Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Βασίλης Γιακουμής: «Εδώ και τώρα να ξεκινήσουν τα έργα»

Βασίλης Γιακουμής: «Εδώ και τώρα να ξεκινήσουν τα έργα»Καμένη γη, γυμνά δέντρα και ένα ατέλειωτο μαύρο χρώμα έχει καλύψει πλέον τα βουνά και τα δάση της Ολυμπίας. Οι πυρόπληκτες περιοχές θυμίζουν πλέον βομβαρδισμένο τοπίο. Περίπου 120.000 στρέμματα έγιναν στάχτη μέσα σε λίγες μέρες. Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι μεγαλύτερη από τις φονικές πυρκαγιές του 2007. Δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια και ανυπολόγιστες ζημιές στην κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπαφωτόπουλος & Γιάννης Τσουκαλάς

Ο Δασάρχης Ολυμπίας, κ.Βασίλης Γιακουμής, μίλησε στην εφ. «Πατρίς» για την εμπειρία που υπάρχει στο θέμα των μελετών από το 2007, για τις προοπτικές αναγέννησης που έχει η φύση, για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, που πρέπει να γίνουν όσο πιο σύντομα γίνεται αλλά για τον λανθασμένο χειρισμό των πύρινων μετώπων.

«Η αναγέννηση του δάσους πρέπει πρώτα από όλα να είναι φυσική και όπου χρειάζεται θα υπάρξει επέμβαση με τεχνικές αναδασώσεις»

«Η φύση θα λειτουργήσει από μόνη της»

«Δεκατέσσερα χρόνια μετά από τις μαρτυρικές πυρκαγιές, επιμένω στην άποψή μου, δηλαδή ότι η φύση θα ξαναγεννηθεί και πιστεύω ότι έχω δικαιωθεί. Βλέπουμε ότι σε περιοχές που κάηκαν τότε, η αναγέννηση της φύσης είναι φοβερή. Το πρόβλημα τώρα υπάρχει στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και σε ένα μέρος του Πύργου, γιατί οι εκτάσεις αυτές κάηκαν ξανά. Το θετικό όμως είναι ότι είχαν περάσει παραπάνω από δέκα χρόνια από τις προηγούμενες πυρκαγιές, οπότε τα πεύκα έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν σπόρους.  Και η φύση από μόνη της έχει αποθέματα σε σπόρους  από τα προηγούμενα χρόνια, το διαπιστώσαμε και εμείς στην πράξη. Να σας πω την αλήθεια, το 2007 με αυτή την καταστροφική πυρκαγιά είχαμε το φόβο μήπως κάηκαν και οι σπόροι αλλά η ίδια φύση μας έδειξε ότι τελικά υπάρχουν αποθέματα σπόρων δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια μέσα στο έδαφος. Το ριζικό σύστημα των πλατύφυλλων δέντρων δεν καταστρέφεται και έχουν τη δυνατότητα να ξαναγεννηθούν. Αντιθέτως με το πεύκο που ότι καίγεται τελειώνει. Άρα τα πλατύφυλλα με τις πρώτες βροχές θα αποκτήσουν βλάστηση. Προτεραιότητα είναι να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε το έδαφος μέσα στο δάσος και στις κορυφές, έτσι ώστε πρώτα να μπορέσει να αναγεννηθεί το δάσος και να μην υποβαθμιστεί το περιβάλλον. Η αναγέννηση του δάσους πρέπει πρώτα από όλα να είναι φυσική και όπου χρειάζεται θα υπάρξει επέμβαση με τεχνικές αναδασώσεις. Γενικότερα το κλίμα της περιοχής ευνοεί την ανάπτυξη των φυτών.», αναφέρει ο κ.Γιακουμής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε κάθε περίπτωση οι αναδασώσεις γίνονται για να βοηθηθεί η φύση, σε σημεία που δε μπορεί να ανταποκριθεί, ενώ οι αναδώσεις ταχείας φύσεως μπορών να γίνουν μόνο περιμετρικά κάποιων οικισμών με βραδύκαυστα δέντρα.

Άμεσα αντιπλημμυρικά έργα

Σύμφωνα με τον δασάρχη Ολυμπίας, η πρώτη κίνηση που πρέπει να γίνει είναι τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα με κορμοδέματα, κορμοφράγματα και κλαδοπλέγματα.

«Υπάρχει σχετική εμπειρία γιατί οι επικίνδυνες περιοχές είχαν καταγραφεί και το 2007 σε συνεργασία με τον δρ. Ευθύμιο Λέκκα. Υπάρχει όμως και ένα αρνητικό. Δεν είμαστε όπως το 2007, που υπήρχε ένα δάσος υψηλό και μεγάλης ηλικίας και χρησιμοποιούταν οι καμένοι κορμοί για να φτιάξουμε τα κορμοδέματα και τα κορμογράφματα . Σε αυτόν το τομέα είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα και ίσως χρειαστεί να μεταφερθούν κορμοί για να πραγματοποιηθούν τα έργα. Έχω διαπιστώσει ότι θα υπάρχουν κλαδοπλγέματα γιατί δεν υπάρχουν μεγάλοι κορμοί. Επιπλέον πρέπει να καθαριστούν τα ρέματα και οι χείμαρροι. Θυμάμαι ότι το 2007 είχαμε καθαρίσει τον Αλφειό και τη Νέδα για να γίνει γρήγορη απορροή των οβριών υδάτων για να αποφύγουμε φαινόμενα πλημμύρας. Ο καθαρισμός του φράγματος του Αλφειού λάσπες, χώματα και κορμούς πρέπει να είναι σε πρώτο πλάνο» υποστηρίζει ο κ.Γιακουμής αναφορικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να αποφύγουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία θα έχουν επιπλέον καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή.

«Λανθασμένος ο χειρισμός των μεγάλων μετώπων»

Σχετικά με τα ανεξέλεγκτα μέτωπα που κατέκαψαν την Ηλεία, ο κ.Γιακουμής επισημαίνει ότι το μέγεθος της καταστροφής οφείλεται καθαρά στο λανθασμένο χειρισμό των μεγάλων μετώπων, καθώς όπως είπε ο ίδιος «είναι αδιανόητο με ένα τέτοιο εναέριο στόλο να είναι ανεξέλεγκτη η φωτιά».

Αναφορικά με την εκκένωση των οικισμών που κινδύνευσαν από την πυρκαγιά, ανέφερε ότι έπρεπε να απομακρυνθούν οι ευπαθείς ομάδες όχι όλος ο πληθυσμός, γιατί στα περισσότερα χωριά οι κάτοικοι ήταν αυτοί που έσωσαν τις περιούσιες τους. «Είχαμε καύσωνα αλλά δεν είχαμε άνεμους. Με έναν τέτοιο αεροπορικό στόλο η φωτιά μπορούσε να ελεγχθεί. Ο σχεδιασμός ήταν:  αφήνουμε ανεξέλεγκτη τη φωτιά και προσπαθούμε να μην καεί κόσμος» είπε χαρακτηριστικά ο δασάρχης Ολυμπίας.

Τέλος ο κ.Γιακουμής αναφέρθηκε και στη μέθοδο κατάσβεσης των πυρκαγιών με τη μέθοδο του «αντί-πυρ», δηλαδή με ελεγχόμενη φωτιά κατά τη διάρκεια  της νύχτας, που πέφτει η θερμοκρασία και αυξάνεται η υγρασία και φυσικά με επίγειες δυνάμεις, ώστε να «συναντηθούν» και να μη μπορέσει να επεκταθούν.

patrisnews

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: