Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Στρατηγική stock picking στο Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο: Με το… ζόρι στις 900 μονάδες ο ΓΔ

Στρατηγική stock picking στο Χρηματιστήριο


Με ήπια κέρδη κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και με τους επενδυτές να παρακολουθούν την αυξημένη γεωπολιτική ένταση σε αρκετά Μέρη του Πλανήτη, αλλά και τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Εταιρείες σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και παρά την στενότητα στην ημερήσια κίνηση του Γενικού Δείκτη, που δεν υπερέβη τις επτά μονάδες, θα μπορούσε άνετα να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τις συνεχόμενες εναλλαγές προσήμων, αλλά και από τις απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ του FTSE25, κατά κύριο λόγο.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης και η ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 18 συνεδριάσεων, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 8/7, 83,5 εκατ.

Η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα η Alpha Bank και σήμερα το πρωί η Πειραιώς (η Τράπεζα στοχεύει πλέον, για το 2022, σε δείκτη NPE 8%, δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας fully loaded CET1 11% και κέρδη ανά μετοχή 0,35 ευρώ, από 0,05 ευρώ), με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως, “τα καλά αποτελέσματα που ανακοινώνονται συμβάλλουν στη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας και στην άνοδο της Εγχώριας Αγοράς”.

Αξίζει υπενθύμισης ότι αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα β΄ τριμήνου – εξαμήνου ο ΟΤΕ.

Στις 11/8 είναι η προγραμματισμένη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ στις 1/9 (με βάση την τελευταία αναδιάρθρωση στον MSCI Greece Standard συμμετέχουν οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, Jumbo, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Εθνική).

Επίσης, στις 19/8 είναι η προγραμματισμένη αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE All World, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ στις 19/9.

“Σαν σήμερα, το 2015 επαναλειτούργησε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από αργία 25 συνεδριάσεων, αποτέλεσμα της επιβολής των ‘capital controls’ (από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015). Το ‘bank run’ μετά την αναγγελία του δημοψηφίσματος από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ANEΛ οδήγησε σε κλείσιμο των Τραπεζών για την προστασία του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος με αποτέλεσμα την αδυναμία εκκαθάρισης των συναλλαγών στην Αγορά του Χρηματιστηρίου, όπως υπενθυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο Γενικός Δείκτης στο τέλος της συνεδρίασης της Δευτέρας 3 Αυγούστου έκλεισε στις 668,06 μονάδες σημειώνοντας πτώση -16,23% που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ ημερήσιας πτώσης από την ίδρυση του Χρηματιστηρίου, σε μια περίοδο 146 ετών. Ενδοσυνεδριακά ο ΓΔ έφθασε έως τις 615,08 μονάδες σημειώνοντας πτώση -22,88%. Με την πτώση αυτή ο ΓΔ κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιας πτώσης -12,6% που είχε σημειωθεί στις 26 Οκτωβρίου1987 (Μαύρη Δευτέρα).

Την ίδια μέρα, ο ΔΤΡ είχε τερματίσει τις συναλλαγές με απώλειες 29,92%, για να ακολουθήσουν την επόμενη μέρα απώλειες 29,26% και την μεθεπόμενη, 5/8, απώλειες 27%.

Υπάρχουν πολλά μαθήματα άξια αναφοράς από εκείνη την συνεδρίαση. Οι μετοχές βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση, όχι μόνο γιατί το κλίμα αβεβαιότητας για την πορεία της Οικονομίας είχε κορυφωθεί, αλλά επειδή ο περιορισμός στις κινήσεις κεφαλαίου δεν επέτρεπε πιστώσεις στην Αγορά μετοχών. Οι κινήσεις, τουλάχιστον στην spot Αγορά, εκείνη την συνεδρίαση και για πολλές ακόμα εβδομάδες, ήταν όλες με μετρητά, που ήταν διαθέσιμα στους λογαριασμούς των πελατών.

Σε ένα κλίμα αγωνίας και πανικού, πολλές μετοχές κατέγραψαν πολυετή χαμηλά. Από αυτές τις τιμές βγήκαν πολλά κέρδη, για όσους είχαν την υπομονή να παρακολουθήσουν “όλο το έργο” μέχρι τέλους.

Ωστόσο ο μεγάλος χαμένος των ‘capital contols’ ήταν οι Ελληνικές Τράπεζες, που μηδένισαν την αξία τους, επειδή το μέγεθος των επισφαλειών που δημιουργήθηκαν από τον προληπτικό έλεγχο ποιότητας ενεργητικού, υπερκάλυπταν το ύψος των εποπτικών κεφαλαίων φερεγγυότητας.

Λόγω του αυξημένου ρίσκου της Χώρας, οι αυξήσεις κεφαλαίου πρακτικά αποτίμησαν στο μηδέν όλα τα υπόλοιπα πάγια που είχαν στην κατοχή τους οι Τράπεζες. Στις αναπροσαρμοσμένες τιμές της 3ης Αυγούστου 2015 οι Ελληνικές Τράπεζες μάλλον δεν θα επιστρέψουν ποτέ. Χαμένες μετοχές από τον FTSE25 είναι η Αεροπορία Αιγαίου (λόγω των ζημιών από την πανδημική κρίση) και η TITC. Ο ΑΔΜΗΕ ήταν τότε κομμάτι της ΔΕΗ και η εισαγωγή του είχε γίνει το 2017. Όλες οι υπόλοιπες μετοχές παρουσιάζουν αξιόλογες επιδόσεις ως σήμερα.

Το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από τη συμπεριφορά των βασικών μετοχών του Χ.Α. σε περιόδους κρίσεων, είναι το καλάθι αγορών πρέπει να επιμερίζεται σε επιλογές.

Αν ο επενδυτής είχε αγοράσει μόνο Τράπεζες, τότε τα σημερινά επίπεδα τιμών δεν θα του έλεγαν και πολλά πράγματα για τις αποδόσεις του χαρτοφυλακίου του.

Ένα άλλο συμπέρασμα έχει να κάνει με το timing. Το πρόβλημα με τα χαμηλά είναι ότι δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος, ότι την στιγμή που η Αγορά βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, έχει φθάσει στον απόλυτο πάτο. Υπάρχει ωστόσο η συνταγή των σταδιακών αγορών. Μια μετοχή που θα φθάσει σε μια αποτίμηση που από κάθε άποψη είναι φθηνή (σχέση κερδών, καθαρής θέσης, μερίσματα, προοπτικές) είναι δύσκολο να χάσει μακροπρόθεσμα.

Επομένως στις κρίσεις σταδιακό στυλ αγορών και ποικιλία επιλογών. Μετά ο χρόνος θα δουλέψει για το χαρτοφυλάκιο”, όπως τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Επέστρεψαν σε ανοδική διάθεση οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Στο 3,048% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,45%, αυξημένο κατά 25 μονάδες βάσης, από την προηγούμενη δημοπρασία τον Ιούλιο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 866,37 (-0,40%) και 872,51 μονάδων (+0,31%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 870,99 (+0,13%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 870,24 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,05%.

Ο τζίρος στα 73 εκατ., από τα οποία τα 9,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΥΔΑΠ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Εν τω μεταξύ, ΓΔ και ΔΤΡ συμπλήρωσαν επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 4,99% και 14,42%, αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι οι επτά “πράσινες” συνεδριάσεις είναι ρεκόρ 12μηνου για τον Γενικό Δείκτη και παραπέμπουν στο διάστημα από 20/7/2021 έως και 2/8/2021, όταν ο ΓΔ είχε συμπληρώσει 10 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ για τον Τραπεζικό δείκτη είναι ρεκόρ 10 μηνών (επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις ο ΔΤΡ είχε συμπληρώσει την περίοδο από 14/10 έως και 22/10/2021).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,7), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (7,3), ΟΠΑΠ (4,9), Eurobank (3,6), Εθνική (3), ΔΕΗ (2,4), Μυτιληναίο (2,2), Alpha Bank (2,2), Jumbo (2,1), ΤΕΝΕΡΓ (2), Ελ. Πετρέλαια (2), και Motor Oil (1,9 δισ. ευρώ).

Δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η μετοχή της Πειραιώς (+1,91% και λόγω των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε σήμερα το πρωί), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-0,32%), Εθνική (+1,57%) και Eurobank (-0,70%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 561,7 (-0,51%) και 570,56 μονάδων (+1,06%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 565,97 (+0,25%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 565,99 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,25%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 444 μονάδων και ενδιάμεση στήριξη στις 558 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), 543, 490 και 462 (gap). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 568 – 593 μονάδων (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Σε μία τέτοια περίπτωση οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση υψηλότερα των 600 μονάδων.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “στα 2,7 δισ. ευρώ αναμένεται, σύμφωνα με τον διευθύνονται σύμβουλο της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, να ανέλθουν οι νέες εκταμιεύσεις δανείων, ξεπερνώντας τον στόχο τον στόχο των 2,2 δισ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο στρατηγικός στόχος και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Τράπεζας βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση. Η Τράπεζα αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης, να διανείμει μέρισμα από τα κέρδη της οικονομικής χρήσης του 2023. Για το θέμα βρίσκεται σε συζητήσεις με τις Ρυθμιστικές Αρχές, ενώ στόχος είναι να διανεμηθεί το 20% – 30%”.

Με ισορροπημένη εικόνα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΑΔΜΗΕ (+0,64%), ΒΙΟ (+0,42%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+5,86%), ΛΑΜΔΑ (+0,84%), ΜΠΕΛΑ (+0,33%), ΜΥΤΙΛ (+0,40%), ΟΠΑΠ (+0,14%), ΣΑΡ (+0,28%), TITC (+1,15%) και ΔΕΗ (+4,20%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΛΧΑ.

Το “πράσινο φως άναψε” η γ.σ. της ΔΕΗ, για το νέο πρόγραμμα αγοράς μέχρι και 36.344.000 ιδίων μετοχών, με διάρκεια του προγράμματος μέχρι και 24 μήνες και με εύρος κτήσης μεταξύ 2,48 και 17 ευρώ. Δυνητικά το πρόγραμμα μπορεί να ξεκινήσει από αύριο 4/8. Ωστόσο ο ακριβής χρόνος θα προσδιοριστεί από το ΔΣ της ΔΕΗ.

Η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (+4,20%) σε υψηλά διμήνου, μετά τις πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, καθώς κάποια χαρτοφυλάκια επιχείρησαν “front running” πριν τη σημερινή γ.σ. και την αναμενόμενη έγκριση. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 6,28 – 6,33, 7,16 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 7,81 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι στηρίξεις στα 5,86 – 5,68 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών) και 5,41 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “κοντά στη σύναψη συμφωνίας μεταβίβασης του Εκπτωτικού Εμπορικού Κέντρου McArthurGlen βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Όμιλος Lamda με τις Blue Ηouse Capital και McArthurGlen. Οι δύο Πλευρές φέρεται να έχουν επί της αρχής συμφωνήσει για τη μεταβίβαση του 100% της Εταιρείας, που ελέγχει το Εκπτωτικό Κέντρο. Πρόκειται για συμφωνία με enterprise value που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Η Lamda θα αναλάβει τον υφιστάμενο Τραπεζικό δανεισμό, θα αποπληρώσει δάνεια που έχουν χορηγήσει οι μέτοχοι στην Εταιρεία ύψους περίπου 18 εκατ. ευρώ και θα καταβάλει στους δύο μετόχους ένα μικρό τίμημα”.

Ο τίτλος της Lamda Development (+0,84%), έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, αλλά για να βελτιώσει την τεχνική του εικόνα θέλει να δώσει επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 6,00 ευρώ και κίνηση προς τα 6,36 – 6,53 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Ο ΑΔΜΗΕ προχωρά στη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού (20%) του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 100% Θυγατρικής του Εταιρείας “Αριάδνη Interconnection”, Φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης -Αττικής. Με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία αναμένεται να αναρτηθεί σήμερα στον ιστότοπο του ΑΔΜΗΕ, ο Διαχειριστής καλεί τους επενδυτές να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, έως την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο ορισμός της πλάγιας κίνησης από την μετοχή του ΑΔΜΗΕ (+0,64%). Μόνη θετική ένδειξη ότι η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long”, με “stop” τα 1,80 ευρώ. Για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, θέλει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2,22 – 2,30 ευρώ (συνωστίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: