Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Θεατρική Ομάδα Βαρθολομιού: Πρεμιέρα σήμερα για το έργο «Ρεμπέτικη Ζωή»
Θεατρική Ομάδα Βαρθολομιού: Πρεμιέρα σήμερα για το έργο «Ρεμπέτικη Ζωή» - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Θεατρική Ομάδα Βαρθολομιού: Πρεμιέρα σήμερα για το έργο «Ρεμπέτικη Ζωή»

Το έργο «Ρεμπέτικη Ζωή» ανεβαίνει σήμερα από τη Θεατρική Ομάδα Βαρθολομιού στο Πολιτιστικό Κέντρο Βαρθολομιού, μια νέα παράσταση στην οποία συμμετέχει και ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής «Εν Χορώ».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι παραστάσεις θα πραγματοποιούνται από σήμερα – που είναι και η πρεμιέρα – έως την Κυριακή 12 Ιουνίου καθώς και από την Πέμπτη 16 Ιουνίου έως και την Κυριακή 19 Ιουνίου στις 9 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Όπως αναφέρουν οι συντελεστές της παράστασης «Διάφοροι μελετητές έχουν αναλύσει την μουσικολογική έννοια και ουσία της ρεμπέτικης μουσικής, εμείς ωστόσο μέσω αυτής της παράστασης προσπαθούμε να το προσεγγίσουμε διαφορετικά.

Μέσα από τους διαλόγους των χαρακτήρων, τις εμπειρίες και τις αντιθέσεις τους, προσπαθούμε να αποδώσουμε την ψυχή του Ρεμπέτικου και τον τρόπο που επηρέασε τις ζωές των ανθρώπων που το βίωσαν.

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρονιά από την Μικρασιατική καταστροφή, γεγονός που όλους εμάς τους συντελεστές αυτής της παράστασης, μας συγκινεί ιδιαίτερα, αφού πολλοί από εμάς καταγόμαστε από εκεί και το έντονο μικρασιατικό στοιχείο της παράστασής μας αποτελεί φόρο τιμής στους προγόνους μας».

Περιγραφή

Στην παράστασή «Ρεμπέτικη Ζωή», η Ρόζα Εσκενάζυ και η Σωτηρία Μπέλλου, μας διηγούνται τις ζωές τους. Αυτές οι δύο διαφορετικές μα ταυτόχρονα και τόσο ίδιες προσωπικότητες εντυπωσιάζουν με όλα όσα έζησαν και με τη δύναμη που είχαν προκειμένου να πετύχουν τους στόχους που έθεταν.

Μας υπενθυμίζουν πως οι γυναίκες ήταν και είναι το πιο ισχυρό πλάσμα, που οφείλουμε να τιμούμαι και να θαυμάζουμε. Ρόλος «κλειδί» είναι αυτός της Δόμνας Σαμίου, όπου ανήκει σε έναν άλλο χώρο (αυτόν της παραδοσιακής μουσικής) ο οποίος όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το Ρεμπέτικο. Πάνω κάτω έζησε την ίδια εποχή με αυτές τις δύο γυναίκες και παρόλο που και η ίδια διαθέτει έναν πολύ δυναμικό χαρακτήρα, αποτελεί μία τελείως διαφορετική προσωπικότητα.

Η περιέργειά της για το τι σημαίνει ρεμπέτικη μουσική και το πώς συνδέεται με την παράδοση, ήταν η αφορμή για αυτή την «φανταστική» συνάντηση αυτών των τριών γυναικών. Αφού έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους, μιλούν δίχως περιορισμούς και ταμπού για το τι πάει να πει «Ρεμπέτικη Ζωή».

Παράλληλα σε κάποιο ταβερνάκι της Αθήνας στις αρχές της δεκαετίας του ’80 παρακολουθούμε τη συζήτηση μιας παρέας για την εξέλιξη της ρεμπέτικης μουσικής στις δεκαετίες που πέρασαν. Μία παρέα που η σχέση της με το ρεμπέτικο είναι βαθύτερη απ’ ότι αρχικά φαίνεται.

Τα πρόσωπα του έργου:

Δόμνα Σαμίου: Κατερίνα Λυκογιάννη
Πελάτες στην ταβέρνα: Ασημίνα
Φλίγγου, Παναγιώτα Ντόλα, Κατερίνα
Σακελλαρίου, Λάζαρος Κυπριώτης &
Γιώργος Δήμου
Ιδιοκτήτης ταβέρνας: Δημήτρης
Ρηγάτος
Παράσχος (Πάρης): Γιώργος Τσερεμές
Ελβίρα: Μαρία Αλεξοπούλου Κολόκα
Σαράντος: Θάνος Σταθόπουλος
Δάφνη: Εύα Τσακανίκα
Ρόζα Εσκενάζυ: Αρετή Τσερεμέ
Σωτηρία Μπέλλου: Τζένη Αβραμίδη

Φωνές:

Πατέρας της Ρόζας: Λάζαρος
Κυπριώτης
Βαγγέλης: Δημήτρης Λυμπέρης
Μητέρα της Σωτηρίας: Σταυρούλα
Καντέλλα
Αλέξανδρος: Δημήτρης Ρηγάτος

Σκιές:

Φώτης Τσεκουράς, Ελένη Ρηγάτου,
Αντιγόνη Τσάκωνα & Δημήτρης
Ρηγάτος

Συντελεστές:

Διασκευή Κειμένων: Γιώργος Δήμου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Δήμου &
Λάζαρος Κυπριώτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αντιγόνη
Τσάκωνα
Χοροί, Χορογραφίες: Ιωάννα Ρέτση
(Πολιτιστικός Σύλλογος Βαρθολομιού
«Εν Χορώ»)
Μουσική, Βίντεο & Φωτισμοί:
Λευτέρης Ξένος, Μαρία Στουραΐτη,
Αγραπίδης Παναγιώτης.
Διεύθυνση Σκηνής: Κατερίνα
Λυκογιάννη
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Σπανός

Τηλ. Κρατήσεων: 697 396 1281

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: