Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Το εξαιρετικό Αφιέρωμα για τη θυσία των Προσκόπων της Μικράς Ασίας

Το εξαιρετικό Αφιέρωμα για τη θυσία των Προσκόπων της Μικράς Ασίας

Το εξαιρετικό Αφιέρωμα για τη θυσία των Προσκόπων της Μικράς Ασίας και η σημαντική ομιλία του Καθηγητή Χρήστου Τερέζη

Η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας κατάφερε να κρατήσει το ενδιαφέρον του πολυπληθούς κοινού, σε μια τρίωρη περίπου συνολικής διάρκειας εκδήλωση αφιερωμένη στη θυσία των Προσκόπων της Μικράς Ασίας.
Κατάμεστη από κόσμο η αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Πύργου, το Σάββατο βράδυ 9 του Νοέμβρη, η οποία και παραχωρήθηκε ευγενικά από την Διεύθυνση του Σχολείου.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Φιλοσοφίας κ. Χρήστος Τερέζης, ο οποίος ανέπτυξε με εμβρίθεια το θέμα : “Μικρασιατικό Έπος και συνειδητή ανάγνωση των Εθνικών αφηγήσεων”
Να σημειωθεί ότι για 7η συνεχή χρονιά διοργανώθηκε από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας, καθώς και ότι για πρώτη φορά συμμετείχαν και εκπρόσωποι Μικρασιατικών Συλλόγων από την Κάτω Παναγιά και την Γλύφα,.

Κατάμεστη από κόσμο η αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Πύργου το Σάββατο βράδυ 9 του Νοέμβρη, με το Αφιέρωμα “Θυσίας Μνήμη”, που ετοίμασε επιμελώς για 7, συνεχή χρονιά η δραστήρια Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας, με την αγωνιστική σύνθεση του Δ.Σ.
Εξαιρετική η εισήγηση του κεντρικού ομιλητή Πανεπιστημιακού Καθηγητή κ. Χρήστου Τερέζη.
Συνήρπασε με τα παραδοσιακά και άλλα τραγούδια της η Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, σε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της.


Ένας συγκερασμός στη διευθέτηση των χρονικών ορίων ενός εκάστου απαιτείται, αλλά όπως και να έχει το εν λόγω Αφιέρωμα γίνεται χρόνο με το χρόνο, όλο και καλύτερο!!
Και είναι ιερός ο σκοπός αυτού του Αφιερώματος, αφού εξιστορεί και αναμνημήσκεται τα δραματικά γεγονότα της Μικράς Ασίας, καθώς και για τους Προσκόπους που θυσιάστηκαν στην Κάτω Παναγιά, στα Σώκια, και στο Αϊδίνι!!
Την Κυριακή 10 του Νοέμβρη το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, για τους θυσιασθέντες Προσκόπους, στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Πύργου.
ΤΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΕΠΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ
Προσωπικά μου έκανε εντύπωση η ομιλία του κ. Χρήστου Τερέζη, όπου με αριστοτεχνικό τρόπο συνέδεσε το αρχαίο έπος με το σύγχρονο και την αρχαία Ελληνική Γραμματεία με τη γέννηση της “Μεγάλης Ιδέας”, που όμως, όπως είπε, ήταν δημιούργημα της ελληνικής αστικής τάξης.
Συγκεκριμένα είπε σε μια αποστροφή του λόγου του : “Εκατό χρόνια μετά το 1821 επέρχεται το τέλος ενός έπους, που όμως είχε εντρυφήσει επ’ αυτού η ελληνική αστική τάξη”!!
Τον διακεκριμένο ομιλητή παρουσίασε στο βήμα ο Α’ Υπαρχηγός της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ηλείας κ. Ανδρέας Γιατράς.
Ο κ. Τερέζης στην ανάπτυξη της εισήγησής του ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής :
Μέσα από μια βαθιά ανάγνωση της ανθρώπινης περιπέτειας αναδεικνύονται τα έθνη του Πολιτισμού. Το Έθνος είναι εκείνο που αναδεικνύει την αξία του, μέσα από την οποία διαχέεται η εθνική συνείδηση.
Από τον περίφημο Επιτάφιο του Περικλέους, που συνέγραψε ο Θουκυδίδης, διαφαίνεται το γεγονός και αναδεικνύονται στην αγόρευση του Περικλή, κατά τον πρώτο χρόνο του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, η αξία και τα ιδανικά του πολιτισμού.
Όσον αφορά τώρα τις αντιφάσεις της ελληνικής φυλής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, κατά τον εκλεκτό ομιλητή, ενυπάρχει το “ιστορικό ενδεχόμενο” και όχι το “στερεότυπο”!!
Σε άλλο σημείο της ομιλϊας του ο κ. Τερέζης είπε ότι από το 1453 έως το 1821 η πνευματική ικανότητα και παραγωγή των Ελλήνων δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την επαναφορά στο προσκήνιο των αξιών της αρχαίας Ελλάδας!!
Σε μια κρίσιμη φάση της ομιλίας του ο κ. Τερέζης κάνοντας ανάλυση της έννοιας για την “Μεγάλη Ιδέα”, προσπάθησε να να συνεκτιμήσει δομικά στοιχεία της αρχαίας ελληνικής παράδοσης ως κινητήριας δύναμης της θεωρητικής έννοιας “Μεγάλη Ιδέα”, που όπως προείπαμε δεν ήταν προϊόν της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά δημιούργημα της ελληνικής αστικής τάξης!!
Η επαναστατική κίνηση του 1909, που έφερε τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην Εξουσία, εκείνη την περίοδο επανέρχεται στο προσκήνιο η “Μεγάλη Ιδέα”!!
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τερέζης τόνισε ότι σήμερα τόσο στον εθνικό περίγυρο, όσο και στο διεθνές περιβάλλον το τοπίο είναι θολό… Εμείς καλούμαστε σήμερα να επαναφέρουμε στο προσκήνιο όλες εκείνες τις αξίες του παρελθόντος…
Μάλιστα ανέφερε ένα χαρακτηριστικό προσωποποιημένο παράδειγμα με τον μεγάλο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, για τον οποίο είπε ότι κατάφερε να συνενώσει το παρελθόν των αξιών με τις προσδοκίες του μέλλοντος!!

(Για τους χαιρετισμούς, τις παρουσίες και τη συνεστίαση ακολουθεί επόμενη ανάρτηση ευθύς αμέσως… Να σημειώσουμε τέλος ότι το όλο Ρεπορτάζ θα ολοκληρωθεί με την ανάρτηση βίντεο, μ’ ένα καταπληκτικό τραγούδι που απέδωσε η περίφημη Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου).

Δημοσιογράφος Αντρέας Αυγ. Καπογιάννης – ΑΝΚ

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: