Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Τοπική αγορά: «Ψυχρολουσία» για «επιστρεπτέα», σάλος για Κυριακές
ΠΑΤΡΑ

Τοπική αγορά: «Ψυχρολουσία» για «επιστρεπτέα», σάλος για Κυριακές


Ψυχρολουσία για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και στην Πάτρα, που από το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης είχαν μια δυσάρεστη έκπληξη από την ΑΑΔΕ. Με email στους λογαριασμούς που τηρούν στο Taxisnet, ενημερώθηκαν πως δεν έχουν τηρήσει τους όρους χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής και θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν στο σύνολό τους και μάλιστα εντόκως.

Τα «ραβασάκια» αφορούν πανελλαδικά περίπου 20.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που διαπιστώθηκε ότι δεν τήρησαν τις προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης, που αφορούσαν κυρίως στη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Να σημειωθεί ότι στη Δυτική Ελλάδα, μέσα από τους επτά κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών, παρασχέθηκε συνολική ρευστότητα 250 εκατ. ευρώ σε περίπου 35.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Στην Αχαΐα έλαβαν συνολική ρευστότητα άνω των 130 εκατ. ευρώ, περίπου 15.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Πατρινός λογιστής ανέφερε στην «Π» ότι πελάτης του πήρε την περασμένη Τετάρτη ειδοποιητήριο για να επιστρέψει 60.000 ευρώ, αλλά για καλή του τύχη, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν σταλεί στην ΑΑΔΕ κάποια έγγραφα εγγυοδοσίας. Για τον λόγο αυτό, θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων από τους ενδιαφερόμενους.
Αλλος φοροτεχνικός ανέφερε στην «Π» ότι πρόβλημα αντιμετωπίζουν και επιχειρήσεις που έκλεισαν, απολύοντας και το προσωπικό τους, με αποτέλεσμα η ΑΑΔΕ να τους ζητά επιστροφή της ενίσχυσης.

Πάντως, από την πλευρά των επιχειρήσεων επιρρίπτεται η ευθύνη στους λογιστές φοροτεχνικούς, καθώς θεωρούν ότι αυτοί ως εξειδικευμένοι επαγγελματίες θα έπρεπε να γνωρίζουν τα χρονικά όρια που έθετε ο νόμος για τις απολύσεις του προσωπικού και να έχουν προειδοποιήσει τη διεύθυνση.

Τάσος Νικολακόπουλος

Ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Τάσος Νικολακόπουλος, δήλωσε στην «Π»: «Είναι απορίας άξιο πως έφτασαν στους λογαριασμούς αυτών των επιχειρήσεων χρήματα, εφόσον δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις. «Αντί να επιδοτηθούν, όπως είχαμε ζητήσει, οι μικροενισχύσεις μέχρι τις 20.000 ευρώ, επέλεξαν να ρίξουν «λεφτά από το ελικόπτερο» το οποίο μας οδήγησε ακριβώς σε αυτό το σημείο, δηλαδή να πάρουν πολλά χρήματα λίγοι επαγγελματίες, για τα οποία δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις. Φυσικά θα περιμένουμε την οριστική διασταύρωση μετά τις ενστάσεις διότι γίνονται και λάθη. Τέλος, κρατάμε μικρό καλάθι επειδή έρχονται και εκλογές και μαζί τους οι νυχτερινές ‘’τροπολογίες’’ έχουν δει πολλά τα μάτια μας», είπε ο Τάσος Νικολακόπουλος.

Ο ταμίας του Συλλόγου Κατατηματαρχών Εστίασης Αναψυχής Αχαΐας Δημήτρης Φάκαλος, δήλωσε στην «Π»: «Το μέτρο των επιστρεπτέων προκαταβολών υπήρξε, αναμφισβήτητα, το σωσίβιο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τα χρόνια της πανδημίας. Οι όροι του δανεισμού μεταβλήθηκαν καθώς η οικονομική ζωή επέβαλε ελάφρυνση του χρέους επιχειρήσεων.

ΠΑΤΡΑ

Δημήτρης Φάκαλος

Τώρα, σε μια διαδοχική οικονομική κρίση, υπάρχει ανάγκη επανεξέτασης της επιστροφής του βοηθήματος. Για όλους. Για τους λίγους, που μπορεί να παρέκκλιναν των όρων, θα πρέπει να υπάρξει επιείκεια, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για μικρολάθη ήσσονος σημασίας και όχι για σκόπιμες παραβάσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να σταματήσουν οι έλεγχοι, αλλά αν κάποια επιχείρηση διατήρησε μισή θέση εργασίας λιγότερη, δεν θα πρέπει να οικονομική εξόντωση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η επιστροφή του ευεργετήματος θα πρέπει να επανεξετασθεί, καθώς είναι πανθομολογούμενη η βαθιά ύφεση στην πραγματική οικονομία και του ‘‘στεγνώματος’’ της αγοράς, ιδίως περιοχών που δεν έχουν να κάνουν με τον τουρισμό».

Καθολικό «όχι» για ανοιχτά μαγαζιά τις Κυριακές

Στο µεταξύ, κλιµακώνεται η αντίδραση του εµπορικού κόσµου τη Αχαΐας, ενάντια στην αιφνιδιαστική τροπολογία του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, που επέτρεψε – κατ΄εξαίρεση – την προαιρετική λειτουργία καταστηµάτων, αύριο Κυριακή, παρά την κατάργηση ενδιάµεσων εκπτωτικών περιόδων και Κυριακών που τις συνόδευαν.

ΠΑΤΡΑ

Γιώργος Βαγενάς

– Ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Εµπορίου και Επιχειρηµατικότητας Πελοποννήσου, Γιώργος Βαγενάς, σε ανακοίνωση προτρέπει τους εµπορικούς συλλόγους να παραµείνουν τα καταστήµατα κλειστά και να µην δοθεί «ούτε ένα ευρώ στην αγορά». Όπως αναφέρει: «Δεν είναι δυνατόν να παίξουµε το παιχνίδι αλυσίδων και πολυεθνικών. Δεν υπάρχει καµία απολύτως δικαιολογητική ή νοµική βάση για άνοιγµα των καταστηµάτων την πρώτη Κυριακή αφού πλέον, είναι µία Κυριακή όπως όλες οι υπόλοιπες».

ΠΑΤΡΑ

Δημήτρης Παλούμπης

– Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηµαταρχών Ιστορικού Κέντρου Πάτρας, Δηµήτρης Παλούµης, κάνει λόγο για «αιφνιδιαστική, όψιµη και αδικαιολόγητη τροπολογία, που δηµιουργεί χάος στην αγορά και εύλογα ερωτήµατα, για τον στόχο της» και ζητάει από τα µέλη του να µην ανοίξουν, καταδικάζοντας έµπρακτα την αυθαίρετη ενέργεια που στηρίζει τον αθέµιτο ανταγωνισµό, µε την έκκληση, άµεσα, να αποσυρθεί.

ΠΑΤΡΑ

Δημήτρης Ντερντές

– Ο πρόεδρος του Εµπορικού Συλλόγου Αιγιάλειας, Δηµήτρης Ντερντές, εφιστά την προσοχή των τοπικών επιχειρήσεων, διευκρινίζοντας ότι η λειτουργία δεν είναι υποχρεωτική. «Επαναδιατυπώνουµε την θέση µας. Τα µαγαζιά να παραµένουν κλειστά όλες τις Κυριακές του χρόνου, µε εξαίρεση µόνο τις εορταστικές περιόδους».

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: