Ηλειακά Νέα - Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Πύργος,Ήλιδα,Ζαχάρω,Ολυμπία.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Υπό κατάρρευση η εταιρία ανακύκλωσης των μπλε κάδων. Δραματικοί τόνοι από Παπαστεργίου

Υπό κατάρρευση η εταιρία ανακύκλωσης των μπλε κάδων. Δραματικοί τόνοι από Παπαστεργίου

Δραματικούς τόνους χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Τρικκαίων ( Τρίκαλα) , Δημήτρης Παπαστεργίου , για να περιγράψει τη δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ( ΕΕΑΑ).
Σημειωτέον ότι στην ΕΕΑΑ , που διαχειρίζεται το σύστημα των μπλε κάδων , μεγαλομέτοχος είναι η ίδια η …Αυτοδιοίκηση , κατέχοντας το 35% του μετοχικού κεφαλαίου και το υπόλοιπο μεγάλες βιομηχανίες από διάφορους κλάδους.
Επιλέγοντας – γιατί άραγε;- να μην έχει συμπεριληφθεί στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης της συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ (17/12) αλλά…απλώς ενημερώνοντας στα προ ημερησίας , ο κ. Παπαστεργίου , δήλωσε ότι η ΕΕΑΑ αντιμετωπίζει πλέον « προβλήματα βιωσιμότητας» , « δεν βγαίνει» , « σέρνεται» , « κινδυνεύει».


Όπως είπε χαρακτηριστικά , « όλα τα προηγούμενα χρόνια έτρωγε τις σάρκες της , τα αποθεματικά της , περιμένοντας να ρυθμιστούν θέματα στην αγορά ανακύκλωσης , χωρίς αυτόν να έχει συμβεί μέχρι τώρα».
Τα αίτια
Ο κ. Παπαστεργίου , τόνισε ότι « το κράτος , πρέπει άμεσα , …χθες , να πάρει πρωτοβουλία και να θέσει όρους στην αγορά .Να σταματήσουμε να φοβόμαστε αν θα έχουμε αύριο στρατηγικό συνεργάτη στην ανακύκλωση».
Πιο συγκεκριμένα , ο κ. Παπαστεργίου , την τραγική κατάσταση της ΕΕΑΑ, απέδωσε :
1. Στην « μακροχρόνια αδράνεια της Πολιτείας , η οποία δεν στάθηκε σοβαρά στο θέμα της ανακύκλωσης.
2. Στην αδιαφορία της να ελέγξει την αγορά ανακύκλωσης
3. Στην πτώση των τιμών στη διεθνή αγορά

Να καθοριστούν οι … «παίχτες»
« Είναι ανάγκη» , είπε , « για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο . Να γνωρίζουμε ποιοί είναι οι « παίχτες» , ποια τα οικονομικά τους και « κατά πόσο είναι βιώσιμα τα σχήματα αυτά που υπάρχουν»
Ζήτησε τέλος , μ΄αφορμή το σχετικό νομοσχέδιο που υπάρχει « να τεθούν επακριβώς οι όροι» λέγοντας με νόημα:
« Εμάς δεν μας αφορά πόσοι παίκτες υπάρχουν. Όσοι θέλουν ας είναι . Όσοι όμως είναι να παίζουν το παιχνίδι με τους ίδιους όρους , για να ξέρουμε εμείς ως δήμοι , με ποιους θα συνεργαστούμε».
Δήμαρχοι
Ο επικεφαλής της παράταξης « Αυτοδιοικητικό Κίνημα» , Γιάννης Λυμπέρης , δήμαρχος Ήλιδας , ανάφερε ότι η ανακύκλωση « είναι μια πονεμένη ιστορία» .
Ο δήμαρχος Λάρισας , Απόστολος Καλογιάννης , επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά τα σχετικά προγράμματα ανακύκλωσης για τους δήμους .
Στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ανακύκλωση και το οποίο όπως είπε στηρίζεται αποκλειστικά στην κερδοφορία , απέδωσε μεταξύ άλλων τα αίτια της κατάστασης της ΕΕΑΑ , ο δήμαρχος Πατρέων , Κώστας Πελετίδης .
Ενώ , ο δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης , Νίκος Σακούτης, επισήμανε ότι η ΕΕΑΑ στην εποχή της παντοδυναμίας της απέφευγε να ενημερώσει την ΚΕΔΕ καταγγέλλοντας παράλληλα ότι η ίδια η κυβέρνηση είναι αυτήν που στηρίζει άλλα οικονομικά σχήματα .

newta

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: