Συνεδρίαση ΣΟΠΠ για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου 2021
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Συνεδρίαση ΣΟΠΠ για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου 2021

Συνεδρίαση ΣΟΠΠ για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου 2021

Με τηλεδιάσκεψη συνεδρίασε σήμερα, Δευτέρα 19 Απριλίου 2021, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π.Ε Ηλείας, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2021, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο.

   Αντικείμενο της συνεδρίασης, ήταν ο συντονισμός και οι δράσεις πολιτικής προστασίας, στις οποίες οφείλουν να προβούν οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες για την αντιμετώπιση κινδύνων, λόγω  δασικών πυρκαγιών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Προηγήθηκε σύντομος απολογισμός της χειμερινής περιόδου 2020-2021, ο οποίος κρίθηκε «θετικός» από όλους τους συμμετέχοντες, ενώ παράλληλα, έγινε αναφορά – όπως συμβαίνει σε κάθε συνεδρίαση ΣΟΠΠ – και στο Σχέδιο «Εγκέλαδος» για την αντιμετώπιση κινδύνων από σεισμικά φαινόμενα, καθώς η Ηλεία ανήκει στις σεισμογενείς περιοχές της χώρας.

   Στην εισαγωγική του τοποθέτηση και κατά την διάρκεια του απολογισμού για την αντιπλημμυρική περίοδο 2020-2021, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας κ. Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στην αποτελεσματική συνεργασία των δυο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, για την διαχείριση – σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης – των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν. Φαινόμενα που περιορίστηκαν τοπικά, στους δήμους Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Ζαχάρως, με καταγραφή μεγάλων υψών βροχόπτωσης, κατά την διάρκεια του «ήπιου συνολικά» – όπως είπε – χειμώνα, εκφράζοντας παράλληλα και έναν προβληματισμό επ’ αυτού. «Γεννά σίγουρα έντονο προβληματισμό σε όλους, το ότι για 2η συνεχή χρονιά είχαμε έναν ήπιο χειμώνα, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες βιώνουμε όλοι με τον πιο εμφατικό τρόπο καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Οφείλουμε λοιπόν να παραμείνουμε σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα και ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που σε λίγο ξεκινά. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών αποτελούν εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο στην πρόληψη, με το βάρος της ευθύνης να πέφτει στους προέδρους των Τ.Κ, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από όλους, τις συνήθειες των κατοίκων και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των περιοχών τους», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος. Στο πλαίσιο των προετοιμασιών, εκ μέρους της Π.Ε Ηλείας, ο Αντιπεριφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σημαντικό έργο που επιτελεί η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, εκφράζοντας ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια του στον Διευθυντή Μιχάλη Καλογερόπουλο και στο σύνολο των εργαζομένων, τονίζοντας πως «…χάρη στις δικές τους προσπάθειες, θα έχουμε την ευκαιρία να υλοποιούμε εργολαβίες για τον καθαρισμό του επαρχιακού οδικού δικτύου, κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό στον τομέα της πρόληψης, ενώ σε περιπτώσεις αδυναμίας παρέμβασης των δήμων και των δασαρχείων, θα μπορούμε να επεμβαίνουμε – περιορισμένα μεν – σε δημοτικά και σε αγροτοδασικά δίκτυα». Τέλος, ο κ. Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στην συμβολή του προγνώστη καιρού Θοδωρή Κονδύλη, στον τομέα της ενημέρωσης για την πρόγνωση αλλά και για την πορεία και εξέλιξη των καιρικών φαινόμενων. Ενημέρωση που έχει παράσχει ανιδιοτελώς, κάθε φορά που του ζητήθηκε, όπως είπε, γι’ αυτό και εξέφρασε δημόσιες ευχαριστίες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

   Στην τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν επίσης, η Περιφερειακή Συντονίστρια Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδας Ευσταθία Γιαννιά, ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Βασίλης Σολδάτος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας Παναγιώτης Μάνδαλος, ο Λιμενάρχης Κατακόλου Δημήτριος Παπαηλιού, ο εκπρόσωπος της ΣΕΤΤΗΛ (και του ΚΕΑΤ) Βασίλης Γατσόπουλος, ο προϊστάμενος Τμήματος Πολ. Προστασίας Π.Ε Ηλείας Κωνσταντίνος Μπαλκάμος, η Προϊσταμένη Τμ. Πολ. Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Σωτηροπούλου, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αγγελική Τσάκωνα, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Π.Ε Ηλείας Μιχάλης Καλογερόπουλος, η Διευθύντρια του ΕΚΑΒ Πάτρας Αγγελική Κανελλοπούλου και τέλος ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολ. Προστασίας ΠΔΕ Νίκος Γυφτάκης.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: