Στον Πύργο η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για το θέμα με τις κεραίες
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Στον Πύργο η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για το θέμα με τις κεραίες
Στον Πύργο η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για το θέμα με τις κεραίες - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Στον Πύργο η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για το θέμα με τις κεραίεςΣτον Πύργο και την οδό Θεμιστοκλέους βρέθηκε κλιμάκιο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της ηλεκτρομαγνητικής έκθεσης στον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες εφ. «Πατρίς» το κλιμάκιο πραγματοποίησε επιτόπιες μετρήσεις στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν στην περιοχή, για τις οποίες αντιδρούν και διαφωνούν οι κάτοικοι, προκειμένου να ελέγξουν αν αυτές εκπέμπουν στα επιτρεπτά όρια. Στο μεταξύ, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος απάντησε στην αναφορά του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. Διονύση Καλαματιανού σχετικά με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην οδό Θεμιστοκλέους, μέσω της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που είναι αρμόδια για τη διαχείριση, την εποπτεία και τον έλεγχο του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων, και τη χορήγηση αδειών κατασκευών κεραιών στην ξηρά.

Όπως αναφέρετε στο έγγραφο της ΕΕΤΤ, για την κατασκευή κεραίας επί της οδού Θεμιστοκλέους 24 έχει χορηγηθεί άδεια στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, ενώ παρατίθεται και ο αριθμός έγκρισης για την υπαγωγή της εν λόγω κατασκευής κεραίας στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, καθώς και η έγκριση εγκατάστασης δομικών κατασκευών σταθμού ραδιοεπικοινωνίας από το Τμήμα Δόμησης του Δήμου Πύργου.

Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, η συγκεκριμένη εταιρεία στη μελέτη ραδιοεκπομπών σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας, που συνοδεύει την περιγραφόμενη δήλωση υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, κάνει τη θεώρηση ότι υπάρχουν, σε περίμετρο 300μ. από τον ιστό του παρόχου, εγκαταστάσεις ευαίσθητων χρήσεων.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει υποβάλλει τη δήλωση αναβάθμισης για τον ανωτέρω σταθμό βάσης συνοδευόμενη από την δήλωση υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και την σύμφωνη γνώμη (θετική γνωμάτευση) της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Παράλληλα, στη μελέτη ραδιοεκπομπών σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας, που συνοδεύει την περιγραφόμενη δήλωση υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, η εταιρεία κάνει τη θεώρηση ότι υπάρχουν, σε περίμετρο 300μ από τον ιστό του παρόχου, εγκαταστάσεις ευαίσθητων χρήσεων.

Η ως άνω περιγραφείσα επικαιροποιημένη άδεια αφορά στην παροχή υπηρεσιών κινητής επικοινωνίας από την εν λόγω κεραιοκατασκευή για την εταιρεία και στην εγκατάσταση δύο ιστών οι οποίοι μπορούν να φέρουν έως τρεις κεραίες εκπομπής-λήψης για παροχή υπηρεσιών σε συχνότητες στις ζώνες του φάσματος των 800MHz, 900MHz, 1800MHz και 2100MHz και έως δύο κεραίες τύπου «μικροκυματικό κάτοπτρο» για την υλοποίηση δισημειακών μικροκυματικών ραδιοζεύξεων.

Ακόμα, επισημαίνεται πως Τεχνικό κλιμάκιο του Τμήματος Εποπτείας και Ελέγχου Πάτρας της ΕΕΤΤ διενήργησε αυτοψία στην εν λόγω θέση στις 8 Δεκεμβρίου 2022. Από την αυτοψία δεν διαπιστώθηκαν παρεκκλίσεις από τους όρους που περιγράφονται στην προαναφερόμενη εκδοθείσα από την ΕΕΤΤ άδεια κατασκευής κεραίας σταθμού ξηράς.

Επιπλέον, τονίζεται ότι η αρμοδιότητα της ΕΕΤΤ προς αδειοδότηση των κατασκευών κεραιών ασκείται δεσμίως και όχι κατά διακριτική ευχέρεια, και ως εκ τούτου, εφόσον πληρούνται οι εκ του Νόμου προϋποθέσεις, η ΕΕΤΤ είναι υποχρεωμένη να προχωρά στην αδειοδότηση του εκάστοτε σταθμού βάσης κινητής επικοινωνίας, χωρίς να δικαιούται εκ του Νόμου να εξαιρέσει κάποιες κεραίες από αυτή τη διαδικασία αδειοδότησης. Τέλος, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, υπεύθυνη για τον έλεγχο της ηλεκτρομαγνητικής έκθεσης στον γενικό πληθυσμό είναι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καλαματιανός στις 7 Δεκεμβρίου κατέθεσε προς τους Υπουργούς Υγείας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορά δημοσίευμα στην εφ. «Πατρίς» στις 1/12/2022, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται πως οι κάτοικοι της οδού Θεμιστοκλέους και της ευρύτερης περιοχής στον Πύργο ζητούν την απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας που έχουν εγκατασταθεί σε πολύ κοντινή απόσταση η μια από την άλλη δίπλα στα σπίτια πολιτών και οικογενειών, μεταξύ, των οποίων, κάποιες από αυτές έχουν και μικρά παιδιά.

PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: