«Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές»
Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
«Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές»
Οι αντιδράσεις μας για τις ανώτατες σχολές Πύργου και Αμαλιάδας έπιασαν τόπο - Ο Γαβρόγλου αλλάζει οριακά το νομοσχέδιο

«Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές»

Σήμερα, που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων, αντί για τους συνήθεις θορυβώδεις και σε κάποιες περιπτώσεις κακόγουστους επετειακούς εορτασμούς, που η πανδημία άλλωστε μας αναγκάζει να περιορίσουμε στο ελάχιστο, μέσα από τα λόγια αυτά του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού, ας προσεγγίσουμε και ας αναστοχαστούμε την αληθινή σημασία και την πραγματική αξία του κοσμοϊστορικού αυτού γεγονότος.

Αναμφίβολα το απελευθερωτικό μήνυμα της Ελληνικής Επανάστασης συγκλόνισε, συγκίνησε και γοήτευσε με το μεγαλείο τηςτην ανθρωπότητα εκείνης της εποχής πουζούσε κάτω από την ανελεύθερη και απολυταρχική «Ιερά Συμμαχία» των αυτοκρατόρων της Πρωσίας, της Αυστρίας και της Ρωσίας. Ένα ρωμαλέο φιλελληνικό κίνημα εκδηλώθηκε τότε υπέρ του δίκαιου αγώνα των Ελλήνων, καθοδηγούμενο από τις ιδέες του ρομαντισμού, που κυριαρχούσε στην Ευρώπη.

ΗΕλλάδα μέσα από την Επανάσταση του ’21 συγκροτήθηκε σε Έθνος και αναγνωρίστηκε ως Κράτος. Απέκτησε τρία Επαναστατικά Συντάγματα στα οποία ενσωματώθηκαν οι πολιτικές ιδέες και οι ηθικές αξίες που απετέλεσαν το ιδεολογικό πρόταγμα του Διαφωτισμού. Με αυτόν τον τρόπο εισήλθε στην ιστορική περίοδο της Νεωτερικότητας. Παράλληλα, η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε η πρώτη επιτυχημένη εθνικοαπελευθερωτική εξέγερση στην Ευρώπη, που εν συνεχεία ενέπνευσε τις επαναστάσειςκαι άλλων βαλκανικών λαών.

Σήμερα, 200 χρόνια μετά, οι εθνικές, πνευματικές και μεταφυσικές αλήθειες που εκπέμπει ο Αγώνας για ελευθερία και ανεξαρτησία των Ελλήνων εξακολουθούν να είναι επίκαιρες και διδακτικές. Δε μας βοηθούν μόνο να προσδιορίσουμε τη σχέση μας με το παρελθόν, αλλά και τη σχέση μας με τον εαυτό μας και τον σύγχρονο κόσμο. Δεν πρέπει λοιπόν να τις παραγνωρίζουμε ή να τις αποσιωπούμε αλλά έχουμε χρέος να τις αναδεικνύουμε σε κάθε ευκαιρία.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: