Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Συμφωνία για έρευνες υδρογονανθράκων εντός του χώρου του Τουρκολιβυκού μνημονίου υπέγραψε με τη Λιβύη ο Τσαβούσογλου
Συμφωνία για έρευνες υδρογονανθράκων εντός του χώρου του Τουρκολιβυκού μνημονίου υπέγραψε με τη Λιβύη ο Τσαβούσογλου

Συμφωνία για έρευνες υδρογονανθράκων εντός του χώρου του Τουρκολιβυκού μνημονίου υπέγραψε με τη Λιβύη ο Τσαβούσογλου«Όλες οι παρόχθιες χώρες πρέπει να επωφεληθούν εξίσου από τη Μεσόγειο» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ – Η αντίδραση της Αθήνας

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες προχώρησαν Τουρκία και Λιβύη, κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Τρίπολη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον Πρωθυπουργό Ντιμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου». Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο Τσαβούσογλου, επιβεβαίωσε την υπογραφή συμφωνίας για έρευνες και γεωτρήσεις σε θάλασσα και ξηρά μεταξύ τουρκικών και λιβυκών εταιρειών.

Όπως δήλωσε ο Τσαβούσογλου «η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε, στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Όλες οι παρόχθιες χώρες πρέπει να επωφεληθούν εξίσου από τη Μεσόγειο».

Η πολυπληθής τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Yunus al-Menfi, τους Αντιπροέδρους του Προεδρικού Συμβουλίου, Abdullah al-Lafi και Musa al-Koni, τον Πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Abdulhamid Dibebebe και τον Πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης, Khalid al-Mishri.

Η αντίδραση της Αθήνας

Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση που θιγεί η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, θα υπάρξει αντίδραση. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν, ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: