Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Ξεκινά το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς σε Πύργο και Κατάκολο
Ξεκινά το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς σε Πύργο και Κατάκολο - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Ξεκινά το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς σε Πύργο και Κατάκολο

Ο μύθος του Αλφειού και της Αρέθουσας, με φόντο την Αρχαία Φειά που περικλείει όλη τη μαγεία της μεγάλης ιστορικής αξίας της περιοχής, αναβιώνει με το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς.  

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου από το Πάρκο Ξυστρή στις 21.00 και το Σάββατο 11 Ιουνίου στο Κατάκολο στις 21.00 τα φώτα πέφτουν πάνω στον Πύργο και την ευρύτερη περιοχή με στόχο την ανάδειξη ενός πλούσιου αρχαιολογικού, ιστορικού, και πολιτιστικού αποθέματος. 

Ο Δήμος Πύργου, ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, σε συνεργασία με την ΕΡΤ (χορηγός επικοινωνίας), την ΚΟΙΝΣΕΠ Ανιγριάδες Νύμφες, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, υπογράφουν τη δημιουργία ενός φιλόδοξου Φεστιβάλ με στόχο να αναδειχθεί ο Πύργος του πολιτισμού. 

Για τη φιλοσοφία του Φεστιβάλ, τις πρώτες εκδηλώσεις αλλά όσων ακολουθήσουν, μίλησαν ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο άμισθος καλλιτεχνικός διευθυντής του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς Γιώργος Βούκανος, η πρόεδρος του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου και η χορογράφος Νατάσα Ζουμή. 

Ο δήμαρχος Πύργου, αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη ιστορικότητα της Αρχαίας Φειάς και με αναφορές στα Ομηρικά έπη, υπογράμμισε την έντονη και διαρκή προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να αναδειχθεί η χαμένη ιστορία της περιοχής με μια πολυποίκιλη σύνδεση. 

Μιλώντας για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς, τόνισε ότι εκτός από τις πρώτες εκδηλώσεις θα ακολουθήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα σε επιλεγμένες τοποθεσίες που ενώνονται ιστορικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά. 

«Οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε χώρους με συμβολική αξία, όπως στο χώρο της Αρχαίας Φειάς, στο αίθριο του θεάτρου Απόλλων, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου, στην πλατεία Μίκη Θεοδωράκη και αλλού, για να δείξουμε ότι υπάρχει ένα συγκλονιστικό ιστορικό, πολιτιστικό και οικολογικό απόθεμα στην περιοχή που μας δημιουργεί ευθύνες να το αναδείξουμε, να το συντηρήσουμε και να το αξιοποιήσουμε. Το Φεστιβάλ θα βγάλει τον Πύργο έξω από τα στενά του όρια. Αποτελεί βατήρα για μεγαλύτερες διεκδικήσεις στην περιοχή μας, να αναδείξουμε ότι υπάρχει ο Πύργος της ιστορίας και του πολιτισμού». 

Μαριάννα Σταθοπούλου: «Εξωστρέφεια στον πολιτισμό»

Με σύνθημα την «εξωστρέφεια στον πολιτισμό» η πρόεδρος του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου, μίλησε για βιωματική σχέση με την πολιτιστική μας κληρονομιά και τον σύγχρονο πολιτισμό. «Θέλουμε όλα αυτά να τα επικοινωνήσουμε με τους δημότες μας που μας έχουν αποδείξει ότι έχουν δίψα για πολιτιστικά δρώμενα. Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς   αποτελεί το εφαλτήριο και για τις επόμενες χρονιές με ποιότητα, σχεδιασμό, με ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας».

Γιώργος Βούκανος: «Παρακαταθήκη του Δήμου Πύργου»

Ο βραβευμένος συνθέτης, αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο Πύργου για την πρόταση να αναλάβει άμισθος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, εξήγησε τους λόγους που το καθιστούν Διεθνές. «Αφενός γιατί στο σημείο αναφοράς του είναι ένα διεθνές λιμάνι, το Κατακόλο, κι αφετέρου γιατί θα φιλοξενηθούν αργότερα καλλιτεχνικά σχήματα από το εξωτερικό. 

Η πρόταση του κ. Αντωνακόπουλου να αναλάβω καλλιτεχνικός διευθυντής ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή για μένα για τρεις λόγους. Αρχικά έχω μια δυνατή επιθυμία να προσφέρω στον τόπο μου. Επιπλέον, χρειαζόταν ένας θεσμός που θα αναδείξει στοιχεία που θα προβάλλουν τον Δήμο Πύργου και το νομό προς τα έξω. Όλη η ιστορία, η μυθολογία και τα κατά τόπους σημεία μπορούν να αποτελέσουν ένα «εξαγώγιμο προϊόν» το οποίο θα έχει μια συνέχεια στο χρόνο. Επίσης η ΚΟΙΝΣΕΠ Ανιγριάδες Νύμφες και η συνεργασία μου με τον κ. Γιώργο Σαραντόπουλο συνέβαλε θετικά να είμαι εδώ». 

Ο κ. Βούκανος αναφέρθηκε στις δύο πρώτες εκδηλώσεις, χαρακτηρίζοντάς τες ως «παρακαταθήκη του Δήμου Πύργου για τα επόμενα χρόνια» και ανανέωσε το ραντεβού του για τις επόμενες δράσεις του Φεστιβάλ. 

Νατάσα Ζουμή: «Αποτύπωμα της πολιτιστικής μας κληρονομίας» 

Τέλος, η γνωστή χορογράφος Νατάσα Ζουμή, αναφέρθηκε στο δικό της κομμάτι, που όπως τόνισε: «Στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια δεξαμενή νέων καλλιτεχνών από την πόλη μας. Κινηθήκαμε στον θεματικό άξονα του μύθου του ποταμού Αλφειού και της Αρέθουσας. Τα παιδιά κλήθηκαν να δραματοποιήσουν αυτή την ιστορία και είναι πολύ ενθουσιασμένα. Όλοι ευελπιστούμε να μείνει ένα πρώτο αποτύπωμα μιας άλλης πολιτιστικής κληρονομιάς που θέλουμε όλοι για τον τόπο μας». 

Οι εκδηλώσεις 

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 – Θεματικό Πάρκο Ξυστρή 21.00 

Η πρώτη εκδήλωση, που αποτελεί και προπομπό της επίσημης πρεμιέρας του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς, πραγματοποιείται την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022 και ώρα 21.00 στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή. 

Εκεί θα παρουσιαστεί το παιδικό παραμύθι με τίτλο “Το ταξίδι του Αλφειού” από τη συγγραφέα – εκπαιδευτικό Έφη Παναγοπούλου, σε εικονογράφηση της Χρύσας Ρώμα. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί και στα Ιταλικά από την

Κέλλυ Ρογδάκη, και θα διανεμηθεί στους μαθητές και μαθήτριες των δημοτικών σχολείων του Δήμου Πύργου. 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι δημιουργοί του, ενώ η ψυχολόγος Μαρία Ψαρρού θα αναφερθεί σε θέματα παιδαγωγικής σημασίας.

Τη σκυτάλη αμέσως μετά παίρνει η χορογράφος Νατάσα Ζουμή με μια πλειάδα παιδιών-χορευτών. Μετά από πολύμηνη προετοιμασία και εντατικές πρόβες η αγαπητή στην κοινωνία του Πύργου χορογράφος, ολοκλήρωσε την δραματοποίηση του μύθου σε χορογραφίες εκτελεσμένες από μαθήτριες χορού όλων των ηλικιών. Η μουσική της δραματοποιημένης χορευτικής παράστασης είναι του Γιώργου Βούκανου, ενώ στην αφήγηση η ταλαντούχα Ελένη Αργυροπούλου θα «ενώσει» τον λόγο με την κίνηση.

Σάββατο 11 Ιουνίου 2022 – Κατάκολο (μαρίνα) 21.00 

Την επόμενη μέρα Σάββατο 11 Ιουνίου 2022 στο Κατάκολο (μαρίνα) και ώρα 21.00, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη παρουσιάζει σε 1η εκτέλεση το μουσικό έργο του Γιώργου Βούκανου “Το Ταξίδι του Αλφειού” σε κείμενα – στίχους Έφης Παναγοπούλου, με τη συμμετοχή του μουσικού συνόλου Λύραυλος. 

Τον εμβληματικό μύθο που περιγράφει την ιστορία του Αλφειού και της Αρέθουσας αφηγείται ο Λεωνίδας Κακούρης. 

Tο ρόλο του Αλφειού ενσαρκώνει ο Βασίλης Μίχας και της Αρέθουσας η Χρύσα Ρώμα. Τα τραγούδια ερμηνεύουν η σοπράνο Άντα Αθανασοπούλου και ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος. Την χορογραφική επιμέλεια υπογράφει η Νατάσα Ζουμή. 

Χρύσα ΡώμαΈφη ΠαναγοπούλουΆντα ΑθανασοπούλουΒασίλης Μίχας

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: