Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Τι είναι το Google Effect και πώς μπορείς να το διαχειριστείς
Τι είναι το Google Effect και πώς μπορείς να το διαχειριστείς

Τι είναι το Google Effect και πώς μπορείς να το διαχειριστείςΜια μορφή… ψηφιακής αμνησίας

Σου έχει τύχει να ψάξεις για μια πληροφορία που χρειάζεσαι και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να την έχεις ήδη ξεχάσει; Αυτό είναι το λεγόμενο «Google Effect» και η εκπαίδευση του εγκεφάλου μας να μη συγκρατεί πληροφορίες, τις οποίες μπορούμε να βρούμε πολύ εύκολα.

Το Google Effect όπως ονομάστηκε, είναι το φαινόμενο κατά το οποίο οι πληροφορίες που ανακτούμε από τον ψηφιακό χώρο, δεν καταγράφονται κατά κάποιο τρόπο στη μνήμη μας ή δεν έχουν την ίδια ισχύ με τις άλλες, που καταβάλαμε κάποια προσπάθεια για να τις αποκτήσουμε.

Η «ψηφιακή αμνησία» όπως αποκαλείται πολλές φορές, συμβαίνει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει προσαρμοστεί στα νέα τεχνολογικά δεδομένα κι έτσι δεν αποθηκεύει πληροφορίες, που «γνωρίζει» ότι εύκολα μπορεί να βρει στον ψηφιακό χώρο. Αυτές οι πληροφορίες για παράδειγμα, μπορεί να είναι σχετικές με ειδήσεις, με τηλεφωνικούς αριθμούς, με ημερομηνίες γενεθλίων, γιορτών κι επετείων κ.α.

Το Google Effect επηρεάζει την καθημερινότητά μας και αποδυναμώνει σταδιακά την ικανότητα του εγκεφάλου μας να θυμάται πληροφορίες, καθώς πλέον βασιζόμαστε στη ψηφιακή μηχανή αναζήτησης. Ο εγκέφαλός μας είναι σχεδιασμένος να συγκρατεί άπειρο πλήθος πληροφοριών και η εξάσκηση της μνήμης μας είναι απαραίτητη. Όσο βασιζόμαστε σε ψηφιακά μέσα για τις αναμνήσεις μας και τις πληροφορίες, τόσο περισσότερο στρες δημιουργείται, σε περίπτωση που βρεθούμε χωρίς κάποιο smartphone ή υπολογιστή για λίγο, ή και για πολύ.

Πώς το αντιμετωπίζουμε

Προσπάθησε να κρατήσεις τον παραδοσιακό τρόπο συλλογής πληροφοριών. Αναζήτησε λοιπόν, αυτές τις πληροφορίες και από άλλα μέσα, όπως πχ, τα βιβλία. Η φυσική επαφή με το μέσο αναζήτησης θα ενεργοποιήσει τον εγκέφαλό σου και θα σε βοηθήσει να εντυπώσεις τα δεδομένα.

Ο δεύτερος τρόπος είναι γυρίσεις στο παλιό καλό σημειωματάριο. Ναι, το να κρατάς σημειώσεις είναι μια άσκηση πολύ σημαντική για τη μνήμη σου. Ο συνδυασμός του γραψίματος με τη μνήμη είναι παλιός κι αποδεδειγμένος. Γι΄ αυτό άλλωστε και τα παιδιά στο σχολείο κάνουν την αντιγραφή. Για να εξοικειωθεί ο εγκέφαλος με την πληροφορία και να μπορέσει να την αφομοιώσει.

Η τρίτη λύση είναι να αφήσεις το κινητό ή το laptop στο σπίτι. Επειδή όμως, αυτό είναι δύσκολο, προσπάθησε να τα χρησιμοποιείς μόνο για τις βασικές τους λειτουργίες και να αποφεύγεις την αναζήτηση πληροφοριών μέσω αυτών.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: