Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Συνάντηση Ανδρέα Νικολακόπουλου με Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό

Συνάντηση Ανδρέα Νικολακόπουλου με Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Σημαντική και ουσιαστική συνάντηση

για τα αγροτικά μας προβλήματα

Αποζημιώσεις, ενισχύσεις για παραγωγούς που επλήγησαν εξαιτίας Covid – 19

 και ρυθμίσεις οφειλών των ΤΟΕΒ,  τα ζητήματα

που ετέθησαν σε προτεραιότητα

Σημαντικά και ιδιαιτέρως επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους αγρότες του Νομού μας, έθεσε κατά την συνάντησή του με το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Ειδικότερα ο κ. Νικολακόπουλος, όπως είχε επισημάνει και σε πρόσφατη αναφορά του, επεδίωξε την παραπάνω συνάντηση αφού υπάρχουν ζητήματα που  έπρεπε να συζητηθούν και από κοντά ως προς την εξέλιξή τους.

Ο Ηλείος κοινοβουλευτικός  όπως είχε κάνει και σε πολύ πρόσφατη επιστολή του προς τον κ. Λιβανό, μίλησε για την αναγκαιότητα ένταξης των οφειλών των ΤΟΕΒ στη ρύθμιση των 120 δόσεων, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η διευκόλυνση των Οργανισμών και κατ’ επέκταση των αγροτών – μελών τους, στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων. Και αυτό γιατί με τα σημερινά δεδομένα και τις  κατά πολύ λιγότερες δόσεις είναι αδύνατον να γίνουν εγκαίρως οι πληρωμές σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο.

Αναφέρθηκε μάλιστα στη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Οργανισμοί και υπενθύμισε στον Υπουργό – κάτι που γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος ως πολιτικός αγροτικής περιοχής – ότι το οικονομικό ζήτημα των ΤΟΕΒ είναι τα τελευταία χρόνια ο μεγάλος «βραχνάς» που εμποδίζει την ομαλή λειτουργία τους.

ΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Στην ίδια συνάντηση, ο κ. Νικολακόπουλος μετέφερε στον Υπουργό το αίτημα βελτιωτικών κινήσεων σε σχέση με τις αποζημιώσεις των καρπουζοπαραγωγών που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της Covid – 19, ενημερώνοντας παράλληλα για το μέγεθος της καταστροφής που έχουν υποστεί στο διάστημα της πανδημίας.

Να σημειωθεί ότι  ο φάκελος που αφορά τόσο στο καρπούζι όσο και σε προϊόντα όπως η φθινοπωρινή πατάτα η τομάτα και τα κηπευτικά, έχει ήδη σταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών για να προχωρήσει η διαδικασία των εγκρίσεων. Ωστόσο, ο κ. Νικολακόπουλος ζήτησε να εξετασθεί μια τακτική ενισχύσεων ανάλογη με εκείνη που εφαρμόστηκε και στο πρώιμο καρπούζι για μια συνολική ικανοποίηση των παραγωγών.

ΝΑ «ΤΡΕΞΕΙ» ΚΑΙ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Ένα ακόμη σοβαρό θέμα που τέθηκε από τον βουλευτή του Νομού μας ήταν και αυτό της αποζημίωσης των εσπεριδοπαραγωγών  που είδαν και βλέπουν ακόμη να χάνεται ο κόπος τους αφού το προϊόν δεν κινείται και δεν βρίσκει λόγω της πανδημίας την ανταπόκριση της αγοράς. Τα πορτοκάλια της Ηλείας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολακόπουλος, σαπίζουν κυριολεκτικά στα περιβόλια και παρά την ωφελιμότητά τους υπό τις συνθήκες του κορωνοϊού προς δυσάρεστη έκπληξη όλων δεν έχουν διακινηθεί,  ή ακόμη και εκείνα τα ελάχιστα που πωλήθηκαν αγοράσθηκαν σε πολύ μικρή τιμή…

Ο κ. Λιβανός δήλωσε ότι το θέμα αυτό εξετάζεται από το Υπουργείο και ερευνώνται όλες οι παράμετροι της ζημιάς που έχει γίνει, για να μπορέσουν και σε αυτή την περίπτωση να προχωρήσουν σε μια ανάλογη διαδικασία και να διατυπώσουν το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης.

Παράλληλα για τους εσπεριδοπαραγωγούς  θα προχωρήσει μέσω Ασφαλιστικού Οργανισμού και το θέμα αποζημίωσης από τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις καλλιέργειες  και έδωσαν τη «χαριστική βολή» για το προϊόν, αφού διαπιστώνεται ότι η καταστροφή, τουλάχιστον για την Ηλεία. ήταν πάρα πολύ μεγάλη κάτι που επεσήμανε ιδιαίτερα ο κ. Νικολακόπουλος.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

ΤΩΝ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Τέλος, ο Ηλείος βουλευτής συζήτησε με τον κ. Λιβανό και το ενδεχόμενο της ενίσχυσης των οινοπαραγωγών που επίσης έχουν δεχθεί ένα μεγάλο πλήγμα από την πανδημία. Και εδώ η ακινησία στην αγορά έχει δημιουργήσει ένα ακόμη πρόβλημα σε μια κατηγορία που στηριζόταν σημαντικά στην προώθηση ποιοτικών κρασιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αυτό όμως δεν συμβαίνει τους τελευταίους μήνες επιφέροντας συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα και τεράστιες δυσκολίες στην πληρωμή διαφόρων υποχρεώσεων από τα Οινοποιεία της περιοχής, επεσήμανε ο κ. Νικολακόπουλος.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: