Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Τα τσακάλια αφανίζουν τα κοπάδια μας… – Αγανάκτηση στους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών της Ηλείας
Τα τσακάλια αφανίζουν τα κοπάδια μας... - Αγανάκτηση στους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών της Ηλείας - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Τα τσακάλια αφανίζουν τα κοπάδια μας… – Αγανάκτηση στους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών της Ηλείας

Τον έντονο προβληματισμό τους και την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας από τις καθημερινές επιδρομές σαρκοφάγων ζώων στο ζωικό κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να αφανίζονται ακόμα και ολόκληρα κοπάδια.    

Συγκεκριμένα, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αναφερθεί πολύ σημαντικές απώλειες ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα, αλλά και βοοειδή) λόγω κατασπάραξης από άγρια ζώα κυρίως από  τσακάλια. Μάλιστα, κατά την θερινή διαβίωση των ζώων το φαινόμενο είναι πιο έντονο, καθώς οι κτηνοτρόφοι μετακινούνται στα θερινά ορεινά βοσκοτόπια, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την φυσική χλωρίδα για την διατροφή των ζώων τους.

Στην τεράστια ζημιά που παθαίνουν οι κτηνοτρόφοι έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αποζημιώνονται λόγω της μη ανεύρεσης υπολειμμάτων  των ζώων λόγω της κατασπάραξης αυτών από αγριογούρουνα,  όπως ορίζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.

Σε αυτό συμβάλλει και το ότι υπάρχει διάκριση ανάμεσα στην αποζημίωση ζώων που έχουν κατασπαραχθεί από προστατευόμενα είδη και αυτών που έχουν κατασπαραχθεί από μη προστατευόμενα είδη.

Θοδωρής Βασιλόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας
«Το πρόβλημα είναι έντονο»

«Όπως είναι προφανές, αυτή την περίοδο τα ζώα είναι λιγότερο προστατευμένα έναντι άγριων θηρευτών», επισημαίνεται στην επιστολή, ενώ υπογραμμίζεται το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου (ΦΕΚ 1669Β /27-7-2011) προβλέπεται αδυναμία ασφαλιστικής κάλυψης όταν η ζημιά στο ζωικό κεφαλαίο είναι μικρότερη της μισής ασφαλιστικής μονάδας (4 ζώα για αίγες και πρόβατα άνω του έτους). Ο εν λόγω περιορισμός δεν ισχύει για τις ζημιές που προκαλούνται στα αιγοπρόβατα από τα προστατευμένα είδη λύκος και αρκούδα, οπότε το όριο ορίζεται σε ασφαλιστική αξία των ζημιωθέντων ζώων μεγαλύτερη των 200 ευρώ (πρακτικά 2 ενήλικα αιγοπρόβατα).

Το πρόβλημα είναι πλέον ιδιαίτερα έντονο σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας και προκαλεί μεγάλες ζημιές στους κτηνοτρόφους, ειδικά των ορεινών και ημιορεινών περιοχών, οι οποίοι -όπως επισημαίνεται- μπορεί μέσα σε έναν χρόνο να έχουν απώλειες άνω των 15 ενήλικων ζώων, χωρίς να αποζημιώνονται ποτέ. «Όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ δύσκολο για έναν κτηνοτρόφο μέσα στην ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία να καλύπτει ζημία από ίδιους πόρους».

Γιώργος Μπαντούνας Πρόεδρος της Κοινότητας Αντρωνίου Πανόπουλου-Κτηνοτρόφος
Τσακάλια και Αγριόχοιροι

Ένα ακόμα χρονίζον πρόβλημα είναι τα τσακάλια και οι αγριόχοιροι. Οι αγριόχοιροι μας κάνουν τις ζημιές στις καλλιέργειες και τα τσακάλια που μας τρώνε τα ζώα.

Δηλαδή κάθε χρόνο χάνονται πολλά ζώα από τα τσακάλια. Ζητάμε από την πολιτεία να μεριμνήσει για αυτό το θέμα να δώσει μία λύση σε αυτό το πρόβλημα ειδικά εδώ στα ορεινά είναι πολύ μεγάλο αυτό το πρόβλημα.

Κωνσταντίνος Συριόπουλος -Κτηνοτρόφος από την  Αγία Κυριακή
«Αφανίζουν τα ζώα μας»

Έχουμε και ένα άλλο πρόβλημα που έχει να κάνει με τα άγρια ζώα. Με τα τσακάλια όπου όποιο ζώο μείνει έξω το έχει κατασπαράξει και προκαλούν μεγάλες ζημιές στα κοπάδια.

Και με τα αγριογούρουνα που καταστρέφουν τις καλλιέργειες και δεν έχουμε τροφές για να ταίσουμε τα ζώα. Χαλάνε φράχτες όλα τα καταστρέφουν.

Παναγιώτης Αβράμης-Πρόεδρος Τ.Κ. Λαμπείας
«Τα τσακάλια μας κατασπάραζουν τα ζώα μας»

Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα ζώα μας έξω τα έφαγαν τα τσακάλια. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο τώρα τους θερινούς μήνες που τα ζώα βοσκούν ελεύθερα έξω. Έρχεται το τσακάλι το τρώει και μετά το αγριογούρουνο δεν αφήνει τίποτα ενώ χαλάει και τις καλλιέργειες του τριφυλλιού που βάζουν ορισμένοι για να έχουν να τρώνε τα ζώα.

Μετά έρχεται  και μας λέει το ΕΛΓΑ δεν το επιδοτώ γιατί πρέπει να το βρούμε ολόκληρο το ζώο. Πως θα το βρει το ζώο αφού το έχει φάει το τσακάλι και το αγριογούρουνο. Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό το θέμα.»

Ανδρέας Θεοδωρόπουλος Πρόεδρος Τ.Κ. Κακοταρίου
«Πρέπει να δει το θέμα η πολιτεία»

«Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και με τα τσακάλια που επιτίθενται στα κοπάδια και κάνουν μεγάλες ζημιές. Δεν μπορούμε να αφήσουμε έξω τα ζώα μας το βράδυ γιατί θα δεχθούν επίθεση από τα τσακάλια και μετά έρχονται τα αγριογούρουνα κα τα αποτελειώνουν.

Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει  αν δεν βρει το ζώο λέει. Πρέπει με αυτό το ζήτημα να υπάρξει παρέμβαση».

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: