγονός που συζητείται από χθες περισσότερο στα χρηματιστηριακά/επιχειρηματικά γραφεία είναι η απόφαση της διοίκησης της ΠΛΑΙΣΙΟ να βγάλει την εισηγμένη από το χρηματιστήριο.

Η Σοφία Εμμανουήλ αναλύει το γιατί της απόφασης των Γεράρδων, με τη μετοχή -εκ των πραγμάτων- στα «χαρτιά επικαιρότητας» σήμερα.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως η σημερινή συνεδρίαση είναι πλήρους διάρκειας, ενώ το ΧΑ αργεί τη Δευτέρα των Χριστουγέννων.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: