Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Τέταρτη δόση: «Ναι» για τους ανασοκατεσταλμένους και για τους άνω των 60
Τέταρτη δόση: «Ναι» για τους ανασοκατεσταλμένους και για τους άνω των 60 - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Τέταρτη δόση: «Ναι» για τους ανασοκατεσταλμένους και για τους άνω των 60Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για όλους τους πολίτες από 30 ετών και άνω που επιθυμούν να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, έπειτα από την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν.

Σημειώνεται ότι προς το παρόν δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός με τέταρτη δόση, ενώ αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Παράλληλα, παραμένει η ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με τέταρτη δόση όσων είναι πάνω από 60 ετών.

Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας, Χρήστος Γιαννικούλης, εξέφρασε τον προβληματισμό όσον αφορά την τέταρτη δόση για τους άνω των 60, τονίζοντας ότι θα δημιουργήσει σύγχυση στον κόσμο, ενώ ο υπεύθυνος του προγράμματος για τους κατ’οίκον εμβολιασμούς, Παντελής Πασχαλίνος διεμήνυσε ότι τα ραντεβού για την τέταρτη δόση είναι πολύ λίγα μέχρι στιγμής.

«Στους κάτω των 60 αν δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν την ανάγκη της τέταρτης δόσης ενδεχομένως αυτή η εισήγηση να δημιουργεί σύγχυση στον κόσμο και δεν είμαι απόλυτα βεβαίως για τον σκοπιμότητά της» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε λέγοντας πως «οι άνω των 60 καλούνται να λάβουν τέταρτη δόση αλλά και αυτοί που έχουν θέματα σοβαρής ανασοκαταστολής, εφόσον υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση για τους άνω των 60, ορθός υπάρχει η εισήγηση για την τέταρτη δόση. Όσον αφορά τους κάτω των 60 η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται ότι παρότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ωφέλεια σε αυτές τις ηλικίες, αφήνει ελεύθερο όποιον θέλει να λάβει την τέταρτη δόση». Τέλος ο κ.Γιαννικούλης επισήμανε ότι όποιος έχει νοσήσει μετά την τρίτη δόση δεν χρειάζεται να κάνει την τέταρτη ή δεύτερη αναμνηστική.

Για διγλωσσία και ασάφεια από την πλευρά της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού έκανε λόγο σε δηλώσεις του στο χθεσινό κεντρικό δελτίο της ΟΡΤ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Κώστας Τσαούσης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ενώ πήραν μια απόφαση για να ανοίξει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση ή την δεύτερη αναμνηστική, η ίδια επιτροπή επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, άρα αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.

Άρα υπάρχει μια διγλωσσία σε αυτό, δεν είναι σαφής η ανακοίνωση, με αποτέλεσμα να μπερδεύεται ο κόσμος. Οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να βασίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση και δυστυχώς αυτή την στιγμή δεν την έχουμε. Κατά την γνώμη μου και τα την γνώμη των ειδικών πρέπει να είναι υποχρεωτικό για τις ευάλωτες ομάδες άνω των 60 και για τους υπόλοιπους, από 30 μέχρι 60, να το συζητήσουν με τον γιατρό τους εάν υπάρχουν και υποκείμενα νοσήματα».

«Καλό θα ήταν, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, να πραγματοποιήσουν οι πολίτες την τέταρτη δόση, κυρίως οι ευπαθείς ομάδες. Το 100% της ανοσίας δεν μπορούμε να το εξασφαλίσουμε όμως το εμβόλιο είναι το μοναδικό μας όπλο κατά της πανδημίας.

Ο κόσμος έχει χαλαρώσει, τα κρούσματα πλέον είναι πολλά και δυστυχώς από ότι φαίνεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν θέλει να κάνει την τέταρτη δόση. Σε ότι αφορά τις μεγάλες ηλικίες και υποκείμενα νοσήματα πολύ λίγα τα ραντεβού για τέταρτη δόση» δήλωσε στη εφ. «Πατρίς» ο υπεύθυνος των κατ’οίκον εμβολιασμών, Παντελής Πασχαλίνος.

patrisnews

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: