Νέα & Ειδήσεις από την Ηλεία,Ενημέρωση,Πύργος,Ήλιδα,Πηνεία,Ολυμπία,iliakanea
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
Αρχική Υπόγειες διεργασίες για την αποκατάσταση της ενότητας στην κορυφή της συνεταιριστικής πυραμίδας
Υπόγειες διεργασίες για την αποκατάσταση της ενότητας στην κορυφή της συνεταιριστικής πυραμίδας

Υπόγειες διεργασίες για την αποκατάσταση της ενότητας στην κορυφή της συνεταιριστικής πυραμίδας


Σε πολιτικό επίπεδο, ακόµα και εντός της κυβέρνησης φαίνεται να υπάρχουν ζωηρές ενστάσεις για το νοµοσχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση ο υπουργός Μάκης Βορίδης και το οποίο δύσκολα θα περάσει από τη Βουλή µε συνοπτικές διαδικασίες, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασµός.
Σε επιστηµονική βάση όπως και σε επίπεδο ιδελογικών αρχών δείχνει να εξελίσσεται όλο και πιο ζωηρά µια συζήτηση η οποία δεν θα µπορούσε  να αφήσει αδιάφορους τους πολιτικά κρατούντες, σε αντίθεση µε το τι έχει γίνει µέχρι σήµερα. Χαρακτηριστικές είναι οι δύο µελέτες του ∆ιαΝΕΟσις που είδαν το φως της δηµοσιότητας, η µεγάλη ηµερίδα που οργάνωσε στο περιθώριο της  Agrotica ο βραχίονας του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» και η αυστηρή παρέµβαση που εκδηλώθηκε από την ∆ιεθνή Συνεταιριστική Συµµαχία (ICA) η οποία ζητάει παράταση της δηµόσιας διαβούλευσης και αλλαγές στο υπό συζήτηση νοµοσχέδιο. Σηµαντικές είναι επίσης οι παρατηρήσεις που γίνονται από διακεκριµένους νοµικούς του χώρου, όπως η έµπειρη στα συνεταιριστικά, Άννα Μητροπούλου, της οποίας τα άρθρα στην Agrenda εγείρουν έντονο προβληµατισµό στους ιθύνοντες.

Τέλος, νέα φάση κινητικότητας µε επίµονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, βρίσκεται σε εξέλιξη σε επίπεδο συνεταιριστών, κυρίως της παλιάς φρουράς, οι οποίοι µε αφορµή την παρουσιά τους στη Agrotica, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εκ νέου την ανάγκη αποκατάστασης της ενότητας στο συνεταιριστικό κίνηµα. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η σχετική πρόταση έρχεται αυτή τη φορά από την πλευρά που προκάλεσε το ρήγµα προ τριετίας και µάλλον είναι αποτέλεσµα της παταγώδους αποτυχίας της στους στόχους τους οποίους αυτή είχε θέσει. Η αποκατάσταση της ενότητας στην κορυφή της συνεταιριστικής πυραµίδας αναµφίβολα αποτελεί ζητούµενο, από µόνη της ωστόσο δεν αρκεί για την αποκατάσταση της τάξης στο συνεταιριστικό χώρο και την επανασυσπείρωση του αγροτικού κόσµου γύρω από συλλογικά σχήµατα (βλέπε Τρίµµατα σελ. 49). Άλλωστε, ο τρόπος µε τον οποίο εκδηλώνεται η πρωτοβουλία για επανένωση, δείχνει αγωνία να ξεχαστεί το «πραξικόπηµα» στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τα προ τριετίας µεγάλα λάθη και να δοθεί η ευκαιρία ακόµα και στα ίδια πρόσωπα να διεκδικήσουν ηγετικό ρόλο και στον επόµενο, νέο σχηµατισµό. Σηµειωτέον ότι οι τελευταίες αναζητήσεις των παλαιών συνεταιριστών, δείχνουν να ενθαρρύνονται από τον υπουργό Μάκη Βορίδη, ο οποίος φαίνεται να διαβεβαιώνει προς την κατεύθυνση… βρείτε τα κι ελάτε!

Σχολιασμός

Κοινοποιήστε το: