Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Βιολογικά και υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης στις πληρωμές του Ιουνίου
Βιολογικά και υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης στις  πληρωμές του Ιουνίου

Βιολογικά και υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης στις πληρωμές του ΙουνίουΤον επόμενο μήνα Βιολογικά και υπόλοιπα ενιαίας

Μετά την πίστωση των συνδεδεμένων ζωικής  81 εκατ. ευρώ, στη σειρά οι ειδικές ενισχύσεις και οι διασταυρωτικοί για τις εκκρεμότητες του 2020

Οι µεγαλύτερες εκκρεµότητες αφορούν τα Βιολογικά, για τα οποία εγκρίθηκαν ήδη 52 εκατ. ευρώ και τα ποσά που ξέµειναν από την πληρωµή του περασµένου ∆εκέµβρη για το 3% της βασικής ενίσχυσης, το 5% του πρασινίσµατος και το 10% για τους αγρότες νεαρής ηλικίας, λόγω του «µπλεξίµατος» µε το Εθνικό Απόθεµα, που υπολογίζονται περί τα 100 εκατ. ευρώ, αλλά και περί τα 50 εκατ. για ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού. 

Σχετικά µε τα Βιολογικά είναι ξεκάθαρο ότι η έκδοση των αποφάσεων για την έγκριση 35,5 εκατ. ευρώ για τη Βιολογική Γεωργία και περίπου 16,5 εκατ. ευρώ για τη Βιολογική κτηνοτροφία, αποτιµάται ως σήµα έναρξης της διαδικασίας πιστώσεων των λογαριασµών των δικαιούχων και µάλιστα σχεδόν 20 µέρες νωρίτερα από πέρυσι. Ωστόσο, η «γραφειοκρατία» ορίζει οι καταστάσεις συµµόρφωσης να φύγουν από τα περιφερειακά υποκαταστήµατα για να «µαζευτούν» στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου και θα τρέξουν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι για να βγει η παρτίδα πληρωµής. Σηµειωτέον ότι για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί µέχρι 31 Μαΐου η υποβολή ανακλήσεων ένταξης πράξης, αιτηµάτων τροποποίησης και οι µεταβιβάσεις από την πλευρά των παραγωγών. Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι η όποια πίστωση δεν µπορεί να είναι πριν τις 10 µε 15 Ιουνίου.

Στις εκκρεµότητες πρέπει να υπολογίζεται και η συνδεδεµένη στους κτηνοτρόφους µε ειδικά δικαιώµατα χωρίς γη, µε ποσό 2,7 εκατ. ευρώ για κτηνοτρόφους βοοτροφικών εκµεταλλεύσεων και 550.000 ευρώ περίπου για κτηνοτρόφους αιγοπροβατοτροφικών εκµεταλλεύσεων.

 

Μειωµένη στα 140,8 ευρώ το ζώο η συνδεδεµένη στα βοοειδή

Απογοήτευση λίγο πριν την ούτως ή άλλως «καθυστερηµένη» πληρωµή έφερε στους βοοτρόφους η έκδοση των αποφάσεων µε το ύψος της συνδεδεµένης, που ανέτρεψε την µέχρι εκείνη την ώρα ρητορική που ήθελε την ενίσχυση να κινείται τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα περί τα 155 ευρώ το ζώο. Αντ’ αυτού, όπως ορίστηκε από τους αρµόδιους, η ενίσχυση για το αιγοπρόβειο κρέας καθορίζεται στα 10,53 ευρώ ανά επιλέξιµο ζώο και για το βόειο κρέας στα 140,8 ευρώ ανά επιλέξιµο ζώο.

Όσον αφορά τώρα τη σχετική πίστωση, αυτή ξεκίνησε την Πέµπτη 20 Μαΐου  και αφορούσε:

   46.865.986,14 ευρώ για αιγοπρόβειο κρέας,

   32.998.807,17 ευρώ για  βόειο κρέας και

   1.110.315,42 ευρώ σε για αµπελώνες Αιγαίου.

 

Ενστάσεις έως 27 Μαΐου για το Κοµφούζιο

Μέχρι τις 27 Μαΐου καλούνται οι ενταγµένοι παραγωγοί της 2ης και 3ης πρόσκλησης του Κοµφούζιο του έτους αιτήσεων 2020 να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις ενστάσεις τους, µετά την ολοκλήρωση της πληρωµής τους. Ειδικότερα, σύµφωνα µε ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταβλήθηκαν 578.653,38 ευρώ σε 3.206 δικαιούχους της 2ης πρόσκλησης και 1.392.441,98 ευρώ σε 4.616 δικαιούχους της 3ης πρόσκλησης. Να σηµειωθεί ότι µε την ενδικοφανή προσφυγή οι παραγωγοί µπορούν να προχωρήσουν σε διόρθωση προφανών σφαλµάτων για τα παραστατικά συµµόρφωσης ή/και να προβάλουν αντιρρήσεις κατά των ευρηµάτων της εκκαθάρισης. Στόχος να ελεγχθούν οι ενστάσεις και όσοι παραγωγοί δικαιωθούν, να πληρωθούν έως  τέλος Ιουνίου, βάσει κοινοτικού κανονισµού.

Ιούνιο ατόφια η ειδική βάμβακος λόγω Ιανού

Μέσα στον Ιούνιο και αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ενστάσεων και σταλούν τα πορίσµατα στον Οργανισµό Πληρωµών θα τρέξει µια συµπληρωµατική πληρωµή για την ειδική ενίσχυση στους βαµβακοπαραγωγούς, που επλήγησαν από τον Ιανό και δεν έπιασαν το πλαφόν των απαραίτητων κιλών. Μάλιστα, σε συνάντησή του µε τη βουλευτή Λάρισας Ν∆ Στ. Μπίζιου, ο διοικητής του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος τη διαβεβαίωσε ότι «οι βαµβακοπαραγωγοί που επλήγησαν από τον κυκλώνα Ιανό δεν θα χάσουν την συνδεδεµένη ενίσχυση ακόµη και αν δεν πέτυχαν το πλαφόν των 260 κιλών ανά στρέµµα». Ο κ. Λυκουρέντζος δεσµεύτηκε, επιπλέον, ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καµία αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για το 2021», ενώ όσον αφορά τις πρόσφατες καταστροφές στα επιτραπέζια και βιοµηχανικά αχλάδια στον Τύρναβο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «µόλις ο ΕΛΓΑ λάβει το πόρισµα της αυτοψίας, θα ξεκινήσει άµεσα τη διαδικασία».

Ολόκληρο το αφιέρωμα διθέσιμο εδώ.

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: