Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Τι είναι το Podcast και πως να ξεκινήσεις: Οδηγός για αρχάριους

Τι είναι το Podcast και πως να ξεκινήσεις: Οδηγός για αρχάριους

To podcasting είναι μια υπηρεσία διαθέσιμη σε χρήστες η οποία τους επιτρέπει να ακούσουν τραγούδια όποτε το ζητήσουν. Ο όρος ραδιόφωνο έχει χαρακτηριστεί λανθασμένος για την περιγραφή ενός podcast καθώς τα podcast είναι ψηφιακά αρχεία και όχι ραδιοκύματα, και σε αντίθεση με το ραδιόφωνο έχουν διάρκεια στον χρόνο, και δεν απαιτούν εξοπλισμό μεγάλου κόστους. Τα podcast μπορούν να δημιουργηθούν από καθένα που διαθέτει μικρόφωνο, λογισμικό ηχογράφησης, και σύνδεση στο internet. Υπάρχουν επίσης πολλά podcast τα οποία έχουν δημιουργηθεί από οργανισμούς όπως το BBC, και την Deutsche Welle.Ο όρος “podcast” είναι παράγωγος του iPod, φορητής συσκευής μουσικής τηςApple και του broadcast.[1]. Αν και είναι σαφές και κοινώς αποδεκτό ότι ο όρος έχει να κάνει με το iPod που αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Apple, για να αποφευχθούν προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων το podcast αποκαλείται και Personal On Demand broadCAST. Ο Adam Curry, ο οποίος δημιούργησε το δημοφιλές πρόγραμμα iPodder ([1]) το οποίο είναι λογισμικό podcatcher, αυτοαποκαλείται «podfather»(«πατέρας των podcast»)και έχει γίνει γνωστός για παραποίηση άρθρων για το podcasting στην αγγλική wikipedia, τα οποία προσπαθούσε να κάνει να υποστηρίζουν ότι αυτός ήταν ο πρώτος παραγωγός. Στην πραγματικότητα, αν και έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη του podcasting δεν ήταν ο πρώτος podcaster.

Τρόπος μετάδοσης των podcastΕπεξεργασία

Η λειτουργία του έχει ως εξής: Ο παραγωγός ηχογραφεί τις εκπομπές του και τις ανεβάζει στο Ίντερνετ (συνήθως σε μορφή MP3 ή M4A) — στον διαδικτυακό εξυπηρετητή του ή σε ένα διαδικτυακό αρχείο όπως το Internet Archive — απ’ όπου οι χρήστες μπορούν να το κατεβάσουν και να το ακούσουν όποτε θέλουν. Για να γίνεται αυτόματα η μετάδοση των podcast συνήθως χρησιμοποιούνται blogs (για αυτό και τα podcast ορισμένες φορές ονομάζονται «audioblogs» («ακουστικά blogs»),στα οποία υπάρχουν άρθρα με συνδέσμους με το αρχείο ήχου. Υπάρχουν podcatchers, προγράμματα δηλαδή που λαμβάνουν podcast. Αυτά χρησιμοποιούν τα RSS feeds των blogs που συνήθως χρησιμοποιούνται για podcast,και βρίσκουν το αρχείο ήχου το οποίο κατεβάζουν αυτόματα. Οι χρήστες μπορούν επίσης να το μεταφέρουν σε ένα κινητό ή σε μια συσκευή αναπαραγωγής ήχου και να το ακούσουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε.Broadcast την σελίδα σας
Το podcasting είναι παρόμοια με τo broadcasting, για να προωθήσετε την ιστοσελίδα σας σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, εκτός από το περιεχόμενο του Ιστού. Έπίσης, επεκτείνεστε σε μη αναγνώστες, που προτιμούν να ακούσουν ηχητικά αρχεία και προγράμματα, και εξακολουθουν να ενημερώνονται σχετικά με το site σας. Μπορείτε επίσης να τους ενημερώσετε για κάποια από τα προιόντα, που βρίσκονται στο site σας, για να τσεκάρουν.
Κάντε τη φωνή σας να ακουστεί
Στο podcast, δεν μιλάτε μόνο για το site σας αυτό καθαυτό, έχετε την δυνατότητα να συζητήσετε για διάφορα θέματα, τα οποία μπορεί να αφορούν το κοινό σας. Σε αυτές τις συζητήσεις που θα κάνετε, στη συνέχεια θα βρείτε την ευκαιρία να συνδέσετε τη σημασία της σελίδας σας, με το θέμα που είναι σημείο αναφοράς στην συζήτηση και να προτρέψετε σε αυτήν για περισσότερες πληροφορίες. Εξαιτίας αυτού, οι ακροατές σας μπορεί να δελεαστούν και να δουν το περιεχόμενο του site σας και το τι προσφέρει αυτό.
Το κοινό μπορεί να συντονιστεί Anytime
Από τη στιγμή που το κοινό σας αγγιστρωθεί με το podcast σας, μπορεί να συντονιστεί για να ακούσει την εκπομπή σας, ανά πάσα στιγμή. Σε αντίθεση με το κανονικό ραδιόφωνο, μπορεί να παίξει οποιαδήποτε στιγμή το περιεχόμενο σας. Μπορεί επίσης να σχολιάσει την εκπομπή σας και να ζητήσει συμβουλές, προτάσεις και άλλες απόψεις. Μέσω αυτής της εκπομπής, το κοινό σας, κάποια στιγμή θα πάει τελίκά για να ελέγξει το site σας από ενφιαφέρον και περιέργια.

Τι εξοπλισμό χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις

Αν και – τεχνικά μιλώντας – μπορείς να ηχογραφήσεις τα πρώτα σου podcasts από το laptop σου, το μικρόφωνο των ακουστικών σου ή ακόμα και από το smartphone σου, το αποτέλεσμα θα είναι αναμφισβήτητα ερασιτεχνικό. Ρεαλιστικά μιλώντας, θα χρειαστείς τα παρακάτω κομμάτια εξοπλισμού για να ξεκινήσεις κάτι επαγγελματικό:

  • Μικρόφωνο – χρειάζεσαι ένα καλό μικρόφωνο ώστε να ακούγεσαι όσο πιο καθαρά γίνεται.
  • Pop φίλτρα – αυτά τα μικρά πραγματάκια που μπαίνουν μπροστά από το μικρόφωνο για να κρατάνε την φωνή σου καθαρή.
  • Πρόγραμμα – ένα καλό audio editing πρόγραμμα για να ξεκινήσεις. Το Audacity είναι δωρεάν και εύκολο στη χρήση για αρχάριους χρήστες.

Μόλις σιγουρευτείς πως έχεις όλα τα παραπάνω, είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις τις πρώτες σου ηχογραφήσεις.

Δημιουργώντας το πρώτο σου podcast

Στο πρώτο σου podcast, καλό είναι να γράψεις σε ένα χαρτί όλα αυτά που θέλεις να συζητήσεις για να μην κολλήσεις πουθενά και να είσαι σίγουρος πως θα καλύψεις στο τέλος όλα όσα θέλεις να πεις. Μια σαφή περιγραφή για τα θέματα που θέλεις να συζητήσεις και πόση ώρα θα μιλάς για το καθένα είναι ότι πρέπει για να ξεκινήσεις. Όσες περισσότερες σημειώσεις κρατήσεις, τόσο θα βοηθάς τον εαυτό σου να μην βγαίνει εκτός θέματος.Μόλις ολοκληρώσεις το «σενάριο» του πρώτου σου επεισοδίου, το επόμενο βήμα είναι: πρακτική, πρακτική και πάλι πρακτική. Κατέγραφε τον εαυτό σου να μιλάει και στη συνέχεια άκου το podcast σου. Έκανες λάθη; Ποια ήταν αυτά και πως μπορείς να τα διορθώσεις; Παίξε με τα προγράμματα, τον ήχο και την ομιλία σου, δες αν μπορείς να βάλεις μουσική στο background (σε χαμηλή ένταση, το θέμα είναι να ακούγεται η δική σου φωνή) και προσπάθησε να φτιάξεις ένα intro για το blog σου.Μόλις μείνεις ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα και τελειώσεις με την επεξεργασία του podcast σου, μένει ένα τελευταίο πράγμα: να το ανεβάσεις στο διαδίκτυο.

Βρες μια πλατφόρμα

Σχεδόν κάθε podcaster θέλει να ανεβάσει τα podcasts του στο iTunes – αλλά δεν είναι τόσο απλό. Αρχικά, θα χρειαστεί να βρεις μια πλατφόρμα στην οποία θα ανεβάζεις τα podcasts σου. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες και οι περισσότερες είναι εύκολες στην χρήση.Μερικές δωρεάν podcasting πλατφόρμες:

  • SoundCloud
  • Podbean
  • Podbay
  • Podomatic
  • Libsyn
  • Amazon S3

Οι επιλογές του bandwidth και της χωρητικότητας διαφέρουν από υπηρεσία σε υπηρεσία, οπότε να είσαι σίγουρος με την επιλογή της πλατφόρμας.Μόλις επιλέξεις μια πλατφόρμα και ανεβάσεις τα podcasts σου, μπορείς να στείλεις αίτημα στο iTunes. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ εύκολη – το μόνο που χρειάζεσαι είναι ο σύνδεσμος του RSS feed σου – και μπορείς να βρεις αναλυτικές οδηγίες εδώ.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: