Στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης για την Ηλεία, με επίκεντρο την Αρχ. Ολυμπία
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης για την Ηλεία, με επίκεντρο την Αρχ. Ολυμπία

Στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης για την Ηλεία, με επίκεντρο την Αρχ. ΟλυμπίαΗ εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Στρατηγικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχ. Ολυμπία,  αποφασίστηκε κατά την διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης που έγινε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ κ Χρήστου Τριαντόπουλου.

Η συζήτηση έγινε επί ένα σχεδίου που είχε εκπονήσει ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που περιελάμβανε προτάσεις τόσο για την αποκατάσταση, την ανασυγκρότηση αλλά και τα έργα μακράς πνοής που χρόνια τώρα διεκδικεί η Αρχαία Ολυμπία.

Το σχέδιο αυτό   ανασυγκρότησης θα περιλαμβάνει την εκπόνηση  ανθρωποκεντρικών μελετών   που θα αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό και τα κοινωνικά δίκτυα της περιοχής, στα πρότυπα του σχεδίου ανασυγκρότησης της Ευβοίας.

Θα υπηρετεί τη συνολική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας, της Ηλείας και όλης της Περιφέρειας, με γνώμονα και σκοπό την παραγωγική αξιοποίηση του συμβολικού κεφαλαίου που έχει συσσωρευτεί στην Αρχαία Ολυμπία, στο πεδίο του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού.

Τον καθοριστικό ρόλο θα έχει στον στρατηγικό αυτό σχέδιο ανασυγκρότησης η «ΔιαΝΕΟσις», ένας  ιδιωτικός φορέας με πλούσιο ερευνητικό έργο, Μαζί με  την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στις 15 Ιουλίου θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία μία νέα συνάντηση με όλους τους φορείς προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις για την ολοκλήρωση του σχεδίου ανασυγκρότησης

Στην συνάντηση αυτή που προκάλεσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Χρ. Τριαντόπουλος,  συμμετείχαν ο  Γενικός  Γραμματέας  Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), κ. Δ. Σκάλκου, ο  Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, κ. Ν. Φαρμάκη, ο  Δήμαρχος  Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γ. Γεωργιόπουλος, ο Γενικός  Διευθυντής  της διαΝΕΟσις, κ. Δ. Νικολάου, ο Καθηγητής  στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστημονικού υπεύθυνου της μελέτης, κ. Γ. Πετράκος, η  βουλευτής κ Διονυσία Αυγερινοπούλου ,  οι  βουλευτές κ Κώστας Τζαβάρας και Ανδρέας Νικολακόπουλος, καθώς και ο  Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, κ. Κ. Νικολούτσος, και άλλοι.

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου –Βουλευτής Ηλείας

«Πρόκειται για μία εμβληματική πρωτοβουλία»

«Πραγματοποιήσαμε μια ακόμη σημαντική συνάντηση εργασίας, σε συνέχεια των τεχνικών και εσωτερικών συναντήσεων που έχουμε υλοποιήσει, ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος συντονισμός του σπουδαίου έργου της ανασυγκρότησης της Αρχαίας Ολυμπίας και της ευρύτερης περιοχής. Ενός έργου που γίνεται υπό την «ομπρέλα» της Κυβέρνησης και την εποπτεία του ίδιου του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και με αρωγό τη διαΝΕΟσις, έναν ιδιωτικό φορέα με πλούσιο ερευνητικό έργο, αλλά και την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πρόκειται για μια εμβληματική πρωτοβουλία και το σχέδιο που καταρτίζεται – με σταθερά βήματα και συνεκτικά – θα αναμορφώσει ολιστικά την Αρχαία Ολυμπία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, τόσο περιβαλλοντικά όσο και κοινωνικά και οικονομικά, και θα αντανακλά το όραμα για την περιοχή μας την επόμενη δεκαετία. Θα επιτρέψει να συνδεθεί η Αρχαία Ολυμπία με την πραγματική οικονομία και να κεφαλαιοποιήσει τις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού που πρεσβεύει διεθνώς.

Στο υπό διαμόρφωση σχέδιο, έχω ήδη καταθέσει την πρότασή μου για την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Ακαδημαϊκών Σπουδών με έδρα την Αρχαία Ολυμπία και σύνδεση με άλλους σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους της χώρας, ενώ εισηγήθηκα την ίδρυση Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Ηλεία και τη δημιουργία κτιριακών υποδομών για το Κέντρο Εκπαίδευσης Αθλητικών Στελεχών, κάτι για το οποίο βρίσκομαι σε επικοινωνία και με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Αυγενάκη. Προτεραιοποίησα, ακόμη, την ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και τη βελτίωση του αστικού ιστού και των οδικών συνδέσεων, από τις οποίες ξεχωρίζουν η σύνδεση της Αρχαίας Ολυμπίας με τη θάλασσα, καθώς και της Αρχαίας Ολυμπίας με τον Επικούριο Απόλλωνα. Κατέθεσε δε σειρά προτάσεων για τη θωράκιση της περιοχής έναντι των φυσικών καταστροφών και των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, αλλά και για την ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ της Αρχαίας Ολυμπίας και των Τοπικών Κοινοτήτων της.                                                                                    Η ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής της Ολυμπίας αποτελεί μια πολυμερή διαδικασία που απαιτεί την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, τις πολύτιμες γνώσεις και συμβουλές της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και την ουσιαστική συμβολή της τοπικής κοινωνίας για να επιτευχθεί. Θα ακολουθήσουν επόμενες συναντήσεις εργασίας επί του θέματος και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία».

Κώστας Τζαβάρας-Βουλευτής Ηλείας 

 «Παραγωγική αξιοποίηση του συμβολικού κεφαλαίου της Αρχ. Ολυμπίας»

«Είμαι ικανοποιημένος από τα όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης για το σχέδιο ειδικής ανάπτυξης της Αρχαίας Ολυμπίας (όπως το είχε υποσχεθεί στη Βουλή ο Πρωθυπουργός). Η συζήτηση διεξήχθη υπό την διεύθυνση του αρμόδιου υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Τριαντόπουλο. Ελπίζω ότι όσα ελέχθησαν, θα υλοποιηθούν με σχέδιο και λογισμό που θα υπηρετεί τη συνολική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας, της Ηλείας και όλης της Περιφέρειας, με γνώμονα και σκοπό την παραγωγική αξιοποίηση του συμβολικού κεφαλαίου που έχει συσσωρευτεί στην Αρχαία Ολυμπία, στο πεδίο του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού. Θέλω κυρίως να υπογραμμίσω το γεγονός ότι μέσα από αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο δεν θα επιδιωχθεί η κατανάλωση οικονομικών πόρων για έργα βιτρίνας ή αποσπασματικές παρεμβάσεις για λόγους άγονου εξωραϊσμού, που δεν συνδέονται με μια συνολική προοπτική ανάπτυξης (βλ. ΟΧΕ Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία, όπου ακόμα προσπαθούμε να αντιληφθούμε ποιος δαιμόνιος νους επινόησε όλη αυτή τη σύνθεση που μάλλον θα δυσκολέψει τη ζωή των πολιτών παρά θα ικανοποιήσει υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες). Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες της Ηλείας, είναι πώς θα συγκροτήσουμε ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο με καθοριστική επίδραση στην οικονομία της περιοχής, υπό την έννοια ότι θα κινητοποιήσουμε παραγωγικές δυνάμεις, θεσμούς, οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό υπό το έμβλημα της Αρχαίας Ολυμπίας, με στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθούν τα οικονομικά δεδομένα της Ηλείας. Θεμελιώδης επιδίωξη αυτού του σχεδίου δεν μπορεί παρά να είναι η αύξηση της απασχόλησης και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να παραχθεί πλούτος που θα διαχυθεί ισότιμα στην τοπική κοινωνία. Δε νοείται αναπτυξιακό σχέδιο χωρίς να προκύπτει άνοδος του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και μεγέθυνση της οικονομίας. Δεν πρέπει να σπαταλήσουμε τους πόρους που θα διατεθούν για την ανάπτυξη της Αρχαίας Ολυμπίας σε ΟΧΕ-το ασήμαντων μικροπαρεμβάσεων που γίνονται για λόγους προεκλογικού εντυπωσιασμού, καθώς και πελατειακού χαρακτήρα ατομικών εξυπηρετήσεων.»

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ  ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΤΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ

Διαμόρφωση πλάνου ανασυγκρότησης με αποτέλεσμα για όλη την Ηλεία

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πάνω σε ουσιαστικές βάσεις και διεξο δική ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων το πολυπόθητο για την ανάπτυξη και βεβαίως για την αποκατάσταση του τόπου, σχέδιο ανασυγκρότησης.

Επισημαίνει ότι αποτελεί σημαντικό καθήκον και ύψιστή ευθύνη απέναντι στους κατοίκους της Ολυμπίας και της Ηλείας, να διαμορφώσουμε ένα εφαρμόσιμο, ρεαλιστικό και πολύπλευρο σχέδιο που θα στηρίξει την περιοχή μας αναπτυξιακά, οικονονομικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά. Και αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει έργα και παρεμβάσεις που θα μπορούν να δώσουν ώθηση και προοπτική, ιδιαίτερα χρήσιμο και αποτελεσματικό για τον πολίτη και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της και όλων των παραγωγικών δυνάμεών της.

Προσωπικά κατέθεσα  και τις δικές μου προτάσεις που αφορούν σε ευρύτερο πλαίσιο ανάπτυξη της Ηλείας με επίκεντρο την ίδια την Αρχαία Ολυμπία που ασφαλώς είναι αναγκαίο να την στηρίξουμε  και σε σχέση με άλλα επιδιωκόμενα παράλληλα έργα όπως η απαραίτητη σύνδεση της με το σύγχρονο αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας Οδού αλλά και την σύνδεσή της με την παράκτια ζώνη και την θάλασσά μας.

Περιμένω και θα συνεργαστώ όπου χρειασθεί την περεταίρω στόχευση του σχεδίου με τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση πόρων και την πλέον θετική επίδρασή του  για ολόκληρο το νομό»

Νεκτάριος Φαρμάκης   

«Ανασυγκρότηση μέσω ανθρωποκεντρικών μελετών»

«Είχαμε σήμερα μία νέα συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και αρμόδιο για θέματα αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, σχετικά με την επόμενη μέρα της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και της Ηλείας συνολικά, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Στη συνάντηση, που έγινε παρουσία του α’ και β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης, βουλευτών και άλλων φορέων, αποφασίστηκε η συμμετοχή της διαΝΕΟσις στο σχέδιο ανασυγκρότησης μέσω ανθρωποκεντρικών μελετών που θα αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό και τα κοινωνικά δίκτυα της περιοχής, στα πρότυπα του σχεδίου ανασυγκρότησης της Ευβοίας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει και θα συνεχίσει να συμμετέχει στην προσπάθεια, η οποία αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου που θα δώσει νέα ώθηση στην Ηλεία.»

Γιώργος Γεωργιόπουλος- Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

«Μέσα Ιουλίου και τρίτη συνάντηση στην Αρχ Ολυμπία»

«Σήμερα στο γραφείο του Υφυπουργού κ. Τριαντόπουλου έγινε μια σύσκεψη – συζήτηση που αφορά ένα ειδικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, πάνω σε μια κατατεθειμένη πρόταση – ειδικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και βιώσιμης ανάπτυξης που έχει εκπονήσει εδώ και καιρό ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Έχουμε εκπονήσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ανάπτυξη του Δήμου μας, πριν ακόμη την καταστροφική πυρκαγιά, που βασίζεται σε μια σειρά από στρατηγικά σχέδια (ΟΧΕ, ΣΒΑΚ, ΣΦΗΟ, Στρατηγικό Σχέδιο Ψηφιακού Μετασχηματισμού) σε τρόπο ώστε να βρισκόμαστε σ’ ένα επίπεδο ωριμότητας του σχεδιασμού μας με συγκεκριμένες, απτές κατευθύνσεις και άξονες.

Είναι γνωστή η χρόνια εγκατάλειψη και η μη προαγωγή του πολιτιστικού αποθέματος της Ολυμπίας. Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2021 προστίθεται  και η ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης. Αυτό μας υποχρεώνει να ανασχεδιάσουμε και να ξανασκεφτούμε τις προτεραιότητες και τους άξονες παρέμβασής μας. Είμαστε περήφανοι ως Δημοτική Αρχή γιατί με συντονισμένες προσπάθειες, από κοινού με την Περιφέρεια, αυτή μας η προσπάθεια αγκαλιάστηκε από το κεντρικό κράτος. Καταφέραμε, σ’ αυτή την ανάγκη της Ολυμπίας, να κάνουμε κοινωνούς όλους τους φορείς, από τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση και τους τοπικούς φορείς και νοιώθουμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που άπαντες έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη φορείς διαπίστωσαν ότι το επίπεδο προετοιμασίας και ωριμότητας ήταν πολύ υψηλό.

Σήμερα στη σύσκεψη συμφωνήσαμε ότι στα μέσα Ιουλίου, ακολουθώντας έναν οδικό χάρτη, θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία η 3η μας μεγάλη συνάντηση και πάνω σ’ ένα πρώτο σχέδιο με το σύνολο των τοπικών φορέων του κεντρικού κράτους, των εμπλεκομένων Υπουργείων, των αυτοδιοικητικών φορέων, Επιμελητηρίων, τοπικών θεσμών και κάθε παραγωγικού φορέα, προκειμένου να εμπλουτιστεί το σχέδιο μέσα από τον διάλογο, με προτάσεις και ιδέες των φορέων που γνωρίζουν τα θέματα καλύτερα από κάθε άλλον.

Η Ολυμπία έχασε πολλές ευκαιρίες, το 2004, το 2007 μπορεί όμως αυτή την καταστροφή να την κάνει ευκαιρία».

Κώστας Νικολούτσος-Πρόεδρος ΕΒΕ Ηλείας

«Ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός της Ηλείας»

«Η ανάθεση στην «Διανεόσις» το στρατηγικό πλαίσιο ανασυγκρότησης για όλη την Ηλεία νομίζω ότι θα αποδώσει διότι έχει ένα ολοκληρομένο σκεπτικό. Πρέπει να προχωρήσει μία τέτοια πρωτοβουλία και ενέργεια προκειμένου να ξεπεραστεί η αντίφαση ότι ένας νομός με μεγάλο πολιτιστικό και τουριστικό απόθεμα, με εκπληκτική βιοποικιλότητα και σημαντική αγροδιατροφική δραστηριότητα, παρουσιάζει δείκτες ευημερίας που τον κατατάσσουν στις χαμηλότερες θέσεις των αναπτυγμένων περιοχών. Για εμάς έχει μεγάλη σημασία ο ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός της Ηλείας όπως και το αρθούν οι συγκρούσεις φύσεων όπως είναι οι δεσμεύσεις των ΖΟΕ, των Αρχαιολογικών κανόνων για να μπορούμε να έχουμε επενδύσεις που θα δώσουν ώθηση στην περιοχή.»

patris

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: