Το δάσος της Φολόης και το Ρέμα των Μύλων ανάμεσα στα πιο παραμυθένια δάση της Ελλάδας
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Το δάσος της Φολόης και το Ρέμα των Μύλων ανάμεσα στα πιο παραμυθένια δάση της Ελλάδας 

Το δάσος της Φολόης και το Ρέμα των Μύλων ανάμεσα στα πιο παραμυθένια δάση της Ελλάδας 

Υπέροχα σκηνικά μπορούμε να αντικρίσουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ωστόσο, μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας κατέχουν τα δάση της, τα οποία διαθέτουν ασύλληπτη ομορφιά. Η χώρα μας, εξάλλου, αποτελείται κατά το ¼ της συνολικής έκτασής της από δάση, γι’ αυτό και βρίσκεται στην τέταρτη θέση των χωρών της Ευρώπης με δασικό πλούτο. Μία περιπλάνηση σε αυτά θα σας αναζωογονήσει, καθώς θα αντικρύσετε την πλούσια βλάστηση, τα τρεχούμενα νερά και τη μοναδική πανίδα, ενώ θα ηχούν οι μελωδίες της φύσης.

1. Βάλια Κάλντα

2. Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου, Βοϊδομάτης

Η πηγαία ομορφιά και ποικιλομορφία της περιοχής την κατατάσσει στους θησαυρούς της Ελλάδας, τον οποίο καμία φωτογραφία δεν μπορεί να αποτυπώσει. Βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων, στο Ζαγόρι της Ηπείρου, η συγκεκριμένη περιοχή έχει ανακηρυχθεί εθνικός δρυμός από το 1973 κι έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών natura 2000, με τις κατάφυτες πυκνές εκτάσεις της να αλληλοδιαδέχονται απότομους γκρεμούς. Ο Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου περιλαμβάνει πολλά παρθένα και προστατευόμενα δάση με ποικιλίες δέντρων και φυτών όπως ιτιές, πλατάνια, οξιές και λεύκες, ενώ σε μεγαλύτερο υψόμετρο δρυς και βελανιδιές, αλλά και προστατευόμενα είδη ζώων. Στην πανίδα του δρυμού περιλαμβάνονται 24 είδη θηλαστικών, πολλά από τα οποία είναι υπό εξαφάνιση, όπως αρκούδες, λύκοι, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, λύγκες, κουνάβια, ενώ στην κατηγορία των πτηνών συναντάμε γύρω στα 133 είδη, μεταξύ των οποίων και διάφορα αρπακτικά όπως αετούς, γύπες και γεράκια. Σε όποιο μονοπάτι κι αν επιλέξετε να περπατήσετε, προκειμένου να θαυμάσετε την ατόφια φυσική ομορφιά, θα συναντήσετε μοναδικά θεάματα, με τα κλαριά των πλατάνων να απλώνονται πάνω σας και δίπλα να τρέχει ο Βοϊδομάτης, ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης.

3. Δάσος του Λαϊλιά Σερρών

4. Δάσος Μουριών, Κιλκίς

Βόρεια του οικισμού Δοϊράνη, στα 4 χιλιόμετρα, στο χωριό Μουριές του Κιλκίς, 590 στρέμματα φύσης αποτελούν ένα ζωντανό έργο της φύσης με σπάνια ομορφιά, την οποία σχηματίζει το φυσικό δάσος μεικτής σύνθεσης δρυός και φράξου. Το Δάσος Μουριών, ή αλλιώς τα «Χίλια Δέντρα», αποτελεί και σημαντικό σταθμό κατά τη μετανάστευση των πουλιών. Λίγο πιο πάνω από το χωριό Μουριές, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το δάσος, θα συναντήσετε και τον εποχιακό καταρράκτη των Μουριών, εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο βόρειο τμήμα του Νομού Κιλκίς, κοντά στο δάσος των Μουριών και πάνω στα σύνορα με τα Σκόπια βρίσκεται η λίμνη της Δοϊράνης. Έχει έκταση περίπου 38 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τα οποία τα 13 ανήκουν στην Ελλάδα. Αποτελεί έναν υγρότοπο με ιδιαίτερη πολυμορφία βλάστησης και πλούσια πανίδα. Στις όχθες της λίμνης θα αντικρίσετε γαλήνιες εικόνες, ενώ βορειανατολικά βρίσκεται το Δάσος των Μουριών. Το δάσος στο σύνολό του έχει χαρακτηρισθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, βρισκόμενο ανάμεσα σε γεωργικές εκτάσεις και βοσκοτόπια. Μετά την εξόρμησή σας σε αυτό, μπορείτε να ξεκουραστείτε στον χώρο αναψυχής, ανάμεσα σε αιωνόβιες βελανιδιές 400 ετών.

5. Λίμνη Σκρα, Δάσος Κιλκίς:

6. Δάσος Ροδόπης

Στο βορειότατο άκρο του ελληνικού τμήματος της οροσειράς της Ροδόπης, αποτελώντας ουσιαστικά τμήμα του Δάσους του Φρακτού, θα συναντήσετε το δάσος της Ροδόπης, σε έκταση 5.892 στρεμμάτων. Η ονομασία Φρακτό (και η παλιά ονομασία Ζαγκραντένια) σημαίνει «φραγμένο μέρος», λόγω των γύρω βουνοκορφών και της πυκνής βλάστησης. Το συγκεκριμένο δάσος έχει αναγνωριστεί ως παρθένο το 1979 και από το 1980 έχει ανακηρυχτεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». Βρίσκεται υπό καθεστώς ειδικής προστασίας, λόγω της μεγάλης φυτογεωγραφικής, οικολογικής και ιστορικής του αξίας. Αποκαλείται και «Παρθένο Δάσος», καθώς δεν υπήρξε ανθρώπινη επέμβαση επί πέντε αιώνες. Οξιά, ερυθρελάτη, δασική πεύκη, σορβιά, ιτιά και σφένδαμο είναι ορισμένα είδη που φύονται στο μοναδικό παρθένο δάσος της χώρας, ενώ ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση με τα πλατύφυλλα και κωνοφόρα δέντρα ζουν 32 είδη θηλαστικών όπως η καφέ αρκούδα, η αλεπού, το ελάφι, ο λύκος, το αγριοκάτσικο, το ζαρκάδι, ο λαγός, το αγριογούρουνο και άλλα σπάνια προστατευόμενα είδη. Στο δάσος βρίσκεται και η Χαράδρα του Αγριόγιδου, όπου ζουν αγριόγιδα σε απόκρημνες πλαγιές, των οποίων το τρίχωμα αλλάζει χρώμα αναλόγως της εποχής. Δεν λείπουν από το ονειρικό σκηνικό του δάσους τα τρεχούμενα νερά, καθώς σε αυτό τρέχουν εντυπωσιακοί καταρράκτες και ρέματα. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας σας θα ηχούν τα κελαηδήματα από σπάνια είδη πουλιών, ενώ σε χαμηλές πτήσεις θα δείτε να πετούν γερακίνες, χρυσαετοί και άλλα σπάνια είδη.

7. Δάσος Φολόης

8. Ρέμα των Μύλων, Ορεινή Κορινθία

Μια ξεχωριστή διαδρομή μέσα από ένα πυκνό δάσος με μαύρη πεύκη και ελαιώνες, οδηγεί τον επισκέπτη στο οροπέδιο της Ζάχολης, σε ένα παραδοσιακό χωριό γεμάτο βρύσες, αλώνια και ξωκλήσια. Το Ρέμα των Μύλων, μία φυσική ρεματιά με λιμνούλες γεμάτες πέστροφες, καταρράκτες και γεφυράκια, βρίσκεται στο ορεινό χωριό, 11 περίπου χιλιόμετρα από το Δερβένι του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Αυτή η ρεματιά, πλούσια σε χρώματα, γάργαρα νερά, και πέτρινες βρύσες, περιβάλλεται από ένα ονειρικό φυσικό τοπίο, ιδανικό για εξόρμηση, χωρίς κανένα βαθμό δυσκολίας. Μπορείτε να συνδυάσετε την περιπλάνησή σας στο δάσος με μία επίσκεψη στην κοντινή Παναγία των Καταφυγίων ή Καταφυγιώτισσα, ένα μικρό εκκλησάκι σμιλεμένο στον βράχο με άπλετη θέα μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο.

9. Δάσος Στενής, Εύβοια

10. Φοινικόδασος του Βάι

Στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, στον νομό Λασιθίου, δίπλα στη θάλασσα, στις κρητικές ακτές του Καρπάθιου πελάγους, 20 περίπου χιλιόμετρα από τη Σητεία, βρίσκεται το απαράμιλλης ομορφιάς Φοινικόδασος του Βάι, ένα ξεχωριστό δάσος που συνθέτει τροπικές εικόνες με τον ενδημικό κρητικό φοίνικα. Το δάσος αποτελεί ένα από τα 19 αισθητικά δάση της Ελλάδας από το 1973. Η ονομασία του οφείλεται στην τοπική διάλεκτο, όπου οι φοίνικες ονομάζονται βάγιες ή βάγια. Το θέαμα θα σας καταπλήξει, καθώς το δάσος αποτελεί μια όαση στην «έρημο» της ανατολικής Κρήτης και ένα κόσμημα γενικά για την Ελλάδα.

Η φύση της Ελλάδας, λοιπόν, «κατακλύζει» από τοπία ανείπωτης ομορφιάς. Τέτοια παραμυθένια σκηνικά, έτοιμα να σας προσφέρουν δυνατές εμπειρίες, θα βρείτε στα δάση της χώρας μας, στα οποία κάθε επισκέπτης νιώθει ότι νεράιδες και ξωτικά θα ξεπηδήσουν κάπου ανάμεσα στα λουλούδια, την πυκνή βλάστηση και τα ρυάκια.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: