Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Τι ψάχνει η Τουρκία στον Έβρο?

Τι ψάχνει η Τουρκία στον Έβρο?

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΜΗ

Σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Δένδια, η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές μετρήσεις για την επέκταση του φράχτη στον Εβρο.

Τότε, η Τουρκία ζήτησε να της γνωρίσουμε τις συντεταγμένες κατασκευής του φράχτη και η Ελλάδα απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους.

 Η Τουρκία αντέδρασε και όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών της Τουρκίας “η παραβίαση αυτή απετράπη αμέσως από τις αρμόδιες υπηρεσίες με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων”. Στην συνέχεια, δλδη μετά την ανεμπόδιστη στρατιωτική κατάληψη της εν λόγω περιοχής και την δημοσιοποίηση του ζητήματος απο αγγλική εφημερίδα, ακολούθησε ενα αλαλούμ παραπληροφόρησης, αποπροσανατολισμού και αντιφατικών δηλώσεωναπο την ελληνική κυβέρνηση, δηλώσεις οι οποίες εκθέτουν ανεπανόρθωτα το «​επιτελικό κράτος» της ΝΔ και την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω γεγονότα, αλλα και την ασάφεια των προβλέψεων της Συνθήκης της Λοζάνης ως προς την οριοθέτηση της συνοριογραμμής στον Έβρο, είναι ηλίου φαεινότερον ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμη ήττα δεδομένου ότι για μια ακόμη φορά η Τουρκία αμφισβήτησε επιτυχώς με στρατιωτικά μέσα την ελληνική κυριαρχία, αυτή τη φορά σε ελληνικό έδαφος περιοχής των Φερών που βρίσκεται στην πλευρά της τουρκικής όχθης. 

Συμπέρασμα :Η Τουρκία απο την εποχή του ψυχρού πολέμου ηταν και παραμένει ένα γεωστρατηγικό σημείο μεγάλης σημασίας για τους στόχους του ΝΑΤΟ, εξέλιξη η οποία την καθιστά υπολογίσιμο διεθνή παράγοντα. 

Η θέση της – κλειδί για την υλοποίηση των στόχων της βορειοατλαντικής συμμαχίας δίνει, μεταξύ άλλων, μεγάλη δύναμη στην τουρκική πολιτική ηγεσία και αέρα υπεροχής στις διακρατικές σχέσεις. Την ίδια στιγμή, ο προβληματικός χαρακτήρας της Τουρκίας που περιλαμβάνει υψηλό βαθμό αυταρχισμού και επεκτατισμού, λειτουργώντας ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδας, χώρας σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Εδω και αρκετά χρόνια, τόσο στο Κυπριακό, οσο και στις Ελληνοτουρκικές διάφορες η Ελλάδα συνομιλεί και η Τουρκία κατακτά χωρίς αυτό να ενοχλεί ιδιαίτερα τα δυτικά μητροπολιτικά κέντρα. 

Η Τουρκία συνεχώς παραβιάζει την νομιμότητα για να κατασκευάζει μια νέα νομιμότητα στα μέτρα των εθνικών της συμφερόντων. Αυτό κάνει τώρα στον Έβρο υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επανασχεδιάσει μονομερώς τα κοινά σύνορα. Αυτό έκανε και με την συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων συνόρων με την Λιβύη, κτλ.Βέβαια, αν θέλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, πρόβλημα δεν είναι μόνο ο Τουρκικός επεκτατισμός. 

Η πολιτική της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία δεν καθορίζεται μόνο απο την Ελλάδα και εδω είναι η ουσία του προβλήματος. Παρεμβάσεις και πιέσεις διεθνών παραγόντων που αγνοούν την δημοκρατική τάξη και το διεθνές δίκαιο έχουν επιβάλει επώδυνους συμβιβασμούς με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα. 

Αυτό συμβαίνει επειδή η Τουρκία, ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, οπως και η Ελλάδα, παρα τις κατα καιρούς πολιτικές διαφορές σε διμερές επίπεδο με χώρες της Δύσης, οπως τα τελευταία χρόνια με τις ΗΠΑ, έχει προνομιακή μεταχείριση απο το ΝΑΤΟ για να εξασφαλίζεται η ασφάλεια της Συμμαχίας στο στρατηγικής σημασίας νοτιοανατολικό πλευρό της και επίσης είναι ενα απαραίτητο πολεμικό εργαλείο για το ΝΑΤΟ λόγω γεωγραφικής θέσης και στρατιωτικής ισχύος, δεδομένου ότι έχει γύρω στις 550 χιλιάδες στρατό και στρατιωτικές δαπάνες γύρω στα 18 δισ € τον χρόνο. Αυτή το σχήμα οργάνωσης και λειτουργίας του ΝΑΤΟ έχει επιβάλει στην Ελλάδα προσανατολισμό συνεχών παραχωρήσεων, εξέλιξη την οποία ευνοεί και η προβληματική δομή διοίκησης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. 

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε δει αρκετές φορές να ικανοποιούνται τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας, είτε ως αντάλλαγμα, είτε ως προτιμησιακή επιλογή, χωρίς η Ελλάδα να προβάλει ουσιαστική διαφοροποίηση . Η εν λογω κατάσταση είναι μια διαρκής υπονόμευση των ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή και ως σχήμα γεγονότων έχει προωθήσει την σταδιακή συρρίκνωση του ελληνισμού. 

Αν λοιπόν θέλουμε, ως χώρα, να σταματήσουμε την συνεχιζόμενη συρρίκνωση κάποια στιγμή πρέπει να επικρατήσει ο ρεαλισμός έναντι της υποχώρησης και αυτο δεν είναι επιλογή, είναι πολιτική αναγκαιότητα. 

Η Ελλάδα, απο την στιγμή που το ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνεται με τρόπο που να εξασφαλίζει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, οφείλει να σκληρύνει την άμυνα της έναντι της τουρκικής επεκτατικότητας και επίσης να ζητήσει απο το ΝΑΤΟ μια νεα ιδρυτική συμφωνία, δεδομένου ότι υπο αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να διασφαλίσει ειρήνη μεταξύ δυο μελών του, με αποτέλεσμα η μη θέση επι των διμερών διαφορών Ελλάδας – Τουρκίας να λειτουργεί υπέρ του ισχυρού, δλδη υπέρ της Τουρκίας, ανοίγοντας ενα ολοένα και βαθύτερο χάσμα στη σχέση Ελλάδας, Τουρκίας. 

Στο πλαίσιο αυτό και οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν να κατανοήσουν ότι η συλλογική ασφάλεια δεν μπορεί να εξελιχθεί σε βάρος της ασφάλειας χωρών – συμμάχων, αφήνοντας, στην περίπτωση, την Τουρκία να επιβάλλει τα κριτήριά της για να επιτευχθεί επιτυχώς και η επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Τουρκίας. 

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: