Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Σύντομα η έγκριση του 10ετούς πλάνου ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ – Ποιά έργα πρωταγωνιστούν

Σύντομα η έγκριση του 10ετούς πλάνου ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ – Ποιά έργα πρωταγωνιστούν

Ο Αγωγός στην Πάτρα ανάμεσα τους

Λίγες μέρες χωρίζουν το ΔΕΣΦΑ από την έγκριση του δεκαετούς πλάνου ανάπτυξής του, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα έχει πάει ήδη στην Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Ενέργειας και αναμένεται σύντομα η έγκρισή του χωρίς να έχουμε εκπλήξεις.

Αυτό σημαίνει ότι μια σειρά από νέα και υφιστάμενα έργα του διαχειριστή θα πάρουν το πράσινο φως και ιδιαίτερο βάρος δίνεται στα έργα στη Δυτική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα, όπου και οι επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου είναι απαραίτητες λόγω του masterplan απολιγνιτοποίησης, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη εύρεσης ενός εναλλακτικού καυσίμου για την παραγωγή ενέργειας.

Ο αγωγός φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία

Ξεκινώντας από τη Δυτική Μακεδονία το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 110 εκ. ευρώ και αφορά την κατασκευή ενός αγωγού μήκους 130 χιλιομέτρων, ο οποίος θα ξεκινά από την περιοχή του υφιστάμενου βανοστασίου στα Τρίκαλα Ημαθίας.

Το έργο περιλαμβάνει, επίσης, Μετρητικό/Ρυθμιστικό (Μ/Ρ) σταθμό για την τροφοδοσία εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης, καθώς και βανοστάσια για την τροφοδοσία λοιπών καταναλώσεων της περιοχής. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνει σύνδεση με τους Μ/Ρ σταθμούς του Άσπρους και Περδίκκα, οι οποίοι και αποτελούν προγραμματισμένα έργα σε σημεία εξόδου του TAP μέχρι να κατασκευαστεί ο αγωγός.

Στα συν του αγωγού της Δυτικής Μακεδονία είναι το γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) θα συνδεθεί με μία περιοχή όπου έχει σχεδιάζεται το έργο White Dragon, το οποίο αφορά την παραγωγή υδρογόνου με αποτέλεσμα το ΕΣΦΑ να μπορεί να προσαρμοστεί στη μεταφορά υδρογόνου.

Ο Αγωγός στην Πάτρα

Ένα ακόμη σημαντικό έργο, το οποίο αφορά την περιοχή της Πάτρας, έχει να κάνει επίσης με την κατασκευή αγωγού υψηλής πίεσης. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 85 εκ. ευρώ και αφορά την κατασκευή αγωγού μήκους 140 χλμ μέσω του οποίου θα συνδέεται στο Εθνικό Σύστημα η Πάτρα και η αντίστοιχη βιομηχανική περιοχή με δυνατότητα να υπάρξει επέκταση στον Πύργο και το Αγρίνιο.

Στο έργο περιλαμβάνονται, επίσης, και δύο μετρητικοί σταθμοί, ενώ επιδιώκεται και η χρηματοδότησή του μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ο σταθμός της Ρεβυθούσας

Προχωρώντας στον τομέα του LNG αναμένεται στο τέλος του έτους η ολοκλήρωση του σταθμού φόρτωσης στη Ρεβυθούσα. Το έργο έχει κοστολογηθεί στα 6.5 εκ. ευρώ και θα δίνει τη δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου σε περιοχές που δεν υπάρχει δίκτυο μεταφοράς, όπως τα νησιά και η Δυτική Ελλάδα. Επίσης, το φυσικό αέριο που θα παράγεται στη μορφή αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καύσιμο στον τομέα της ναυτιλίας.

Το Διώρυγα Gas της Motor Oil

Ένα ακόμα σημαντικό έργο είναι το Διώρυγα Gas, το οποίο κατάφερε να ενταχθεί στο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ. Το Διώρυγα Gas της Motor Oil αφορά την κατασκευή μίας πλωτής μονάδας αεριοποίησης και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στους Άγιους Θεοδώρους της Κορίνθου και περιλαμβάνει ειδικό πλοίο, κατασκευή προβλήτας, καθώς και εγκατάσταση ειδικών αγωγών για τη σύνδεση της μονάδας FSRU στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ).

Αναλυτικά το έργο περιλαμβάνει:

• Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (Floating Storage and Regasification Unit) [FSRU].
• Τέσσερις δεξαμενές αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) συνολικής δυναμικότητας αποθήκευσης 130.000-180.000 m3.
• Μονάδα αεριοποίησης δυναμικότητας 300-500 m3 ΥΦΑ /ώρα.
• Αγωγούς σύνδεσης Φυσικού Αερίου για τη διοχέτευση του καυσίμου στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) μέσω νέου μετρητικού σταθμού.

Η δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στο σύστημα μέσω του έργου Διώρυγα Gas εκτιμάται σε 2,0-3,0 bcm/έτος.

Η αγκυροβόληση της μονάδας θα γίνει σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ. νοτιοδυτικά του Διυλιστηρίου της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορίνθου και σε καθορισμένη περιοχή αγκυροβολίου. Η σύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου θα γίνει σε απόσταση περίπου 2 χλμ. οnshore/offshore.

Η επένδυση αυτή θα ενσωματώσει τις παγκόσμιες βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, ενισχύοντας την ελληνική τεχνογνωσία κατασκευής και λειτουργίας εγκαταστάσεων FSRU

ypodomes

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: