Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Τσιγγάνοι – Ηλεία: Αγώνας για ένταξη και κοινωνική αξιοπρέπεια
Τσιγγάνοι - Ηλεία: Αγώνας για ένταξη και κοινωνική αξιοπρέπεια - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Τσιγγάνοι – Ηλεία: Αγώνας για ένταξη και κοινωνική αξιοπρέπειαΤα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τσιγγάνοι που ζουν στην Ηλεία, έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» του Πανηλειακού Συλλόγου Ελλήνων Τσιγγάνων «Νέα Ελπίδα», με τον πρόεδρο, Ασημάκη Κοράκη, να μιλά στην εφ. «Πατρίς», για όλα αυτά που δεν «προωθούν» την κοινωνική ένταξη. Μάλιστα ο κ. Κοράκης, επεσήμανε ότι ήδη έχουν γίνει αρκετές συναντήσεις τόσο με αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Ηλείας, όσο και με αρμόδιους υπουργούς, στους οποίους έχουν τεθεί τα ζητήματα που απασχολούν τους τσιγγάνους, οι οποίοι από την πλευρά τους – και ιδίως τα παιδιά – θέλουν να είναι κομμάτι της κοινωνίας, στο σχολείο και στις κοινωνικές δραστηριότητες.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως αποκάλυψε ο κ. Κοράκης, που απασχολούν και έχουν καταγραφεί από τους είκοσι εκπροσώπους των καταυλισμών της Ηλείας, είναι αφενός μεν η μετακίνηση των άστεγων τσιγγάνων σε καταυλισμούς όπου θα ζουν με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια και θα μπορέσουν σιγά-σιγά να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία καθώς και η εκπαίδευση των παιδιών των τσιγγάνων, πολλά από τα οποία, σταματούν το σχολείο γιατί είναι ευάλωτα απέναντι στις κοινωνικές συνθήκες της εποχής. «Μια πρότασή μας είναι να υπάρχει αντιδημαρχεία σε κάθε δήμο ώστε να μπορεί να ασχολείται αποκλειστικά με τα προβλήματα των τσιγγάνων, ώστε να βοηθούμε κι εμείς και σε συνεργασία να λύνουμε τα ζητήματα. Σίγουρα όλα τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν αλλά σιγά-σιγά μπορούμε να τα θέτουμε. Στα σχολεία έχουμε διαφυγή παιδιών έχουμε ενημερώσει για το γεγονός ότι έρχονται στο σημείο να φύγουν αυτά τα παιδιά από το σχολείο γιατί δεν έχουν ρούχα και σίτιση. Η δημόσια εκπαίδευση για τους τσιγγάνους ήταν το σημαντικό ζήτημα που έχουμε θέσει. Επίσης τέθηκε και το ζήτημα της μετεγκατάστασης των τσιγγάνων από τους καταυλισμούς σε συνθήκες πιο ανθρώπινες. Είναι ορισμένοι καταυλισμοί που χρειάζεται να μετακινηθούν από εκεί που είναι για να πάνε κάπου αλλού και να ζήσουν καλύτερα», ανέφερε ο κ. Κοράκης.

«Αγκάθι» ο καταυλισμός στον Πύργο

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Πανηλειακού Συλλόγου Ελλήνων Τσιγγάνων: «Ένας από αυτούς τους καταυλισμούς είναι στον Πύργο στον ΑΣΟ, στην είσοδο της πόλης. Εκεί υπάρχουν κάποιοι τσιγγάνοι που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Όπως έχω πει και σε πολλούς αρμόδιους που έχω κάνει συναντήσεις ότι είναι ντροπή και για εμάς σαν σύλλογος αυτοί οι άνθρωποι να ζουν εκεί και να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Θεωρώ πως είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε κι εμείς από την πλευρά μας αλλά και από την πλευρά τους οι αρμόδιοι. Εμείς σαν σύλλογος έχουμε επισημάνει στις αρχές ότι μπορούμε να βοηθήσουμε από την πλευρά των τσιγγάνων καθώς έχουμε εκπροσώπους σε κάθε καταυλισμό σε κάθε δήμο που μπορούν να ενημερώνουν τον αντίστοιχο δήμο για τα κατά τόπους προβλήματα». Ωστόσο ο κ. Κοράκης, στάθηκε και στους υπόλοιπους καταυλισμούς που χρήζουν καλύτερες συνθήκες οι άνθρωποι που διαμένουν σε αυτούς, όπως είναι ο καταυλισμός στο Τραγανό αλλά και μεμονωμένες περιπτώσεις σε άλλες πόλεις και χωριά της Ηλείας.

Σοβαρό το θέμα της εκπαίδευσης

«Θέλουμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι με τους αρμόδιους και να συζητήσουμε τα προβλήματα της σχολικής διαρροής και να βρούμε μια λύση», επεσήμανε ο κ. Κοράκης και συνέχισε: «Και μιλώ για τα παιδιά των τσιγγάνων που σταματούν το σχολείο τους μετά το δημοτικό.

«Σίγουρα όλα τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν αλλά σιγά-σιγά
μπορούμε να τα θέτουμε», επεσήμανε ο Ασημάκης Κοράκης

Οι δύο βασικές αιτίες που τα παιδιά σταματούν το σχολείο είναι η ένδυση και η σίτιση. Όταν πηγαίνουν στο γυμνάσιο μεγαλώνουν και καταλαβαίνουν λίγο περισσότερο την κοινωνία και θέλουν κι αυτά να ντύνονται καλύτερα ή να έχουν χρήματα να φάνε κάτι. Όμως εμείς σαν γονείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους τα παρέχουμε τα καινούργια ρούχα και παπούτσια ή να τους δώσουμε χρήματα για το σχολείο. Είναι κάποια ζητήματα που για τους υπόλοιπους μπορεί να μην είναι κάτι σοβαρό ή η κοινωνία δεν το αντιλαμβάνεται όμως για εμάς είναι αρκετά σοβαρό γιατί και τα δικά μας παιδιά μεγαλώνουν με την τεχνολογία και όταν βλέπουν τα υπόλοιπα παιδιά να έχουν καινούργια παπούτσια ντρέπονται».

Πιο ευάλωτες οι γυναίκες

Στο θέμα των τσιγγάνων γυναικών η εκπρόσωπος των Γυναικών του Πανηλειακού Συλλόγου Ελλήνων Τσιγγάνων, Χριστίνα Αποστολοπούλου, μιλώντας για το ζήτημα της εκπαίδευσης ανέφερε συγκεκριμένα ότι: «Το πρόβλημα με την ένδυση στο σχολείο είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τα κορίτσια τσιγγάνες καθώς νιώθουν παραγκωνισμένα επειδή δεν φοράνε καινούργια παπούτσια ή καθαρά ρούχα.

«Πολλοί τσιγγάνοι είναι απομονωμένοι στο σχολείο, δεν θα πάνε να
παίξουν με τα άλλα παιδιά και κάποιες φορές σταματούν και το σχολείο», ανέφερε η Χριστίνα Αποστολοπούλου

Γι’ αυτό το θέμα πολλοί τσιγγάνοι είναι απομονωμένοι στο σχολείο, δεν θα πάνε να παίξουν με τα άλλα παιδιά και κάποιες φορές σταματούν και το σχολείο. Τις κοπέλες τσιγγάνες τις ξεχωρίζουν από την παρέα και νιώθουν μειονεκτικά. Υπάρχει ακόμα ρατσισμός στις μέρες μας για τους τσιγγάνους και τις γυναίκες και αυτό αποτελεί εμπόδιο και στην εξεύρεση εργασίας».

– PatrisNews – Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: