Τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας με τον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης Σ. Λιβανό
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας με τον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης Σ. Λιβανό

Τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας με τον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης Σ. Λιβανό

Μια πρώτη ενημέρωση για τα χρόνια προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Ηλείας έγινε χθες το πρωί στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με την διοίκηση της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας.

Ο κ. Λιβανός δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει άμεσα η αναδιάρθρωση της Κορινθιακής σταφίδας σε επίπεδα που θα ικανοποιούν τους παραγωγούς.

Σχετικά με τα υπόλοιπα αιτήματα, όπως είπε και στην εφ. «Πατρίς» ο κ. πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών, δεν έλαβαν ικανοποιητικές απαντήσεις.

Με τον κ. Λιβανό συνομίλησαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών κ.κ. Χρήστος Βαλιανάτος και Σωτήρης Κακαλέτρης αντίστοιχα, οι οποίοι και του παρέθεσαν μια σειρά αιτημάτων, τα οποία περιλαμβάνονται και στο σχετικό υπόμνημα που του είχαν αποστείλει.

Η  αναδιάρθρωση της Κορινθιακής σταφίδας, η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, το θέμα των συνδεδεμένων ενισχύσεων για βιομηχανική τομάτα, Κορινθιακή σταφίδα και εσπεριδοειδή, ήταν μερικά από τα θέματα που τέθηκαν στην τηλεδιάσκεψη.

«Είπαμε ότι θα ξαναμιλήσουμε. Το θετικό που ακούσαμε είχε να κάνει με την αναδιάρθρωση της Κορινθιακής σταφίδας, η οποία είπε ότι θα προχωρήσει, κι ότι θα είναι το κόστος 80% που θα ενισχύονται οι παραγωγοί. Θα επιδοτείται δηλαδή το 80%. Περιμένουμε να βγει και η απόφαση του υπουργείου ώστε να γνωρίζουν και οι παραγωγοί τι ακριβώς θα παίρνουν.

Συνεχίζουμε να κρατάμε μικρό «καλάθι» γιατί δεν λάβαμε πολλές απαντήσεις, πέραν της Κορινθιακής σταφίδας.

Ελπίζουμε να έχουμε σύντομα νέα επαφή και εξελίξεις, γιατί η κατάσταση στον αγροτικό τομέα είναι δυσοίωνη…», δήλωσε ο κ. Βαλιανάτος.

«Να εκμεταλλευτούμε τις συγκυρίες…»

Η διοίκηση της Ομάδας Παραγωγών μίλησε και   για την ανάγκη ενίσχυσης των συνεταιριστικών οργανώσεων όσον αφορά στην διακίνηση των προϊόντων, αλλά και για τα επιχειρησιακά προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών, ζητώντας απλούστευση της γραφειοκρατίας του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή αυτών των προγραμμάτων.

Επίσης, ζήτησαν  αναδιοργάνωση των  ΤΟΕΒ του Νομού με εκσυγχρονισμό νομοθεσίας και δικτύου και αναβάθμιση του προσωπικού με προοπτική την καλύτερη διαχείριση  του αρδευτικού νερού και την μείωση του κόστους χρήσης.

Σε ερώτημα για  το Τμήμα Γεωπονίας που του έθεσε ο κ. Βαλιανάτος ο κ. Λιβανός είπε χαρακτηριστικά ότι αποτελεί θέμα που απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα.

Πάντως, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι ο ίδιος έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την περιοχή, με δεδομένο ότι κατάγεται και ο ίδιος από την περιφέρεια δυτικής Ελλάδας, λέγοντας ότι η Ηλεία είναι μια περιοχή που έχει μείνει πολύ πίσω στην ανάπτυξη.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να μην μείνουν ανεκμετάλλευτες οι συγκυρίες, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, σε μια εύφορη περιοχή με ιστορική και πολιτιστική παράδοση, που αν όλα αυτά συνδεθούν και με τον τουρισμό και διαμορφωθεί το brand για την ταυτότητα της ελληνικής διατροφής που επιχειρείται, η Ηλεία θα μπορέσει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό που ο ίδιος και γενικότερα η ηγεσία του υπουργείου οραματίζεται.

patrisnews

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: