Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Τι ψάχνει η Ελλάδα μέσω του διαλόγου με την Τουρκία?

Τι ψάχνει η Ελλάδα μέσω του διαλόγου με την Τουρκία?

TOY BΑΣΙΛΗ ΤΣΑΜΗ

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος ήταν μια  πράξη βανδαλισμού, ως συνέχεια μιας διαδικασίας  πλήρους αφανισμού της εναπομείνουσας  Ελληνοβυζαντινής κληρονομιάς στην Κωνσταντινούπολη, με τεράστια συμβολική σημασία στην προσπάθεια που κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν να χτίσει μια νέα εθνική  ιδέα.

 Οπως ήταν αναμενόμενο,  βρήκε αντίδραση χλιαρών δηλώσεων  χωρίς πρακτική αξία ή αντίκρισμα  στην δύση με άμεσο αποτέλεσμα την επίσπευση  των κατακτητικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στις ελληνικές θάλασσες.

Η Τουρκική εισβολή στο σύμπλεγμα της Μεγίστης  ήταν  μια καλά  προσχεδιασμένη κίνηση με στόχο την μέσω του διαλόγουσυνθηκολόγηση της Ελλάδας  με όρους Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, η τριμερής μυστική συνάντηση στο Βερολίνο με τη συμμετοχή του εκπροσώπου της καγκελαρίας, Γιαν Χέκερ, της διπλωματικής συμβούλου του Έλληνα Πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή και του εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν  είναι εμφανές ότι δεν βοήθησε την ελληνική πλευρά. 

Έδωσε αναβολή μερικών μηνών στο πρόβλημα και στην παρούσα φάση εξυπηρέτησε τους σχεδιασμούς της Άγκυρας  σε μία στιγμή που η Γερμανία, η οποία αυτό το εξάμηνο προεδρεύει της Ε.Ε,  δεν θέλει  ένταση  Ελλάδας, Τουρκίας επειδή έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία  και όπως εκ των πραγμάτων φαίνεται βλέπει χώρο καί όχι χώρες στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ε.Ε .Στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και το ΝΑΤΟ.

Μια σύγκρουση Ελλάδας Τουρκίας θα διαλύσει την ΝοτιοΑνατολική πτέρυγά του με ότι αρνητικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται σε μια στιγμή ραγδαίας ανόδου της Κίνας και της Ρωσίας. 

Είναι σαφές πως  οι σύμμαχοι  δεν θέλουν την ρίξη με την  Τουρκία  και προς αυτήν την κατεύθυνση  πουλάνε  ελπίδα προστασίας για να συρθεί η Ελλάδα σε συμφωνία  που θα εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία και τέτοια παραδείγματα εξυπηρέτησης των Τουρκικών στόχων υπάρχουν αρκετά. 

Εκ των πραγμάτων το ερώτημα που προκύπτει είναι  ο στόχος του διαλόγου.

Η Ελλάδα θα κάνει διάλογο για να νομιμοποιηθούν οι Τουρκικές κατακτήσεις και αξιώσεις ή για να φέρει την Τουρκία στην ρότα του διεθνούς δικαίου.Για να απαντήσουμε στο ερώτημα πρώτα και  κύρια πρέπει  να εξετάσουμε την τρέχουσα στρατιωτική, πολιτική και οικονομική συγκυρία της περιοχής.

Η Τουρκία  βρίσκεται  μέσα σε μια πυρκαγιά που η ίδια άναψε  και όπως εκ των πραγμάτων φαίνεται τείνει να υπερβεί τις αντοχές της.

 -Έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να τα ξεπεράσει χωρίς σοβαρή  πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση.

– Ο στρατός της είναι εμφανές ότι έχει αποδυναμωθεί σημαντικά λόγω των εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν το  αποτυχημένο πραξικόπημα. Αυτό μπορεί να το διακρίνει κάποιος καί από τον τρόπο που διαχειρίζεται τα ανοικτά πολεμικά μέτωπα.

-Τα τελευταία χρόνια τα μέτωπα του πολέμου που έχει ανοίξει  έχουν ήδη κουράσει ένα τμήμα της  Τουρκικής κοινωνίας και η  επέκταση των στρατιωτικών  επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ,  στην Λιβύη  κτλ θα απαιτήσει επιπλέον κεφάλαια και ανθρώπινο δυναμικό  με ότι κοινωνικοοικονομικές  συνέπειες αυτό συνεπάγεται .

– Ο Νεοθωμανισμός που προσπαθεί να επιβάλει ο Ερντογάν είναι ένα σύστημα διακυβέρνησης και αξιών που δεν μπορεί να επιβιώσει  για πολύ στον σημερινό  πολυκεντρικό κόσμο που εκ των πραγμάτων βρίσκεται σε φάση μετάβασης.

Μόνο μεταξύ των υποστηρικτών του ισλαμικού κράτους μπορεί να βρεί σεβασμό το αξιακό πλαίσιο που προωθεί ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Συμπέρασμα:Όπως έχουν διαμορφωθεί οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας καί  σε διεθνές, περιφερειακό επίπεδο θα είναι απολύτως τρελό, μια πολιτική αυτοκτονία  επικών  διαστάσεων , να πάει η Ελλάδα σε διάλογο με την Τουρκία, όταν την ίδια στιγμή η Τουρκία βρίσκεται σε πλήρη  πόλεμο με το διεθνές δίκαιο και τίς αρχές της Δημοκρατίας.

Δεν θα κάνει πίσω η Τουρκία στους  επεκτατικούς σχεδιασμούς της αν δεν κάνει βήματα Δημοκρατίας στο εσωτερικό  και δεν θα υποχωρήσει διπλωματικά όταν βλέπει ότι μπορεί να κατακτήσει τους ίδιους στόχους με την στρατιωτική της ισχύ.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: