Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ. Μια είδηση που δεν πρέπει να περάσει στα “ψιλά γράμματα”…

Συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ. Μια είδηση που δεν πρέπει να περάσει στα “ψιλά γράμματα”…

του Δημήτρη Παπαφώτη

Τα δυνατά της θα βάλει η Ελλάδα και συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης για να συνδιοργανώσει δύο συνδιασκέψεις, στην Ελλάδα και το Ισραήλ που θα λειτουργήσουν ως πρόσκληση σε επιχειρήσεις από την Ελλάδα, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Κύπρο για οικονομική συνεργασία.

Αυτό, το πολύ σημαντικό, αποφασίστηκε σήμερα σε συνάντηση που είχε ο κ. Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, με τον υπουργό Περιφερειακής Συνεργασίας του Ισραήλ, Ofir Akunis. Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Μετά τις συνδιασκέψεις, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Περιφερειακής Συνεργασίας του Ισραήλ, κ. Akunis για την επίσκεψή του σήμερα στην Αθήνα και στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Είμαι στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την κοινή μας απόφαση να διοργανώσουμε δύο συνδιασκέψεις, στην Ελλάδα και το Ισραήλ, υπό την αιγίδα των δύο κυβερνήσεων και των δύο πρωθυπουργών, προκειμένου να προσκαλέσουμε επιχειρήσεις από την Ελλάδα, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Κύπρο, για ν’ αναζητήσουμε τρόπους οικονομικής συνεργασίας στην κατεύθυνση οικοδόμησης ενός μέλλοντος με ευημερία για τους λαούς μας. Δέσμευσή μας είναι να εργαστούμε με επαγγελματισμό και ταχύτητα για να διοργανώσουμε τις συνδιασκέψεις το 2021, μόλις αρχίσει να τίθεται υπό έλεγχο η πανδημία του Covid-19».

Η είδηση αυτή δείχνει ότι το Ισραήλ περιμένει κάτι κρίσιμης σημασίας από την Ελλάδα. Να γίνει η “γέφυρα” που θα το συνδέσει με τον αραβικό κόσμο! Κάτι που δεν μπορεί να το πετύχει καμία άλλη Δυτική χώρα…

Μπορεί τα χαμόγελα και οι συζητήσεις να περισσεύουν το τελευταίο διάστημα μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών επισήμων αλλά μέχρι εκεί. Όταν έχουν μεσολαβήσει ούτε μια, ούτε δύο αλλά οκτώ συνεχόμενες δεκαετίες (!!!) ακατάπαυστα σκληρών αραβοϊσραηλινών συγκρούσεων και πολέμων, με την αναπόφευκτη δαιμονοποίηση των Ισραηλινών, δεν μπορεί έτσι ξαφνικά να γίνει αποδεκτή από τους αραβικούς πληθυσμούς μια συνεργασία, έστω σε οικονομικό επίπεδο, με το κράτος του Ισραήλ.

Αυτός είναι ο πολύτιμος ρόλος που μπορεί να παίξει η Ελλάδα για το Ισραήλ. Το εξειδικεύω. Μόνο μια σοβαρή Ελλάδα. Με τον αέρα της εξωστρέφειας και της πραγματικής διασυνοριακής συνεργασίας και όχι με την συνήθη εικόνα της μίζερης Ελλαδίτσας στο καθημερινό κυνήγι της μίζας και της αρπαχτής.

Μια σοβαρή Ελλάδα μπορεί πράγματι να επιτελέσει τον πολύτιμο ρόλο για το Ισραήλ της γέφυρας μεταξύ Ισραήλ και Αραβικού Κόσμου, σώζοντας τα προσχήματα των Αραβικών ελίτ έναντι των σαφέστατα αντισημιτών υπηκόων τους.

Το Ισραήλ έχει απόλυτη ανάγκη την ουσιαστική αναγνώρισή του από τις αραβικές χώρες, ώστε να εξασφαλίσει και στο μέλλον την ύπαρξή του. Γεωγραφικά μοιάζει με μια σταγόνα, περικυκλωμένο από μια αραβική θάλασσα. Μην σας ξεγελά η στρατιωτική του υπεροπλία χάρη στις ΗΠΑ. Ένα γερό …”στραβοπάτημα” είναι αρκετό για να εξαφανιστεί. Και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά. Όπως και οι εχθροί του (Τουρκία, Ιράν).

Η Ελλάδα την ίδια στιγμή είναι η μοναδική χώρα του Δυτικού Κόσμου μέλος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που δεν την βλέπουν οι Άραβες ως Δυτική χώρα αλλά σαν κάτι φιλικό και “οικείο” προς αυτούς. Βάζοντας μπροστά σαν “βιτρίνα” την Ελλάδα, το Ισραήλ μπορεί να κερδίσει εκείνο που οκτώ δεκαετίες αγωνίζεται και δεν μπορεί να επιτύχει. Την σταδιακή διείσδυση στην οικονομία των Αράβων και μέσω αυτής την πολυπόθητη αποδοχή της ύπαρξής του από εκείνους. Αυτό θα γίνει σιγά – σιγά βέβαια και μετά από αρκετό καιρό.

Να είναι …”φυσιολογικό” δηλαδή, για έναν Άραβα επιχειρηματία το “να κάνει μπίζνες με το Ισραήλ” και να μην αποτελεί αιτία …λιθοβολισμού με συνοπτικές διαδικασίες, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα στη συνείδηση του απλού Άραβα πολίτη.

Είναι η χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα, να καταστεί στα μάτια του παγκόσμιου ισραηλινού λόμπυ, ως ένας μακροχρόνια πολύτιμος στρατηγικός σύμμαχος και να τύχει της αντίστοιχης συμπαράστασης και υποστήριξης στα διεθνή κέντρα αποφάσεων. Στο χέρι μας είναι.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: