Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Συσπειρώνεται ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας – Συν. τύπου της ΟΑΣΗ
Συσπειρώνεται ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας - Συν. τύπου της ΟΑΣΗ - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Συσπειρώνεται ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας – Συν. τύπου της ΟΑΣΗ

από PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας-

Συσπείρωση του αγροτικού κόσμου προκειμένου η συμμετοχή στους αγώνες διεκδικήσεων που θα ακολουθήσουν να είναι μεγαλύτερη, ήταν το βασικό αίτημα των ανθρώπων της ΟΑΣΗ σε συνέντευξη που παραχώρησαν χθες το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, πραγματοποιώντας παράλληλα μέσω αυτού κάλεσμα προς τους Ηλείους αγρότες για συμμετοχή τους στην ευρεία σύσκεψη που θα γίνει αύριο το απόγευμα στις 19:00 στο Πνευματικό Κέντρο της Μαγούλας με τη συμμετοχή και άλλων νομών.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης τόνισε πως η κατάσταση με τη σταφίδα ταλαιπωρεί τους αγρότες δυο χρόνια τώρα, με το προϊόν να παραμένει στα αζήτητα και τους εμπόρους να προτείνουν 0,70-0,80€, τιμή που δεν επιτρέπει ούτε να βγαίνουν τα προς το ζην. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως έχουν αναδειχθεί τα προβλήματα και έχουν γίνει συναντήσεις με τους εκάστοτε υπουργούς, με τις υποσχέσεις τους ωστόσο να μην έχουν γίνει πραγματικότητα μέχρι στιγμής. Εστίασε δε και στην αναπλήρωση του εισοδήματος με 50€/στρέμμα, χαρακτηρίζοντάς τη ως κοροϊδία για τους αγρότες την οποία παρότι έπρεπε να επιστρέψουν, κάτι τέτοιο δε συνέβη λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της εποχής.

«Να παραμείνουν οι αγρότες στα χωράφια τους»

Παράλληλα, υποστήριξε πως γίνονται αγώνες διεκδίκησης για να παραμείνουν οι αγρότες στα χωράφια τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν, κάλεσε τους αγρότες στην αυριανή σύσκεψη της Μαγούλας όπου θα έχουν συμμετοχή και όμοροι νομοί, ενώ σημείωσε πως θα γίνει προσπάθεια για συμμετοχή και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα διοργανωθεί στις 22 Οκτωβρίου έξω από την «ΑΓΡΟΤΙΚΑ» στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, σημαντική αναφορά έκανε και στο νόμο της ελεύθερης αγοράς με τον οποίο δίνεται κατώτερη εγγυημένη τιμή σε συγκεκριμένους κλάδους και όχι στον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας πως οι αγρότες πρέπει να ανοίξουν τα μάτια τους και να κάνουν τα πάντα για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση

Διακοπή καλλιέργειας ή εύρεση λύσης

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε ευρύ κάλεσμα στον αγροτικό κόσμο της Ηλείας για συμμετοχή στην αυριανή σύσκεψη, προκειμένου από κοινού να αποφασίσουν για τις κινήσεις τους αφού το προϊόν παραμένει στα αζήτητα και οι έμποροι κάνουν ότι μπορούν για να το λάβουν όσο φθηνότερα γίνεται. Επιπλέον, σημείωσε πως οι επιλογές πλέον είναι δυο, με διακοπή καλλιέργειας ή εύρεση λύσης, ενώ συμφώνησε με τον πρόεδρο της ΟΑΣΗ για συσπείρωση. Τέλος, έκανε λόγο για τεράστιες ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα που ήδη έχουν οδηγήσει στο Χειμαδιό τους μισούς αγρότες σε καταστροφή της καλλιέργειάς τους.

«Πρέπει να ζήσουμε κι εμείς»

Κραυγή απόγνωσης από το μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου Τρύφωνα Χριστόπουλο, ο οποίος λαμβάνοντας τελευταίος το λόγο και όντας λακωνικός δήλωσε: «Η κατάσταση δεν πάει άλλο πια με την σταφίδα. Δεν μπορεί έμποροι να αλωνίζουν και να μας την παίρνουν τζάμπα. Πρέπει να ζήσουμε κι εμείς. Έχουμε οικογένειες. Κάτι πρέπει να γίνει».

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: