Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Τι περιμένουμε? Να έρθουν οι Τούρκοι στην Αθήνα

Τι περιμένουμε? Να έρθουν οι Τούρκοι στην Αθήνα

του Βασίλη Τσάμη

Τι περιμένουμε? Να έρθουν οι Τούρκοι στην Αθήνα ?

Την περασμένη Τετάρτη ,στην Κωνσταντινούπολη , ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνοντας την τουρκική επιθετικότητα υπέγραψε συμφωνία με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, του Φάγεζ αλ Σάρατζ ,για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Η συμφωνία δεν είναι μόνο μια ευθεία αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας δεδομένου ότι αφαιρεί το δικαίωμα των Ελληνικών νησιών στην χάραξη της ΑΟΖ , αλλά και αμφισβητεί το δικαίωμα των νησιωτικών κρατών, όπως η Κύπρος, σε ΑΟΖ.

Η νέα πρόκληση της Τουρκίας έρχεται ως συνέχεια μιας αλυσίδας περιστατικών που έχουν ως στόχο την εδραίωση και επέκταση των τουρκικών διεκδικήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο πέλαγος.

Την ίδια στιγμή η υποχωρητικότητα της Ελλάδας αλλά και η αδιαφορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδηγούν τα πράγματα σε πλήρη αδιέξοδο καθώς η Τουρκία είναι φανερό ότι πράττει αναλόγως των Ελληνικών αντιδράσεων. Σε πρόσφατο άρθρο μου ,στις 22/9, με τίτλο “αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν, η διολίσθηση της Ελλάδας στην σφαίρα επιρροής Τουρκίας θα έρθει από την ίδια την εξέλιξη γεγονότων” είχα υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, ότι ” η Τουρκία δημιουργεί αρένες αντιπαράθεσης στον χώρο της πρώην οθωμανικής αυτοκρατορίας με στόχο οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη”.

Η συμφωνία Τουρκίας ,Λιβύης στην πραγματικότητα είναι μια νέα αρένα αντιπαράθεσης καθώς δημιουργεί τετελεσμένα που οδηγούν σε διαπραγμάτευση στην καλύτερη περίπτωση. Την ίδια στιγμή η αντίδραση της Ελλάδας ήταν σχεδόν υποτονική. Περιορίστηκε σε δηλώσεις κατευνασμού με επίκληση του διεθνούς δικαίου και στην επίδοση τελεσίγραφου μόνο στον πρέσβη της Λιβύης, προκειμένου αυτός να γνωστοποιήσει στην χώρα μας το περιεχόμενο της συμφωνίας τους με την Τουρκία για καθορισμό των θαλασσίων συνόρων τους.

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, εάν δεν συμμορφωθεί μέχρι την Παρασκευή , 6/12 , θα απελαθεί. Εδώ το ερώτημα που εκ των πραγμάτων πραγμάτων προκύπτει είναι γιατί η Κυβέρνηση δεν επέδωσε ίδιου χαρακτήρα τελεσίγραφο και στον Τούρκο πρέσβη?

Συμπέρασμα: Η Ελλάδα συνεχίζει να μην αντιλαμβάνεται το γεγονός ότι η Τουρκία παράγει δίκαιο δια της ισχύος. Περιφρονεί την διεθνή νομιμότητα και δεν την ενδιαφέρει η ειρηνική συνύπαρξη με τα γειτονικά σε αυτήν κράτη. Εισέβαλε πρόσφατα στην Συρία, στην Κυπριακή ΑΟΖ κατέχει, από το ‘ 74 , την βόρεια Κύπρο , κ.α. Υπό αυτές τις συνθήκες τίθεται επιτακτικά το ερώτημα του εθνικού σχεδιασμού σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά. Από την στιγμή που το ισχύον πλαίσιο διαλόγου- αντιμετώπισης δεν έχει φέρει αποτελέσματα, δεν πρέπει να αλλάξει?

Δεν πρέπει να βρεθούν νέοι, ποιο αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας?

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: