Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Συνάντηση εργασίας Αντωνακοπουλου – Φαρμάκη: «Προχωράμε τα έργα από κοινού με την Περιφέρεια»

Συνάντηση εργασίας Αντωνακοπουλου – Φαρμάκη: «Προχωράμε τα έργα από κοινού με την Περιφέρεια»Με βασικό αντικείμενο συζήτησης τα έργα που έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα και είτε ήδη υλοποιούνται, είτε έχουν ήδη προγραμματιστεί, στον δήμο Πύργου, πραγματοποιήθηκε χθες στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο η συνάντηση εργασίας του μεταξύ του δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη.

Σε κλίμα συναντίληψης οι δυο άνδρες έκαναν λόγο για το πλαίσιο συνεργασίας το οποίο ακολουθείται προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των έργων και –κατ` επέκταση- κέρδος για τον πολίτη με αλλαγή της φυσιογνωμίας της περιοχής και αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν και οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος και Αθλητισμού-Ολυμπισμού και Εθελοντισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος, ενώ από την πλευρά του δήμου Πύργου παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νώντας Κυριαζής, η πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ρούλα Αλικάκη-Τζανέτου, ο γεν. γραμματέας του Δήμου Πύργου Γιάννης Βαρελάς, οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας και Παιδείας Νίκος Κοτσώνης και Γιάννης Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χάρης Μικελόπουλος, ειδικοί συνεργάτες (Περιφερειάρχη και του δημάρχου), κ.α.

«Ο δήμος υπεύθυνος για τις ρυθμίσεις των εκκρεμοτήτων»…

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Αντωνακόπουλος χαρακτήρισε ως πολύ καλό το πλαίσιο συνεργασίας του δήμου Πύργου με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι ο δήμος είναι υπεύθυνος για τις όποιες ρυθμίσεις εκκρεμοτήτων στο διάγραμμα εκτέλεσής των έργων καθώς και στην επίλυση των διαπιστωμένων προβλημάτων των μελετών και της ωρίμανσής τους.

«Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τη Διοίκηση πατώντας στα θετικά του παρελθόντος, διορθώνοντας παράλληλα και τις όποιες ατέλειες.

Στην περιοχή μας υπάρχουν φιλόδοξα σχέδια έργων υποδομών ώστε να βοηθήσουν να προχωρήσουμε σε παραγωγικές επενδύσεις» τόνισε ο δήμαρχος Πύργου κι αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα μεγάλα έργα αλλαγής φυσιογνωμίας που γίνονται στο λιμάνι του Κατακόλου, αλλά και σε έργα στον αστικό χώρο της πόλης όπως αυτό της κεντρικής πλατείας που έχει ήδη εγκατασταθεί ο εργολάβος, την άμεση δημοπράτηση του Κολυμβητηρίου μετά την επίλυση της άστοχης αρχικής μελέτης, την ανάπλαση της οδού Κολοκοτρώνη, κ.α.

Συνεχίζοντας πρόσθεσε πως «Για να φτάσουμε στην κατασκευή ενός έργου χρειάζεται η μελετητική του ωρίμανση και γενικώς η ωρίμανση όλων των παραμέτρων που διέπουν την καταλληλόλητα της δημοπράτησης.

Αυτά τα κινούμε από κοινού με την Περιφέρεια, και με μελέτες έργων που έχουν να κάνουν με μεγάλα έργα, της ΔΕΥΑΠ, οδικούς άξονες, αστικούς χώρους, καθαριότητα, θα προχωρήσουν και αυτά. Όμως, ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η ιδιορρυθμία υπηρεσιακών παραγόντων κυρίως του ελεγκτικού συστήματος της χώρας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις και ταλαιπωρία. Και δυστυχώς είναι πολύ συχνό φαινόμενο στη δημόσια διοίκηση. Υπάρχουν υπηρεσιακοί παράγοντες και σε όλους τους Δήμους που δεν προχωρούν τα έργα. Εγώ δεν μπορώ να μείνω θεατής σ’ αυτό, και καλώ το ίδιο να κάνει και η Περιφέρεια. Όσο είμαστε εμείς εδώ θα μιλάμε με «γωνίες» και θα αποκαλύπτουμε πράγματα και καταστάσεις. Πάντα θα κάνουμε καλό θόρυβο για να πάμε μπροστά! Εμείς θέλουμε να προχωρήσουν όσο πιο γρήγορα, ποιοτικά και αποτελεσματικά τα έργα στην περιοχή».

«Τα κτίρια από μόνα τους δεν έχουν καμία αξία αν δεν ενταχθούν στην καθημερινότητα των πολιτών»…

Ο κ. Αντωνακόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι τα έργα για να έχουν ανταποδοτικότητα στην κοινωνία πρέπει να έχουν κι έντονο κοινωνικό πρόσημο, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα της αλλαγής φυσιογνωμίας τόσο στο χώρο του Κούβελου όσο και του Θεματικού Πάρκου Ξυστρή.

«Τα κτίρια από μόνα τους δεν έχουν καμία αξία αν δεν τα εντάξεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Κάποια είχαν φτιαχτεί με δαπάνες εκατομμυρίων και μετά έμειναν … κλειδωμένα και παρατημένα. Εμείς τα ανοίξαμε και τα έχουμε αποδώσει προς συνεχή χρήση. Έχουμε βάλει προτεραιότητα την κοινωνική πολιτική και τον πολιτισμό.

Μέσα π.χ. από προγράμματα ΟΑΕΔ που αξιοποιούμε, απασχολούμε και δίνουμε δουλειά σε περίπου 150 άτομα, με ελάχιστη δική μας οικονομική συμμετοχή. Δημιουργούμε θέσεις εργασίας, συναίσθημα ασφαλείας και ακόμα δημιουργούμε στον κόσμο ευκαιρίες μέσα από εκδηλώσεις να συμμετέχει και να ψυχαγωγείται ουσιαστικά».

Νεκτάριος Φαρμάκης «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο πιο παραγωγικός φορέας»

Το λόγο αμέσως μετά πήρε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε δημόσια τον κ. Αντωνακόπουλο για την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στους δυο φορείς.

Πριν αναφερθεί αναλυτικά στα έργα που υλοποιούνται, ο κ. Φαρμάκης δήλωσε πως «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ρόλος μας ως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πρώτα -και πάνω απ’ όλα- η αποτελεσματικότητα. Ο πολίτης του δήμου Πύργου έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια μεγάλες ποσότητες οράματος και στρατηγικών οι οποίες πολλές φορές ακούγονται στα λόγια όμορφες αλλά στην πράξη χωρίς αποτέλεσμα. Είμαστε δυστυχώς στις τελευταίες αναπτυξιακές θέσεις. Πάντα μας προβλημάτιζε αυτό και συνεχίζει».

Ο κ. Φαρμάκης πρόσθεσε ότι «Επίσης μας προβληματίζει η επέλαση της υγειονομικής κρίσης, την οποία καλούμαστε μέσα στην κακοδαιμονία των τελευταίων ετών να διαχειριστούμε. Και νομίζω ότι συνολικά σαν Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε δείξει το σωστό δρόμο. Παρ’ ότι κατηγορούμαστε διαρκώς, η αλήθεια είναι πως ο φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ο πιο παραγωγικός και βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη. Είναι αυτός που ακούει, πράττει και κινεί τα πράγματα.

Εκεί έγκειται και η όποια διεκδίκησή μας στην κεντρική εξουσία. Αν κάνουμε συνολικά έναν μικρό απολογισμό της τελευταίας διετίας, θα σας πω ότι η ζωή του δημότη μέσα σ’ αυτή τη δυσμενή κατάσταση αλλάζει προς το καλύτερο. Και φορέας αυτής της αλλαγής είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Στοίχημα και ζητούμενο η αποτελεσματικότητα»

Παράλληλα τόνισε ότι η καλή συνεργασία θα φέρει την αποτελεσματικότητα, το μεγάλο «στοίχημα και ζητούμενο» της Περιφερειακής Αρχής, με τελικούς αποδέκτες τους πολίτες.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Αν δείξουμε την απαραίτητη ωριμότητα και αποτελεσματικότητα, είναι ξεκάθαρο και βέβαιο ότι ο Δήμος Πύργου θα μπορέσει να αλλάξει ρυθμούς και οι δημότες του Πύργου να ζήσουν σε μια άλλη, νέα και καλύτερη, πραγματικότητα».

Τα έργα της Π.Δ.Ε. για τον Δήμο Πύργου

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης έκανε αναλυτική παρουσίαση των έργων (εκτελεσμένων και υπό εκτέλεση) από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τη συνεργασία του Δήμου Πύργου, στα γεωγραφικά του όρια. Έργα που ο προϋπολογισμός τους (συνολικά) ξεπερνά τα 65 εκατ. ευρώ.

-«Επέκταση υποδομών και Β’ φάση αποκατάστασης ανοικτού κολυμβητήριου Δήμου Πύργου», με προϋπολογισμό 785.000,00€

-«Κατασκευή υποδομών πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων στην Τ.Κ. Γουμέρου Δήμου Πύργου» με προϋπολογισμό 400.000,00€

– «Παρεμβάσεις στις υποδομές των πυρόπληκτων περιοχών του Δήμου Πύργου» με προϋπολογισμό 1.222.496,80€

– «Βελτίωση οδού από εθνική οδό Πύργου – Αρχ. Ολυμπίας – Γενικό Νοσοκομείο Πύργου – διασταύρωση επαρχιακής οδού Πύργου Αγ. Γεωργίου», με προϋπολογισμό 495.000,00€

– «Συντήρηση – Αποκατάσταση βατότητας στο Ε.Ο. δίκτυο του βόρειου τμήματος Ν. Ηλείας ετών 2019-2020» με προϋπολογισμό 2.500.000,00€

-«Αντιμετώπιση Απρόβλεπτων Προβλημάτων Οδικής Ασφάλειας στο Εθνικό Δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την τριετία 2019-2021» με προϋπολογισμό 2.500.000,00€

– «Ενεργειακή αναβάθμιση της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου του Γ.Ν. Ηλείας», με προϋπολογισμό 1.493.000,00

– «Επέκταση συστήματος αυτόματου ελέγχου και εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης του Δήμου Πύργου» της ΔΕΥΑ Πύργου, με προϋπολογισμό 2.199.700,00€,

-«Ενεργειακή και Λειτουργική Αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος του ΟΑΕΔ της ΕΠΑΣ Πύργου», με προϋπολογισμό 1.795.000,00€

-«Βελτίωση προσβασιμότητας επαρχιακού δικτύου από Κατάκολο (διασταύρωση Αγίου Ανδρέα) έως την είσοδο Πύργου (σιδηροδρομική γραμμή)» προϋπολογισμού 5.490.000,00€,

-«Κατασκευή οδού Λαστεϊκα – παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο» με προϋπολογισμό 11.904.000,00€,

-«Αναβάθμιση Χερσαίας Ζώνης λιμένα Κατακόλου» με προϋπολογισμό 10.500.000,00€,

-«Αναβάθμιση –επισκευή της υφιστάμενης μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής, αποβαθρών και τεχνικών, στο σιδηροδρομικό τμήμα Κατακόλου – Πύργου – Αλφειού – Ολυμπίας, υπό κυκλοφορία, με προϋπολογισμό 3.400.100,00€,

-«Αναβάθμιση Σιδηροδρομικής Γραμμής Σταθμών στη διαδρομή Κατακόλου – Πύργου

– Ολυμπίας / Σταθμός Πύργου», με προϋπολογισμό 504.924,22€,

– «Αστική ανάπλαση ιστορικού κέντρου Πύργου» του Δήμου Πύργου με προϋπολογισμό 2.680.000,00€,

– «Καθαρισμός – Συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς και χείμαρρους Ν. Ηλείας Υποέργο: Καθαρισμός βλάστησης, άρση φερτών υλικών, συντήρηση και αποκατάσταση υφισταμένων αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς και χείμαρρους Ν. Ηλείας έτους 2019-2020», Προϋπολογισμός: 4.000.000,00€,

– «Καθαρισμός – Συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς και χείμαρρους Ν. Ηλείας» Υποέργο: «Συντήρηση – Αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, καθαρισμός βλάστησης και φερτών υλικών σε δευτερεύοντα υδατορέματα και κλάδους αυτών ΠΕ Ηλείας έτους 2019-2020», Προϋπολογισμός 5.000.000,00

– «Καθαρισμός – συντήρηση και αποκατάσταση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων σε ποταμούς και χειμάρρους της Π.Ε. Ηλείας ετών 2020-2022», προϋπολογισμού 9.300.000,00€

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε τεχνική σύσκεψη με στελέχη και συνεργάτες του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για τα κοινά έργα.

Γιαννόπουλος: «Είμαστε εδώ και σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα»

Σε δήλωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος επισήμανε πως «Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά το καλό κλίμα συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του δήμου Πύργου.

Μας δόθηκε η δυνατότητα να ενημερώσουμε ενδελεχώς τον κ. Αντωνακόπουλο, τους αντιδημάρχους και τα υπηρεσιακά στελέχη για τα έργα που έχουν εγκριθεί, όσα είναι υπό εκτέλεση και εκείνα που βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης.

Εκτός των παραπάνω, ήδη εκτελούνται σημαντικά έργα, με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα, τα οποία θα αλλάξουν την φυσιογνωμία της περιοχής και θα βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών. Όπως έχω ξαναπεί, η Περιφερειακή Αρχή, δεν μένει στα στενά όρια των αρμοδιοτήτων της, αλλά στόχος μας είναι να παρεμβαίνουμε όπου είναι δυνατό για την κοινωνία και τους πολίτες. Είμαστε εδώ και σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα, εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες, για το καλό του τόπου μας».

Παραλειπόμενα 

Δημοπρατείται ο ΑΣΟ!

Είδηση «έβγαλε» στην αποστροφή του λόγου του χθες στο Λάτσειο ο Νεκτάριος Φαρμάκης! Αναφερόμενος στις εργασίες ανάπλασης που πρόκειται να γίνουν στα κτίρια αποθήκες του ΑΣΟ στον Πύργο (και αναμένεται να στεγάσουν το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους), είπε πως «μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε την υπογραφή της σύμβασης με τον τεχνικό μας σύμβουλο ούτως ώστε μέσα στο 2022 να μπορέσουμε, αυτό το εμβληματικό για την πόλη του Πύργου έργο, να το δημοπρατήσουμε»… για να προσθέσει ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος πως «πρόκειται για ένα έργο που μπορεί ν` αλλάξει τη φυσιογνωμίας της πόλης»…

«Θα κάνουμε καλό θόρυβο για να πάμε μπροστά!»

Αν κανείς, με ψυχραιμία, δει συγκεντρωτικά όχι μόνο τον αριθμό των έργων που είτε έχουν ξεκινήσει, είτε δημοπρατούνται, είτε θα δημοπρατηθούν το επόμενο (σύντομο) διάστημα στον δήμο Πύργου ίσως μπορέσει να αντιληφθεί την «μεγάλη εικόνα» που θα δημιουργηθεί μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια. Μια εικόνα που θα αλλάξει πραγματικά το τοπίο, προς όφελος των πολιτών και της καθημερινότητας τους και φυσικά των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που θα επιφέρει η υλοποιήση τους -ως λογικό επακόλουθο- για την ευρύτερη περιοχή. Όλα τα παραπάνω θα συμβούν επι δημαρχίας του Τάκη Αντωνακόπουλου που –από τα λεγομένα του στη χθεσινή σύσκεψη- είναι διατεθειμένος να κάνει όλα όσα πρέπει και απαιτούνται για την απρόσκοπτη υλοποιήση τους. Χαρακτηριστική ήταν και η ατάκα του (που το επιβεβαιώσε)… «Πάντα θα κάνουμε καλό θόρυβο για να πάμε μπροστά!»…

Αναμνηστικό το Ιστορικό βιβλίο…

Με αφορμή την επίσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος του δώρισε ως αναμνηστικό το Ιστορικό βιβλίο «Γεγονότα και Άγνωστές Πτυχές που σημάδεψαν την Ηλεία κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821» που ως γνωστόν εξέδωσε πρόσφατα ο δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης των 200 ετών. Το βιβλίο υπογράφει ο Ιστορικός, ειδικός συνεργάτης του δήμου Πύργου σε θέματα Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας, Θεόδωρος Λάμπρος, που ήταν παρών κι είχε σχετικά και σύντομη συνομιλία με τον Περιφερειάρχη για το περιεχόμενο του.

«Υπεραξίες που δεν μπορούμε να φανταστούμε»…

«Το εργο ανάπλασης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στο Κατάκολο θα δώσει υπεραξίες που αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε ούτε καν να φανταστούμε σε πλήρες μέγεθος», ήταν μια από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του Νεκτάριου Φαρμάκη, που κατά την διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης κρατούσε συνεχώς σημειώσεις.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: