Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Συναγερμός στον Έβρο: Μεταφέρονται εκατοντάδες Αστυνομικοί στα σύνορα
Συναγερμός στον Έβρο: Μεταφέρονται εκατοντάδες Αστυνομικοί στα σύνορα - Εικόνα 2

Συναγερμός στον Έβρο: Μεταφέρονται εκατοντάδες Αστυνομικοί στα σύνορα


Συνολικά 300 αστυνομικοί από όλη τη χώρα μετακινούνται στον Έβρο για να ενισχύσουν τις τοπικές δυνάμεις.

Πρόκειται για στελέχη των ΜΑΤ, των ΟΠΚΕ αλλά και συνοριοφύλακες, οι οποίοι θα κάνουν περιπολίες, κυρίως, στις Φέρες, στον ποταμό Άρδα, αλλά και στο Τυχερό.

Παράλληλα, σύμφωνα με την αστυνομική ρεπόρτερ του CNN Greece, Μίνα Καραμήτρου, αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι με τις κάμερες που έχει στη διάθεσή της η Ελληνική Αστυνομία, οι οποίες «βλέπουν» σε βάθος 12 μέτρων.

Στην περιοχή είναι προγραμματισμένο να παραμείνουν, μέχρι τις 6 Ιουλίου, 100 άνδρες της Frontex, ενώ – πιθανότητα – θα ζητηθεί και παράταση της παρουσίας τους.

Αυξημένη η ένταση

Να σημειωθεί πως η ένταση στην περιοχή του Έβρου είναι αυξημένη τις τελευταίες μέρες, καθώς, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, «παρατηρήθηκε κινητικότητα» από τουρκικής πλευράς, ο ίδιος, όμως, διέψευσε κάθε πληροφορία περί «κατάληψης ελληνικού εδάφους».

Η ελληνική πλευρά, έχει διαμηνύσει πως η «συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση», ωστόσο, η Άγκυρα θέτει επισήμως θέμα συνοριογραμμής.

«(…) Η κοίτη του ποταμού Έβρου, που αποτελεί το συμπεφωνημένο σύνορό μας, έχει αλλάξει από το 1926, ημερομηνία που ορίστηκε η οριογραμμή, εξαιτίας φυσικών και τεχνικών λόγων, ότι σε αυτή την περιοχή του συνόρου απουσιάζουν σημαντικές συντεταγμένες που να έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες και, για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα προτού γίνει τεχνικός συντονισμός μεταξύ των επιτροπών των δύο χωρών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στις εργασίες της Αθήνας για επέκταση του φράχτη στην περιοχή.

«Παρά τις προειδοποιήσεις μας και τις προτάσεις μας για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε στις 13 Μαΐου 2020 χωματουργικές εργασίες και παραβίασε το συμπεφωνημένο σύνορό μας. Η παραβίαση αυτή απετράπη αμέσως από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Το πρόβλημα θα ξεπεραστεί εάν πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες μεταξύ των τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών όπως προτείναμε.Δεν θα γίνει ανεκτό οποιοδήποτε τετελεσμένο στα σύνορά μας», είπε ο ίδιος.

Πρόεδρος Μαρασίων στο Newsbomb.gr: Περίεργες κινήσεις Τούρκων στο ποτάμι

«Μετά από αρκετό καιρό τα πράγματα στην περιοχή μας είναι ήρεμα, πλην ελαχίστων περιπτώσεων», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος των Μαρασίων, του ακριτικού χωριού στον βόρειο Έβρο, που δεν «λύγισε» από τις προκλήσεις των Τούρκων.

Τα Μαράσια βρίσκονται μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από την Τουρκία

«Οι ροές των μεταναστών έχουν σταματήσει, καθώς η περιοχή αλλά και όλος ο Έβρος είναι φρούριο. Δεν ακούμε πια πυροβολισμούς από απέναντι», τονίζει και προσθέτει, «ωστόσο, οι προκλήσεις των Τούρκων δεν έχουν σταματήσει. Τις τελευταίες εβδομάδες, περνούν συνεχώς με φουσκωτά από την πλευρά του ποταμού που ανήκει στην Τουρκία, φορώντας φωσφόριζε σωσίβια για να δείξουν ότι είναι εδώ. Στο παρελθόν δεν είχαμε δει παρόμοια κινητικότητα στο ποτάμι».

Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι οι κάτοικοι των Μαρασίων δεν έχουν ξεχάσει τα όσα έζησαν εκείνο το διάστημα, αλλά δεν φοβούνται, είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τον τόπο τους.

Συναγερμός στον Έβρο: Μεταφέρονται εκατοντάδες Αστυνομικοί στα σύνορα - Εικόνα 3Ο πρόεδρος της κοινότητας Μαρασίων κ. Γιώργος ΚαραμπατζάκηςFacebook

«Άλλωστε, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εδώ και περιφρουρούν την περιοχή. Όλοι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν, όπως μπορούν», τονίζει στο Newsbomb.gr ο κ. Καραμπατζάκης.

Συναγερμός στον Έβρο: Μεταφέρονται εκατοντάδες Αστυνομικοί στα σύνορα - Εικόνα 4Τίποτα δεν φοβίζει τους κατοίκους του ακριτικού χωριού του βορείου Έβρου

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των Μαρασίων, αναφέρθηκε και σε όσα έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα στην περιοχή, για την ασφάλεια των κατοίκων, «ο Δήμος Ορεστιάδας είναι στο πλευρό μας και μάς έχει στηρίξει. Μάλιστα, ενισχύσαμε τον φωτισμό της περιοχής, ώστε οι κάτοικοι να αισθάνονται ασφαλείς όταν βγαίνουν έξω».

Πηγή

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: