Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Στρώνεται το έδαφος για επενδύσεις σε υποδομές και ζωικό κεφάλαιο – Αγροτικά Νέα,ΟΠΕΚΕΠΕ, Επιδοτήσεις, Eνισχύσεις,Νέοι Γεωργοί
Στρώνεται το έδαφος για επενδύσεις σε υποδομές και ζωικό κεφάλαιο - Αγροτικά Νέα,ΟΠΕΚΕΠΕ, Επιδοτήσεις, Eνισχύσεις,Νέοι Γεωργοί

Στρώνεται το έδαφος για επενδύσεις σε υποδομές και ζωικό κεφάλαιο – Αγροτικά Νέα,ΟΠΕΚΕΠΕ, Επιδοτήσεις, Eνισχύσεις,Νέοι Γεωργοί


Η συγκυρία ενθαρρύνει επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισµό σταβλικών µονάδων και δηµιουργία σιτηρέσιων που δίνουν την απαραίτητη ώθηση σε αποδόσεις και ποιότητα. Τα διεθνή πρότυπα ευζωίας υπαγορεύουν επίσης τα επόµενα βήµατα.

Αν δεν ηταν οι ζωοτροφές

Νέες επενδύσεις και εκσυγχρονισµός µονάδων διαµορφώνουν το µοµέντουµ στην ελληνική αιγοπροβατοτροφία, µε τον κλάδο να οδηγεί ένα κύµα ενίσχυσης των τιµών παραγωγού, που στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε δυνατά θεµελιώδη και λιγότερο στις πληθωριστικές τάσεις των διεθνών αγορών.

Η βελτίωση της τιµής παραγωγού στο πρόβειο και γίδινο γάλα που διαµορφώνονται εδώ και µερικούς µήνες στα 1,20 και 0,75 – 0,80 ευρώ το κιλό αντίστοιχα, φαίνεται ότι έχει διευκολυνθεί µέχρι ένα βαθµό και από την ενεργοποίηση των ελεγκτικών µηχανισµών, που περιορίζουν αισθητά τον αθέµιτο ανταγωνισµό στην εγχώρια αγορά. Φυσικά, η φετινή συγκυρία βρίσκει τις κτηνοτροφικές µονάδες να πιέζονται σοβαρά από το κόστος των ζωοτροφών.

Μια πιο αισιόδοξη ανάγνωση της δεδοµένης συγκυρίας, δίνει αφορµή για την επανεξέταση του µοντέλου που εφαρµόζεται στην χώρα για την εισαγωγή και παραγωγή ζωοτροφών. Πρόκειται για έναν διάλογο που έχει ανοίξει εδώ και αρκετό καιρό και ήδη υλοποιούνται ερευνητικά προγράµµατα για την ανάπτυξη σιτηρεσίων που βασίζονται στις εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες, απαγκιστρώνοντας τη χώρα από τις ευµετάβλητες διεθνείς αγορές.

Ειδικά τυριά ορεινών όγκων

Ο δεύτερος εξίσου σηµαντικός δρόµος, έχει να κάνει µε τη διαµόρφωση ενός πλαισίου πιστοποίησης του τυριού και ιδίως της Φέτας µε τρόπο που ξεφεύγει από το δίπολο συµβατικό – βιολογικό, εστιάζοντας στο ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα της χώρας που είναι οι ορεινοί όγκοι και η βιοποικιλότητα.

Ζώα ελευθέρας βοσκής σε φυσικά λιβάδια παράγουν γάλα το οποίο θα µπορούσε να πιστοποιηθεί µε τέτοιον τρόπο ώστε να εξασφαλίζει την παραγωγή µιας ειδικής κατηγορίας τυριού µε υψηλότερη προστιθέµενη αξία από αυτήν που προσφέρει ακόµα και η βιολογική διαδικασία παραγωγής. Αυτή η ενδιάµεση κατηγορία πιστοποίησης «παίζει» στο µυαλό αξιόλογων παραγόντων της εγχώριας αγοράς που κοιτούν τρόπους ώστε να ξεφύγουν από το βαρύ ανταγωνισµό που διαµορφώνουν οι οργανωµένες µονάδες σε ανταγωνιστικά κράτη.

Η επιλογή αυτής της οδού στην παρασκευή Φέτας, διαµορφώνει πολλαπλά οφέλη για την εγχώρια παραγωγή. Η αποµάκρυνση από τον ανταγωνισµό χωρών µε µεγάλες και καλά οργανωµένες µονάδες φέρνει πιο κοντά την παραγωγή υψηλής προστιθέµενης αξίας τυριών στην φυσιολογία της χώρας.

∆ιαµορφώνεται δηλαδή ένα µοντέλο παραγωγής κοµµένο και ραµµένο στα µέτρα της Ελλάδας, που το υπαγορεύει το ανάγλυφό της αλλά και ο διαπιστευµένος από σειρά ερευνών βοτανολογικός πλούτος των ελληνικών βουνών.

Επιπλέον ο δρόµος της πιστοποίησης τυριών από ορεινούς όγκους, κάτι που ήδη συµβαίνει στην περίπτωση γαλλικών τυριών από τα Πυρηναία, έρχεται να δώσει επιπλέον κίνητρα στους κατοίκους των περιοχών αυτών, βοηθώντας να συγκρατηθεί ο ρυθµός εγκατάλειψης που συντελείται εκεί. Βασικό ζητούµενο βέβαια, είναι να αποτυπωθεί στην τιµή του τυριού και της πρώτης ύλης αυτή η διαφορετική προσέγγιση.

Κοινοποιήστε το:

Διαβάστε Επίσης

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: