Στους δρόμους και πάλι οι σταφιδοπαραγωγοί
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Στους δρόμους και πάλι οι σταφιδοπαραγωγοί

Στους δρόμους και πάλι οι σταφιδοπαραγωγοί

 

Στους δρόμους για ακόμα μία φορά θα κατέβουν οι σταφιδοπαραγωγοί διεκδικώντας ένα μέλλον για τον «μαύρο χρυσό» της Ηλείας αφού λόγω των δυσμενών εξελίξεων που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίζεται ασύμφορη ως καλλιέργεια.

Τη Δευτέρα 8 Αυγούστου στις 9:00 το πρωί το ραντεβού έχει δοθεί στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου με τρακτέρ και κάθε είδους αγροτικό μηχάνημα προκειμένου να εκφράσουν την αγωνία τους για το μέλλον της σταφίδας λίγο πριν μπουν στα αλώνια και τρυγήσουν…

Αυτό αποφασίστηκε σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο Χειμαδιό με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα σταφιδοχώρια της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε τέθηκε το θέμα της τιμής όπου, όπως υποστήριξαν οι παραγωγοί ενώ είχε συμφωνηθεί να πάρουν άλλα 50 λεπτά το κιλό δεν φαίνεται ότι τελικά θα μπουν στις τσέπες τους. Πέρυσι κατά μέσο όρο οι παραγωγοί πήραν 90 λεπτά το κιλό την ώρα που το κόστος παραγωγής φθάνει το 1,20.

Το δεύτερο θέμα που τέθηκε αφορούσε την κατακόρυφη αύξηση φαρμάκων που απαιτούνται για την καλλιέργεια που έχει ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί και το κόστος παραγωγής. Όπως επισημάνθηκε από τους αγρότες μπαίνουν μέσα και σε τέτοιες δύσκολα οικονομικά εποχές δεν θα αντέξουν και θα εγκαταλείψουν τα αμπέλια τους.

Επίσης ως παράμετρος μπήκε και το θέμα της αύξησης του κόστους ζωής που πλέον δεν επιτρέπει στους αγρότες να επιβιώσουν αφού ρεύμα, τρόφιμα και βασικά είδη έχουν πάρει την ανιούσα.

«Την Δευτέρα το πρωί εμείς θα συγκεντρωθούμε στο κόμβο της Αγίου Γεωργίου για ακόμα μία φορά προκειμένου να διατρανώσουμε την αγωνία μας για το μέλλον της σταφίδας. Πέρυσι πήραμε 90 λεπτά το κιλό και μας είχαν υποσχεθεί ότι θα μας δώσουν  άλλα 50 χωρίς όμως αυτό να γίνει πραγματικότητα. Φέτος δεν ξέρουμε την τιμή. Δεν υπάρχει. Το κόστος της παραγωγής και της ζωής έχει ανέβει. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ. Θανάσης Βομπίρης.

patrisnews

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: